Prima pagina

BERD finanteaza una din cele mai mari investitii straine din acest an

14.11.2005, 19:26 24

Fabrica de PAL pe care compania austriaca Egger Osteuropa Beteiligungs intentioneaza sa o construiasca in judetul Suceava va fi finantata in proportie de 60% de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit institutiei financiare internationale.

BERD va contribui cu 127 de milioane de euro la realizarea acestui proiect (estimat la 210 milioane de euro), finantarea constand in achizitia de actiuni, in limita sumei de 17 milioane de euro, precum si in imprumuturi de 110 milioane de euro, din care 66 de milioane de euro acordate de banci comerciale.

Beneficiarul proiectului este Egger Romania SRL, controlata de firma austriaca Egger Osteuropa Beteiligungs GmbH, membra a grupului Egger, unul dintre principalii producatori de panouri din lemn.

Unitatea de productie din Romania va avea o capacitate anuala de productie de 550.000 de tone de placi melaminate si 50.000 de tone de placi nefinisate care vor fi destinate in special exportului in tarile vecine, precum si pietei interne.

Fabrica va utiliza pana la 700.000 de metri cubi de lemn anual, cea mai mare parte fiind materie prima de calitate inferioara. Reprezentantii BERD spun ca noua unitate de productie va avea un impact semnificativ si in plan social pentru ca vor fi create 700 de noi locuri de munca.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a anuntat recent ca, alaturi de Egger, in zona va investi si compania austriaca Schweighofer Holzindustrie. Aceasta intentioneaza sa construiasca o fabrica de prelucrare a lemnului, proiect estimat la 270 de milioane de euro.

Compania detine in prezent o fabrica de cherestea in Sebes, judetul Alba, in care a investit peste 80 de milioane de euro. Dincolo de investitiile in prelucrarea lemnului, proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a anuntat ca va aloca pana la 20 de milioane de euro pentru achizitionarea de paduri in diferite zone din Romania.



Investitiile straine la noua luni: 1,7 mld. euro

Nivelul investitiilor straine atrase de Romania a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 1,7 miliarde de euro, in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Pentru septembrie, Oficiul a raportat o valoare a capitalului social subscris la firmele straine de 136 mil. euro, de peste doua ori mai mare fata de aceeasi luna din 2004. Cea mai mare parte a investitiilor s-a realizat prin majorari de capital, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de numai 5,5 mil. euro. La capitolul majorari de capital, lider este Alro Slatina, care si-a marit capitalul cu aproape 41 mil. euro. miruna.lebedencu@zf.ro