Prima pagina

Asigurarile auto vor ramane vedeta pietei si in 2005

30.03.2005, 00:00 13

Asigurarile auto vor fi si in 2005 motorul principal de crestere al industriei asigurarilor, care va atinge un miliard de euro la nivel de prime brute subscrise. Insa nici asigurarile legate de credite - de locuinta, de viata sau de riscuri financiare, nu vor ramane mai prejos, mai ales dupa introducerea Biroului de Credit.


Datele preliminare privind piata asigurarilor pentru 2004 arata, potrivit lui Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ca acest segment al economiei romanesti a atins in prime brute subscrise suma totala de 35.000 miliarde de lei (860 milioane de euro).


Dumitru Mugurel Ceraceanu, presedinte si director general al societatii de asigurare-reasigurare Asiban, este unul dintre optimisti. In opinia lui, piata asigurarilor, a carei crestere o estimeaza pentru acest an la circa 25%, va depasi in 2005 miliardul de euro, impulsionata de asigurarile auto si pe cele de risc consumator (asigurarile de credite).


Asigurarile auto se vor situa tot pe un trend ascendent, pentru ca sectorul auto va creste in continuare, atat ca productie interna, cat si ca importuri. Presedintele Asiban a prognozat pentru asigurarile de credite o crestere tot de 25% pe 2005, bazandu-se pe posibilitatile de consum deschise de introducerea cotei unice si pe accentuarea concurentei pe piata bancara.


"Vin alte banci, care au nevoie de asigurari si care vor sa se dezvolte pe piata", a explicat Ceraceanu.


Asigurarile auto joaca un rol important in estimarile tuturor actorilor de pe piata, chiar si in ale celor mai pesimisti, in ciuda daunalitatii in crestere care se manifesta pe acest segment. "Daunalitatea la auto este cea mai mare pana la un eventual cutremur, urmeaza apoi daunalitatea la property", a declarat Romeo Jantea, director general al BCR Asigurari.


Cristian Constantinescu, presedinte UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) si director general al Allianz-Tiriac Asigurari, apreciaza ca politele de tip RCA vor inregistra o crestere de 25%. Constantinescu, ca de altfel si Romeo Jantea, nu crede ca piata asigurarilor va depasi in acest an, ca prime brute subscrise, valoarea de un miliard de euro, si prognozeaza pentru 2005 o crestere in jurul valorii de 20%.


Directorul BCR Asigurari, companie in al carei portofoliu domina politele CASCO si asigurarile de credite, se asteapta ca sectorul asigurarilor auto sa creasca cu pana la 25-30%. "In rest va fi vorba de o crestere normala, fara nimic spectaculos", a precizat Romeo Jantea.


In ceea ce priveste impulsul pe care activitatea de creditare l-a dat pana acum pietei asigurarilor, actorii din piata sunt de parere ca aceasta tendinta va continua, in ciuda faptului ca daunalitatea tot mai mare a determinat decizia unor societati de asigurare de a diminua expunerea pe aceasta parte. "Creditarea in Romania este abia la inceput, dispunand in continuare de un potential de crestere substantial, astfel ca influenta creditarii asupra pietei asigurarilor se va face simtita si de acum inainte", a declarat Romeo Jantea. "Deosebirea intre o investitie cu sume proprii si un credit este ca tu decizi daca vrei sa asiguri bunul respectiv; institutia de credit cere garantii. Daca esti prost gospodar, nu il asiguri", a explicat directorul general al BCR Asigurari.


Cresterea creditelor a dus, recent, la sporirea volumului de restante, fapt care a marit, la randul sau, daunalitatea asiguratorilor care aveau in portofoliu asemenea polite.


In prezent insa, arata Jantea, dupa infiintarea Biroului de Credite, bancile au la dispozitie informatii mai bune referitor la solicitantii de credite. "Se poate face o selectie a beneficiarilor de credite dupa istoric, cu conditia ca bancile sa solicite informatii de la Biroul de Credite, la care nu s-au afiliat insa toate bancile", a declarat el.


"Nimeni nu va putea opri niciodata creditarea. Riscul consumator isi va vedea de drum in continuare", este de parere si Mugurel Ceraceanu, presedintele Asiban. "Sunt necesare insa reglementari astfel incat sa existe un grad mai mare de constientizare a ceea ce inseamna acest risc", a mai spus el.


Daunalitatea potentiala a asiguratorilor in ceea ce priveste asigurarile de credite depinde, sustine Romeo Jantea, de felul in care este gestionat acest tip de asigurare. Politele din aceasta categorie nu ar trebui sa ramana, sustine directorul BCR Asigurari, "neatinse o perioada lunga de timp". "Este o forma de asigurare la care lucrezi", prin modificarea primei, a conditiilor de acoperire sau a altor elemente cuprinse in contract.


Asigurarile agricole sunt o alta categorie care se va dezvolta in 2005, este de parere directorul Asiban. "Asigurarile agricole vor creste pentru ca vin in urma unui an mai bun, ceea ce va permite agricultorilor sa se gandeasca si la asigurari", a spus Mugurel Ceraceanu. Potrivit lui, riscurile de export si cele legate de activitatea de transport, legate de viitoarea aderare a Romaniei la UE, vor reclama de asemenea atentia asiguratorilor in acest an.


"Toate se accelereaza in 2005-2006, inaintea integrarii, iar anul acesta va fi marcat de transformarile din interiorul sistemului. 2006 va fi si mai bun", a declarat Ceraceanu.