Prima pagina

Cea mai tare afacere a Primariei Capitalei

Cea mai tare afacere a Primariei Capitalei
08.03.2005, 00:00 10



Una dintre cele mai mari afaceri de pe piata Capitalei, emisiunea de eurobonduri de 120 milioane euro a Primariei Capitalei, a starnit deja nemultumirea unora dintre competitori, care sustin ca au depus oferte financiare mai bune decat castigatorii licitatiei de intermediere - consortiul format din bancile ABN Amro si JP Morgan.



In replica, Cristina Parvulescu, directorul executiv al Directiei de Management Credite Externe din Primarie, afirma ca punctajul final al fiecarui ofertant a fost stabilit in baza mai multor criterii, care au inclus pe langa ofertele financiare si experienta internationala sau pregatirea documentatiei aferente.



Surse implicate in derularea licitatiei sustin ca cea mai avantajoasa oferta financiara a venit din partea bancii Credit Suisse First Boston, urmata apoi de cei de la Deutsche Bank si Citibank.



"Nu intelegem decizia Comisiei de licitatie deoarece bancile au fost numite castigatoare in baza unei experiente mai mari fata de alti participanti", afirma reprezentantul uneia dintre bancile contestatare.



Conform unor documente intrate in posesia Ziarului Financiar, Deutsche Bank a oferit un comision de 0,25% pentru o emisiune pe 5 ani, 0,30% pentru o durata de 7 ani, respectiv 0,375% in cazul unei maturitati de 10 ani sub valorile de oferta ale consortiului castigator - 0,35% (5 ani), 0,40% (7ani), respectiv 0,45% (pe 10 ani).



Oficialii Primariei sustin insa ca valoarea comisionului ce va fi incasat de catre consortiul castigator va fi mai mica, urmand sa fie cuprinsa intre 85.000 de euro si 120.000 de euro, in functie de perioada pentru care se face emisiunea, adica 5, 7 sau 10 ani, dar si de dobanda, care nu trebuie sa fie mai mare de 5%.



In comision sunt incluse cheltuieli precum listarea la bursa, intalnirile cu investitorii, road-show-ul (turneu de prezentare - n.r.) si altele. "Oferta financiara a fost numai unul dintre criteriile luate in calcul la stabilirea castigatorului licitatiei, in punctajul final contand si celelalte criterii. In ceea ce priveste experienta internationala, in cazul consortiilor a fost avuta in vedere experienta internationala cumulata a membrilor consortiului, care a fost astfel punctata mai mult decat in cazul unui ofertant individual", explica Cristina Parvulescu.



"In plus, unele oferte financiare au inclus toate costurile, cum ar fi cele cu societatile de avocatura angajate", adauga oficialul Primariei Capitalei.



"Conform legii, puteam sa facem licitatie sau sa facem incredintare directa pentru intermedierea emisiunii de obligatiuni municipale. Am facut insa licitatie pentru a fi transparenti. Cei care nu sunt multumiti de rezultatul licitatiei o pot contesta in mod legal", mai spune Cristina Parvulescu. La licitatia lansata de Primaria Capitalei in cursul anului trecut, au depus oferte opt banci, printre care se mai afla Citigroup, BNP Paribas sau Bank Austria.



Ofertele au fost avansate la finele lunii noiembrie, iar reprezentantii Primariei Generale a Capitalei au cerut o extensie a perioadei de valabilitate a ofertelor in luna decembrie pentru a intra pe bugetul din 2005.



Termenul, dobanda si momentul lansarii nu au fost inca stabilite.



Ultima emisiune de eurobonduri a Romaniei, din urma cu doi ani, a fost lansata cu o dobinda de 5,25% pe an.



In calitate de consultant al municipalitatii, consortiul va alege cel mai bun moment pentru vanzarea obligatiunilor.



Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru finantarea unor proiecte de infrastructura precum constructia pasajului de la Basarab, amenajarea parking-ului de la Gara de Nord si achizitia de tramvaie noi pentru liniile modernizate.



Potrivit reprezentantului municipalitatii, valoarea emisiunii ar putea creste la 150 de milioane de euro, daca ratingul acordat Bucurestiului va fi imbunatatit.



Primarul interimar al Capitalei afirma ca la un rating mai bun, Bucurestiul ar fi contractat chiar 300 mil. euro pentru finantarea proiectelor de investitii.



In luna mai a anului trecut, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a anuntat primul rating pentru municipalitatea Bucuresti, stabilit la "BB" pentru datoriile pe termen lung, cu perspectiva stabila. Ratingul de tara acordat Romaniei este "BB plus", cu o treapta mai ridicat decat cel pentru Bucuresti, si are perspectiva pozitiva.
adrian.mirsanu@zf.ro