Prima pagina

Citibank, DZ Bank si Bank Austria, printre actionarii Petromidia

07.05.2004, 00:00 26



Listarea la Bursa de Valori a Rompetrol Rafinare (Petromidia), in luna aprilie a acestui an, a starnit un interes major in randul investitorilor straini - banci sau fonduri de investitii - care au in vizor piata romaneasca de capital.



In cursul lunii trecute, mai multe fonduri de investitii si banci straine (actionand in nume propriu sau in numele clientilor) au cumparat actiuni Petromidia in valoare de cateva milioane de dolari.



Grupuri financiare importante precum Citibank, Erste Bank, Bank Austria Creditanstaldt sau DZ Bank au ajuns astfel, in urma achizitiilor, pe lista primilor 20 de actionari ai companiei controlate de omul de afaceri roman Dinu Patriciu.



Dintre investitorii straini, cel mai mare actionar este DZ Bank (banca germana), care a ajuns la o participatie de 0,91%. Capitalizarea bursiera a Petromidia este in prezent de 330 milioane dolari deci actiunile detinute de DZ Bank valoareaza circa 3 milioane de dolari.



Citibank detine un pachet de 0,18% din actiuni iar Erste Bank - 0,14%.



Alaturi de banci, pe lista actionarilor minoritari importanti apar si doua fonduri de investitii straine, Lindsell (administrat de grupul american NCH Holdings) si Romanian Growth Fund.



"Nu ma asteptam la un asemenea interes din partea investitorilor straini, intr-un termen atat de scurt. Prezenta lor in structura actionariatului nu poate decat sa ma bucure, mai ales ca inseamna atragere de capital strain in Romania", a declarat pentru Ziarul Financiar Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, din care face parte Petromidia.



In afara de investitorii straini, in structura actionariatului Petromidia au intrat si doua persoane fizice romanesti, Maria Voiculescu si Catalin Chelu.



Chelu este unul din cei mai activi investitori romani pe piata de capital, in special pe actiuni ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Pachetul de actiuni detinut de Chelu in capitalul Petromidia - 0,29% valoreaza in prezent circa 900.000 de dolari.



Actiunile Petromidia au fost intens tranzactionate dupa listarea la Bursa, valoarea operatiunilor de vanzare - cumparare pe titlurile rafinariei ridicandu-se la 42 milioane de dolari. In mai putin de o luna au fost schimbate actiuni reprezentand 21% din capitalul social al companiei.



Principalii vanzatori pe actiunile Petromidia au fost Rompetrol SA (Vega), tot parte a grupului condus de Patriciu, si SIF Transilvania.



In afara de Rompetrol Group NV, care detine 64% din actiunile Petromidia, actionari importanti ai companiei sunt Rompetrol SA (Vega) - 11,64% si SIF Transilvania - 7,66%.



Conform standardelor romanesti de contabilitate, Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 1 miliard de dolari si o pierdere de circa 300 milioane de dolari. Pe standardele internationale de contabilitate (IAS), compania a obtinut un profit de circa 80 de milioane de dolari.



Diferenta este adusa de modalitatile de tratare contabila a emisiunii de obligatiuni a companiei in contul datoriilor catre statul roman.
laurentiu.ispir@zf.ro