Prima pagina

Bere Mures investeste 3 mil. euro intr-un hotel de statiune

10.12.2004, 00:00 15

Numarul sase din piata berii, Bere Mures, care s-a impus pe piata cu bere la PET, a decis sa intre pe piata hoteliera.
Compania va pune in functiune, la sfarsitul verii viitoare, in urma unei investitii de 3 milioane de euro complexul turistic Germisara din statiunea Geoagiu Bai, achizitionat in acest an pentru circa 600.000 de euro.
"Vrem sa aducem hotelul la trei stele, atat pentru angajatii nostri cat si pentru turisti, pentru ca turismul ni se pare o afacere de viitor. Hotelul a fost inchis in ultimii doi ani din cauza starii avansate de degradare", spune Grec Gheorghe, unul dintre cei sase actionari ai Bere Mures.
Industria hoteliera Spre exemplu, compania de distributie de produse alimentare cu capital romanesc De Silva Intermed si compania de IT Geosoft International au investit la randul lor anul acesta in hoteluri in Bucuresti.  
 Previziunile privind vanzarile Bere Mures pentru 2004 se ridica la aproximativ 50 de milioane de euro in crestere cu 42% fata de anul precedent, cand s-au situat la 29 de milioane de euro.
Vanzarile companiei vor depasi pentru prima data in acest an pragul de 1 milion de hectolitri de bere (fata de 835.000 de hectolitri in 2003), la o capacitate de productie de 1,1 milioane de hectolitri. Vanzarile la 11 luni au atins aproape 950.000 de hectolitri, fata de 775.000 de hectolitri in perioada similara a anului trecut.
"Cresterea din acest an vine pe fondul imbunatatirii sistemului de desfacere sI al imbunatatirii calitatii berii. Este cel mai bun an al nostru din cei zece ani de cand producem bere", spune Grec. Bere Mures produce marcile de bere Neumarkt, Graf Dracula (bere neagra) sI Sovata. "Cel mai bine a mers berea Neumarkt la PET si butoi. Odata cu deschiderea primului magazin Metro in Republica Moldova am inceput exporturile sI pe aceasta piata, fiind interesatI si de piata ucraineana", spune Grec.
Evolutia buna a companiei vine pe fondul cresterii puternice a segmentului de bere la PET in acest an, Bere Mures alaturi de European Drinks, Interbrew Romania sI Brau Union Romania fiind principalii jucatori pe aceasta piata.
Compania a investit in acest an 3 milioane de euro pentru achizitionarea unei statii de preepurare a apei sI pentru modernizarea capacitatii de productie, avand programate pentru anul viitor avand programate investitii similare.
Grec spune ca Bere Mures nu are o politica de achizitionare a noi capacitati de productie ci de dezvoltare a celei existente. "Viitorul nostru pe piata berii in competitia cu marile companii este stabil sI nu cred ca putem avea probleme decat daca gresim grav. In schimb cred ca micii producatori, cei care produc sub 300.000 de hectolitri/an, vor avea mari probleme sI nu vor rezista in aceasta competitie puternica", sustine Grec.
Bere Mures este detinuta de un grup de investitori autohtoni: Virgil Mailat, Grec Gheorghe sI Morariu Emil, care detin in proportii egale un pachet de aproape 75%, restul fiind detinut de Rus Alexandru, Bacila Nicolae si Rujiu Anghel.
Estimarile privind piata berii se ridica in acest an la aproape 14 milioane de hectolitri (600 de milioane de euro) in crestere fata de cea de anul anterior, care a ajuns la 12,8 milioane de hectolitri (550 de milioane de euro).
Piata berii este una dintre cele mai concurentiale din Europa. Primii trei jucatori de pe piata fac parte din grupuri internationale ce se afla in topul primilor cinci producatori de bere din lume: Brau Union Romania liderul pietei cu 32% anul trecut face parte din grupul Heineken locul patru mondial, SABMiller Romania cu locul doi 22% si Interbrew Romania locul trei cu 16% sunt filialele locului trei, respectiv unu mondial. Pe locul patru a urcat vertiginos in acest an European Drinks. Locul cinci este ocupat de Tuborg Romania care face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial.
stelian.negrea@zf.ro