Prima pagina

CEZ va prelua Electrica Oltenia pentru 150 mil. euro

22.12.2004, 00:00 12

Compania energetica ceha CEZ, unul dintre cei mai puternici jucatori regionali, va prelua pachetul majoritar de 51% din actiunile Electrica Oltenia, cea mai mare distributie de energie electrica din Romania, pentru aproximativ 150 milioane euro, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzactiei.
Potrivit surselor citate, cehii vor plati intre 43 si 47 de milioane euro pentru achizitia pachetului de actiuni de 24,62% din actiunile Electrica Oltenia, restul sumei reprezentand aportul necesar majorarii capitalului social al companiei astfel incat cehii sa dobandeasca pachetul majoritar de 51%.
Contractul de privatizare al distributiei de electricitate din Oltenia este in faza de initializare, urmand ca in urmatoarele saptamani sa fie semnat, dupa cum spun sursele citate.
Banii din vanzarea actiunilor vor fi incasati de catre Electrica SA, care detine integral actiunile celor opt filiale de distributie si furnizare de energie electrica.
Consultanta statului la aceasta tranzactie este asigurata de catre un consortiu condus de catre Bank of America Securities, din echipa facand parte casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, respectiv firma britanica de avocatura Allen & Overy.
De cealalta parte, CEZ este asistat la tranzactie de catre firma austriaca de consultanta CA IB, Deloitte (ca auditor) si biroul local al casei de avocatura britanice Linklaters.
Electrica Oltenia are 1,36 milioane de clienti si vinde anual 6,8 TWh, in timp ce Electrica Moldova are 1,31 milioane de clienti, avand vanzari de 4,1 TWh.
Electrica Oltenia este cea mai mare distributie de energie electrica din Romania, atat din punct de vedere al capitalului social, cat si a ponderii in afacerile Electrica (circa 19%), potrivit ultimelor date disponibile.
Electrica a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 1,95 miliarde euro si mizeaza pe o evolutie constanta pe termen lung a volumului sau de afaceri, in conditiile in care in urmatorii ani va fi incheiata si vanzarea ultimelor filiale de distributie.
In vara, grupul italian Enel a achizitionat pachetele de 51% din Electrica Banat si Electrica Dobrogea pentru 112 mil. euro.
La privatizarea Electrica Oltenia si Electrica Moldova, CEZ si gigamtul german de utilitati E.ON au concurat initial pentru ambele distributii de electricitate cu Union Fenosa (Spania), AES (SUA), respectiv Public Power Corporation (Grecia).
In cele din urma, in cursa au ramas CEZ pentru Electrica Oltenia si E.ON pentru Moldova, ambele fiind interesate sa-si consolideze portofoliul regional pe pietele de energie electrica.
CEZ si E.ON au facut in vara achizitii de distributii de electricitate in Bulgaria, iar pasul facut de cele doua companii in Romania este firesc in contextul strategiei acestora de extindere in regiune.
In plus, E.ON a achizitionat prin intermediul companiei sale de gaze Ruhrgas pachetul majoritar al distributiei de gaze naturale Distrigaz Nord pentru 303 mil. euro.
CEZ, companie controlata in proportie de 67,6% de catre statul ceh, este al doilea exportator de energie electrica din Europa, cu 400 mil. euro in 2003. Grupul, cu activitati de minerit, constructie centrale electrice, producere energie, comert, distributie si mentenanta, a realizat in 2003 venituri totale de 2,65 mld. euro (valori calculate la un curs mediu de 32 coroane cehe per euro).
Noul director general al grupului ceh, Martin Roman, 35 ani, a anuntat recent un plan de expansiune fara precedent in afara granitelor, unde sunt vizate achizitii in Bulgaria, Romania, Macedonia, Bosnia- Hertegovina, Croatia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Slovacia, dar si Germania, CEZ tintind pozitia de lider al pietei de energie din Europa Centrala si de Est.
adrian.mirsanu@zf.ro