Politică

Viitorul ministru al integrarii, specialist in economie

29.12.2004, 00:00 157

Cel de-al doilea ministru desemnat de Alianta PNL-PD pentru portofoliul integrarii europene, Emil Dinga, a obtinut ieri girul Comisiilor de politica externa ale Parlamentului, cu 21 de voturi pentru si trei impotriva.
Emil Dinga este inscris in PD de mai multi ani insa, este mai putin cunoscut public. La alegerile parlamentare a candidat la Bucuresti, pentru un mandat de deputat. Profesorul Emil Dinga este unul dintre autorii programului de guvernare al Aliantei PNL-PD. Economist de formatie, Emil Dinga, 48 de ani, a publicat mai multe lucrari de specialitate. A absolvit facultatea de Cibernetica Economica, este doctor in economie iar in 2000 a absolvit un curs de finante publice al Institutului FMI la Washington. Emil Dinga este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Finante-Banci a Universitatii Dimitrie Cantemir, profesor asociat la Institutul Bancar Roman, profesor la Academia de Studii Economice Bucuresti. Dinga este director stiintific al Institutului de cercetari financiare si monetare al Academiei Romane.
Nominalizarea lui Emil Dinga a fost facuta de Alianta PNL-PD ieri, dupa ce cu o zi inainte Comisiile parlamentare de politica externa au respins candidatura primei nominalizari pentru portofoliul integrarii europene. Maria Cristina Parvulescu, functionar in Primaria Capitalei, nu a primit recomandarea, din partea comisiilor reunite de politici externa, pentru functia ministeriala intrucat nu a stiut sa raspunda unor intrebari tehnice simple ale parlamentarilor. Ea nu a stiut, de pilda, sa spuna care este diferenta intre Consiliul European si Consiliul Europei. De asemenea, nu a stiut sa spuna care sunt criteriile politice necesare aderarii la UE, prevazute la summitul de la Copenhaga, spunand ca "criteriile politice nu sunt punctul meu forte". Cristina Parvulescu are doar 29 de ani.
Ieri comisiile pentru politica externa ale Parlamentului au decis cu 21 de voturi "pentru" si trei "impotriva", sa recomande Camerelor reunite validarea lui Emil Dinga ca ministru al Integrarii Europene.
mirela.luca@zf.ro