Prima pagina

ABN Amro revine in topul finantatorilor

06.12.2004, 00:00 22

Banca olandeza ABN Amro incheie in forta anul pe piata finantarilor din Romania, urmand sa semneze pana la finele anului trei contracte de credit in valoare totala de 155 mil. $ (120 mil. euro), potrivit unor surse de pe piata bancara.
Banca olandeza, care a dominat arena tranzactiilor de la noi pana in 1998, recupereaza pe piata energetica.
Astfel, doua dintre cele trei mandate castigate sunt finantari ce vor fi acordate catre Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, companii pe care in ultimii ani s-a pozitionat ca principal creditor banca americana Citibank. La acestea, se adauga mandatul pentru acordarea unui imprumut in valoare de 75 mil. $ (57 mil. euro) asociatiei Cogen Romania, care grupeaza 22 de producatori de energie termica si electrica in cogenerare.
In mod oficial, ABN Amro Bank Romania a anuntat ieri ca a fost mandatata pentru acordarea unui credit de 50 mil. $ (38 mil. euro) distributiei de gaze Distrigaz Sud, cu o perioada de gratie de 18 luni si rambursare in cinci ani. Finantarea este destinata achizitionarii de gaze pentru asigurarea necesarului de consum pe timp de iarna, atat Distrigaz Sud, cat si alte companii apeland in aceasta perioada in mod traditional la finantari cu garantia statului.
?Distrigaz Sud este unul dintre clientii strategici ai bancii noastre. ABN Amro Romania a structurat diverse tipuri de finantari pentru achizitionarea de resurse energetice si consideram relatia cu Distrigaz Sud ca fiind un parteneriat pe termen lung", a spus Henk Mulder, presedintele ABN Amro Bank Romania.
Creditul beneficiaza de garantia statului, ca si cele ce vor fi acordate pentru Distrigaz Nord si Cogen.
Distrigaz Nord a anuntat ca va contracta un credit in valoare de 30 mil. $ (23 mil. euro). Potrivit ultimelor informatii disponibile, compania va rambursa acest credit in trei ani, beneficiind de o perioada de gratie de 6 luni.
Pe de alta parte, Cogen Romania va contracta un credit de 75 mil. $ (57 mil. euro) cu rambursare in 6 ani. Din Cogen Romania fac parte CET -uri care au fost externalizate din structura companiei Termoelectrica, in urma unei restructurari masive a activitatii derulate in 2002. Ele au trecut atunci in administrarea autoritatilor locale. Printre membrii Cogen se numara CET-urile din Arad, Brasov, Braila, Govora, Iasi sau Oradea.
ABN Amro a fost in 2003 desemnat joint arranger (coordonator) pentru imprumutul sindicalizat de 160 mil. $ (142 mil. euro) catre Electrocentrale Bucuresti, respectiv de 40 mil. $ (35 mil. euro) pentru Termoelectrica SA. In 2002, filiala locala a bancii olandeze a fost lead arranger (principal coordonator) pentru un credit sindicalizat de 150 mil. $ (peste 150 mil. euro).
In al doilea semestru al acestui an, companiile energetice au contractat sau vor contracta credite de peste 400 mil. euro.
ABN AMRO Bank Romania, infiintata in 1995, avea active in valoare de 827 mil. euro, raportand un ptofit net de circa 20 mil. euro la finele anului 2003.
adrian.mirsanu@zf.ro