Prima pagina

Basescu il pune pe Tariceanu premier

Basescu il pune pe Tariceanu premier
16.12.2004, 00:00 13

Traian Basescu, presedintele ales al Romaniei, a anuntat ieri ca il va desemna prim-ministru pe Calin Popescu-Tariceanu, liderul PNL, dupa ce va fi investit sef al statului. In situatia in care Guvernul Aliantei PNL-PD nu va obtine votul Parlamentului, Basescu ameninta ca va convoca alegeri anticipate.
"Am discutat cu Marko Bela (n.r. presedintele UDMR)marti seara si cu Dan Voiculescu (n.r. presedintele PUR) in cursul zile de marti si pe amandoi i-am informat ca ne intoarcem la popor daca nu se gasesc solutii. Daca nu trece guvernul Aliantei, cu certitudine ne intoarcem la anticipate", a mentionat Basescu.
Presedintele ales a explicat: "Coabitarea este o solutie nesigura. Ne trebuie un guvern sigur, cert. Coabitarea inseamna instabilitate sau ritm de instabilitate. Daca vor exista oameni politici care nu inteleg acest lucru, ne vom intoarce inapoi la poporul care ne-a votat", a spus Basescu. Presedintele ales a facut aceste declaratii in prezenta sefului statului in exercitiu, Ion Iliescu.
Desemnarea unui premier din partea Aliantei PNL-PD si formarea unui guvern in jurul acestui bloc politic, au devenit posibile dupa ce, ieri, UDMR a amanat semnarea unui protocol cu Uniunea PSD+PUR si grupul minoritatilor nationale pentru formarea majoritatii parlamentare. Gestul liderilor UDMR a rasturnat situatia negocierilor pentru formarea viitorului guvern, care, cu o zi inainte parea favorabila partidului condus de Adrian Nastase.
UDMR, una dintre formatiunile care alaturi de PUR detine cheia alcatuirii viitorului Guvern, a invocat drept motiv pentru amanarea protocolului politic cu PSD, posibilitatea convocarii alegerilor anticipate.
"Nu dorim alegeri anticipate. Pozitia UDMR a luat in calcul si aceasta posibilitate, evocata intr-o declaratia a lui Traian Basescu, insa Romania nu are nevoie de alegeri anticipate", a declarat presedintele Uniunii, Marko Bela.
Intruniti intr-o sedinta a Consiliului Operativ, for de conducere restrans, Marko Bela spune ca liderii formatiunii maghiare au ajuns la concluzia ca in acest moment exista posibilitatea unei majoritati guvernamentale PSD-PUR-UDMR-minoritatile nationale dar, totodata, au luat act ca presedintele ales, Traian Basescu si Alianta PNL-PD ar dori formarea unui guvern. In aceste conditii, UDMR va continua discutiile cu ambele blocuri politice. Discutiile vizeaza, din perspectiva UDMR, obtinerea unor garantii privind formarea unei majoritati guvernamentale stabile.
Surse din Uniune afirma ca in Consiliul Operativ a avut loc o discutie tensionata intre liderii UDMR, in care s-ar fi invocat, de catre anumiti membri ai formatiunii maghiare, ca nu se poate vorbi de stabilitate politica atata vreme cat presedintele si Guvernul nu sunt de aceeasi culoare politica. Acest argument vine sa contracareze unele declaratii facute anterior de Marko Bela si Gyorgy Frunda care parea sa incline balanta in favoarea sustinerii PSD in viitoarea ecuatie guvernamentala.
Senatorul Peter Eckstein Kovaci, lider al platformei liberale din Uniune, a apreciat ca decizia UDMR de a nu semna o intelegere cu PSD este "rationala" daca vrem ca Romania "sa fie guvernabila".
"Prin votul de la turul doi al prezidentialelor, electoratul a transmis clar nu ca Basescu ar fi mai frumos decat Nastase, ci a premiat hotararea si credibilitatea cu care Traian Basescu va lupta impotriva coruptiei si ca vom trai intr-un mediu normal si sanatos", afirma senatorul UDMR. El considera ca solutia UDMR este sa sustina un guvern al Aliantei D.A.
La scurt timp dupa anuntul UDMR, la sediul formatiunii maghiare a ajuns liderul PSD Viorel Hrebenciuc, unul dintre strategii politici ai partidului aflat la guvernare. In ultimii patru ani, Hrebenciuc a fost unul dintre liderii PSD care a participat constant la negocierile cu UDMR.
Dupa cateva ore de discutii cu liderii UDMR, Viorel Hrebenciuc a declarat ca PSD anuntul privind semnarea protocolului politic intre PSD-PUR-UDMR-minoritatile nationale, a fost o "greseala tehnica".
Hrebenciuc a mai spus ca nu este impotriva alegerilor anticipate: "S-ar putea sa ne convina si noua, iar UDMR nu va avea de ales. (...)Poate o sa fim de acord sa facem anticipate, care e problema? De ce sa nu ne avantajeze?".
Pasul inapoi UDMR pare sa fi gasit nepregatit PSD intrucat acest partid anuntase semnarea unei intelegeri oficiale cu UDMR si PUR, in prezenta liderilor celor trei formatiuni -  Adrian Nastase, Dan Voiculescu si Marko Bela. Ceremonia a fost suspendata cu doar cateva minute inainte de ora anuntata initial.
Presedintele Ion Iliescu, care peste cateva zile se va intoarce oficial in PSD, ca in ceea ce priveste formarea guvernul se poarta inca negocieri deoarece se cauta o formula care sa tina cont de prevederile constitutionale.
Seful statului a ezitat sa se pronunte explicit daca sustine un guvern de uniune nationala sau cabinet al fortelor politice care au castigat alegerile.
"Cine a castigat alegerile? Suntem fifty-fifty. E o majoritate conjugata, fragila in Parlament. Este alta situatie la Presedintie. Este o situatie delicata si nu este usor de gasit formula cea mai buna".
PUR, cel de-al doilea partid cu rol de arbitru in ecuatia guvernamentala precizeaza ca obiectivul sau este formarea unui guvern de larga concentrare nationala pro-europeana, din care sa faca partea partidele parlamentare, cu exceptia PRM.
mirela.luca@zf.ro