Politică

Valeriu Stoica a prezentat si la PNTCD proiectul sau

22.07.2004, 00:00 8

Liderul interimar al PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a dezvaluit ieri presei ca a stiut de la Valeriu Stoica de propunerea de iunificare a PNL cu PD sub un partid cu doctrina diferita, crestin-democrat. Ciuhandu a precizat ca a purtat discutii pe aceasta tema cu fostul lider al PNL, acum simplu membru in cadrul partidului condus de Theoor Stolojan.
Liderul interimar al PNTCD, si primar al Timisoarei, a facut unele precizari care arata mai degraba ca se numara intre cei care nu sunt de acord cu proiectul.
In primul rand, Gheorghe Ciuhandu spune ca initiativa nu are viabilitate de vreme ce a fost respinsa categoric de catre PNL si PD. Aici sunt de invocat reactiile lui Theodor Stolojan, presedintele PNL, care a spus ca Stoica a vorbit in nume personal, dar si cele ale purtatorului de cuvant al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, care a fost de parere ca liberalii nu pot renunta la doctrina, pentru ca acest curent i-a atras in politica. Tariceanu i-a sugerat lui Stoica sa mearga la PNTCD, formatiunea condusa de Ciuhandu, daca "viseaza" la transormarea PNL intr-un partid popular. De asemenea, Traian Basescu, liderul PD, a fost de parere ca Stoica a exprimat o idee personala, care ar trebui sa ramana la acest nivel.
Ciuhandu a criticat proiectul Stoica si din perspectiva proprie, de lider al unui partid vizat de initiativa. PNTCD este cel mai reprezentativ partid crestin-democrat (chiar daca in con de umbra). Este si membru al Partidului Popular European - principala forta politica acum in Europa, castigator al alegerilor recente pentru Parlamentul European. Ciuhandu a spus ca PNTCD "s-ar putea ralia oricarui proiect anti-PSD, dar cu conditia pastrarii individualitatii sale si nu prin topirea intr-o masa amorfa, asa cum se doreste. Potrivit lui Ciuhandu, in acest moment, preocuparea principala a PNTCD este intarirea partidului si reunificarea miscarii crestin-democrate, iar "la momentul potrivit, in functie de evolutia situatiei", formatiunea va exprima, probabil, "un punct de vedere mai clar".
"Cert este ca deocamdata nici nu intra in discutie topirea noastra intr-un proiect care nici macar nu este insusit de cei carora le este adresat in primul rind", a adaugat Ciuhandu.
El a mai precizat ca nu este posibila afilierea la PPE a unei formatiuni rezultate "din contopirea unui partid liberal cu unul social-democrat". "Nu se poate trece de azi pe maine de la social-democratie la dreapta, in cazul PD, sau de la liberalism la crestin-democratie, cum e cazul PNL. Chiar daca ar fi de salutat o constructie politica de tipul celei propuse de domnul Stoica, este prematur sa se discute despre revendicarea acesteia de a fi populara", a mai spus Ciuhandu.