Prima pagina

Asiguratorii eleni s-au inmultit in ultimii ani pe piata

25.03.2005, 00:00 16

Investitiile elene in Romania nu au ocolit pana in prezent sectorul asigurarilor, unde insa putine companii de profil cu capital de origine greceasca s-au facut remarcate.


Doar una dintre ele a ajuns in top zece pe segmentul asigurarilor de viata, in ciuda faptului ca grupurile care le controleaza reprezinta nume sonore pe piata asigurarilor din Grecia si Europa. Grupurile elene s-au extins in multe cazuri in paralel pe piata romaneasca a asigurarilor si pe cea a serviciilor bancare.


Companiile de asigurari cu capital majoritar elen din Romania sunt Interamerican Romania (actionarul principal, Interamerican Grecia, a trecut insa intre timp in proprietatea grupului financiar paneuropean Eureko), Garanta (actionar majoritar, grupul Ethniki), Alpha Insurance (actionar principal, grupul Alpha Bank din Grecia) si ABG Insurance (actionar principal, grupul elen Agrotiki).




Grupul Interamerican face primul spital privat


Grupul Interamerican, cel mai mare jucator pe piata asigurarilor de viata si sanatate din Grecia si unul dintre principalii actori in sectorul non-viata, este prezent pe piata romaneasca din anul 1995. In ultimii ani, Interamerican s-a extins puternic in afara granitelor Greciei, axandu-se mai ales pe regiunea balcanica. In afara de Romania, prima tara in care a patruns Interamerican, grupul mai activeaza in Bulgaria si Cipru. In 2001, grupul financiar paneuropean Eureko, care opereaza in 10 tari, a preluat pachetul majoritar de actiuni al Interamerican.


Interamerican Romania Insurance Company are un capital social de 167 de miliarde de lei (4,5 milioane de euro), subscris in totalitate in numerar si detinut majoritar de Interamerican Hellenic Life Insurance. Din 2002, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine un pachet de 20% din actiunile Interamerican Romania, achizitionat pentru 3,4 milioane de dolari (2,5 milioane de euro). Tranzactia a reprezentat prima investitie directa in domeniul asigurarilor a BERD in Romania.


Interamerican Romania a raportat pentru 2004 prime brute incasate de 186,39 miliarde de lei (4,6 milioane de euro) pe segmentul de asigurari de viata, cu 32% mai mari decat in anul precedent. Primele incasate din asigurari generale au inregistrat o crestere de 21%, pana la 259,87 miliarde de lei (6,4 milioane de euro). In euro, cresterile au fost de 24,3% si respectiv 12,2%. Asiguratorul dispune de o forta de 1.200 de consultanti financiari de specialitate.


Grupul financiar Eureko a investit pana in prezent, prin Interamerican, 8,5 milioane de euro in constructia spitalului Euroclinic, primul spital privat construit de un investitor strain in Romania. Spitalul va fi deschis, potrivit Interamerican, in al doilea trimestru al acestui an.


Deschiderea spitalului va coincide cu lansarea Interamerican Romania pe piata asigurarilor private de sanatate, in colaborare cu furnizorul de servicii medicale Medisystem, membru al grupului Eureko.


Investitia totala in spitalul privat (inclusiv costuri de lansare si capital circulant) va ajunge la 9,2 milioane de euro. Spitalul Euroclinic are 101 paturi, 3 sali de operatii si un spital de zi cu sectii pentru adulti si copii.



Garanta, in crestere puternica


Societatea de asigurare eleno-romana Garanta a fost infiintata in octombrie 1997 ca urmare a initiativei unor institutii financiare si bancare de a investi in piata romaneasca a asigurarilor si are ca actionar majoritar, in proportie de 93,26%, grupul Ethniki, cel mai mare asigurator din Grecia. Alti actionari semnificativi ai Garanta sunt Banc Post si presedintele companiei La Dorna, Jean Valvis.


Ethniki este afiliat grupului Banca Nationala a Greciei, cel mai puternic grup financiar din Balcani. Grupul BNG detine, din octombrie 2003, o cota de 90,87% din capitalul social al Bancii Romanesti. Potrivit reprezentantilor grupului, National Bank of Greece urmareste sa-si consolideze pozitia pe piata romaneasca, atat in sectorul bancar cat si in cel al asigurarilor.


Garanta are un capital social de 165,4 miliarde de lei (4,5 milioane de euro) si a subscris, in 2004, prime brute in valoare totala de 9,5 milioane de euro (386,9 miliarde de lei), marcand o crestere cu 72,7% fata de veniturile din prime brute subscrise inregistrate in exercitiul financiar precedent.




Alpha Insurance si-a dublat incasarile


Alpha Insurance a primit licenta de operare in august 2002 si a inceput sa functioneze efectiv din 2003. Anul trecut, Alpha Insurance a atins punctul de break-even.


Compania are un capital social de 115 miliarde de lei (3,1 milioane de euro) si este controlata in proportie de 65% de Alpha Bank AE. Alpha Bank detine 20%, iar Alpha Insurance Company AE Grecia, 14,98%. Alpha Bank este cel mai puternic grup financiar privat din Grecia.


Alpha Insurance Romania a incheiat anul trecut cu prime brute subscrise in valoare de 2,67 milioane de euro, cu 102,2% peste nivelul de 1,32 milioane de euro subscrise in 2003.


Alpha Insurance este prezenta in cadrul sucursalelor bancii conform conceptului de "one-stop shop" promovat de grupul elen. Potrivit lui Marian Baches, personal lines manager la Alpha Insurance, "Alpha Bank considera Romania ca una din principalele piete de dezvoltare, impreuna cu alte tari din Balcani, zona din care provine o pondere semnificativa din profitul grupului".


Reprezentantul Alpha Insurance a mai declarat ca banca isi va dubla numarul sucursalelor in urmatorul an, ceea ce va insemna si extinderea companiei de asigurari.




ABG Insurance, investitie de peste un milion de euro


ABG Insurance, inmatriculata in 2003, are un capital social de 42,7 miliarde de lei (1,1 milioane de euro). Actionarul majoritar este Agrotiki Life and Health Insurance, care detine un procent de 51% din actiunile societatii. Agrotiki este unul din jucatorii importanti pe piata asigurarilor din Grecia, insa nu are o prezenta semnificativa pe piata asigurarilor din Romania. In Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pe 2003, anul inmatricularii ABG Insurance, nu exista date disponibile referitoare la primele brute subscrise de companie. ioana.leaua@zf.ro