Prima pagina

Catarama renunta la euro si trece pe ruble

Catarama renunta la euro si trece pe ruble
14.12.2005, 19:58 21

Dupa ce a pierdut aproape 2 milioane de euro din scaderea euro fata de leu, omul de afaceri Viorel Catarama, proprietarul companiei de mobila Elvila, renunta la o parte din clientii din Franta si Germania si spune ca se va concentra pe exportul in Rusia si Ucraina.

"Suntem intr-o perioada de restructurare a portofoliului de clienti externi. Renuntam la o parte din contractele de export catre Franta si Germania, care sunt piete aflate in dificultate", a afirmat Catarama.

El spune ca Elvila a incheiat parteneriate cu firme rusesti pentru a livra mobilier unor lanturi de magazine de pe aceasta piata. "In 2006 incepem sa exportam pe piata Rusiei si a Ucrainei. Vom incepe cu o livrare de 100.000 de euro pe luna si apoi vom creste progresiv exportul", a spus el.

Scaderea puternica a cursului euro din ultimul an, dar si stagnarea economica a principalelor piete vest-europene, au cauzat mari probleme majoritatii exportatorilor de mobila din Romania. Unii au fost nevoiti sa renunte la contracte externe si chiar sa dea afara angajati.

De altfel, compania Elvila si-a redus anul acesta ponderea exporturilor in totalul cifrei de afaceri, la 50%, fata de 65% cat era anul trecut. "Vrem sa reducem in continuare ponderea exporturilor pana la 45% in 2006", a precizat Catarama.

Compania anunta in urma cu un an incheierea unui parteneriat de 10 mil. de euro cu firma Conforama, cel mai mare retailer francez de mobila, insa parteneriatul nu s-a mai realizat. "Nu am dezvoltat contractul cu Conforama pentru ca rentabilitatea pe care o ofera piata franceza nu era suficienta", spune Catarama.

Din cauza deprecierii euro fata de leu, profitul net al companiei va fi anul acesta cu 1,8 mil. euro mai mic decat cel bugetat la inceputul anului. "Estimez ca profitul pe intregul an 2005 va fi de 1,5-2 milioane de euro. Profitul este sub asteptari din cauza cursului valutar", spune omul de afaceri.

Catarama a mentionat totodata ca veniturile totale ale Elvila se vor ridica anul acesta la 120 de milioane de dolari (circa 100 mil. euro). Elvila este unul dintre principalii producatori si retaileri de mobila din Romania, alaturi de Mobexpert.

In afara de pietele Rusiei si Ucrainei, Elvila a mai intrat anul acesta pe cea a Angliei si tot pentru 2006 are in vizor Dubaiul. "Incercam noi piete. Anul viitor vom participa la targul de mobila din SUA", spune el. O alta tactica pentru contracararea efectului nefast al cursului de schimb este dezvoltarea retelei de magazine din Romania. Compania a finalizat saptamana trecuta o investitie de 2,5 mil. euro intr-un magazin de 5.000 de metri patrati la Iasi si pentru 2006 are planificata o investitie intr-un magazin similar la Ploiesti.

"Nu sunt de acord cu cei care spun ca Moldova nu este zona in dezvoltare", a mai afirmat omul de afaceri. Compania Elvila are o retea de 50 de magazine la nivel national, dintre 5 magazine de mare dimensiune (peste 5.000 de metri patrati). georgiana.stavarache@zf.ro