Prima pagina

Connex vrea sa creasca in acest an cu 20%

12.01.2004, 00:00 13

Operatorul de telefonie mobila Connex se asteapta sa creasca in acest an de trei-patru ori mai repede decat economia nationala. "Connex va urmari in acest an sa inregistreze o crestere a veniturilor fata de 2003 cu aproximativ 15-20%", a declarat Ziarului Financiar Ted Lattimore, presedinte si chief operating officer (COO) al companiei.
Operatorul intentioneaza, de asemenea, sa depaseasca pragul de patru milioane de clienti "cu ceva timp inainte de sfarsitul acestui an dat fiind faptul ca am terminat 2003 cu un numar mai mare de utilizatori decat anticipasem", precizeaza Lattimore.
De altfel, telecomul canadian Telesystem International Wireless (TIW), actionar majoritar la MobiFon, compania care detine brandul Connex, a anuntat la sfarsitul saptamanii ca operatorul roman ajunsese pe 31 decembrie 2003 la 3,457 milioane de clienti, castigand in ultimele trei luni ale anului trecut 495.000 de noi utilizatori pentru serviciile sale de telefonie GSM.
Numarul clientilor cu abonament a reprezentat 38,8% din totalul clientilor atrasi de Connex in trimestrul al patrulea, iar pentru intregul an 2003, proportia dintre utilizatorii de cartele reincarcabile (prepaid) si abonati (postpaid) a fost de 63/37.
Compania nu a facut referire deocamdata la rezultatele financiare inregistrate in 2003, TIW urmand sa le anunte la sfarsitul lunii curente sau la inceputul lui februarie, dupa cum afirma oficialii romani. Lattimore a oferit insa un indiciu referitor la o parte a incasarilor din 2003: 30 de milioane de dolari din contracte care nu includ numai servicii de voce GSM. Compania a lansat anul trecut, dupa liberalizarea pietei telecom la 1 ianuarie, strategia de servicii integrate oferind clientilor din zona de business posibilitatea sa aleaga prin Connex un singur furnizor de servicii de comunicatii, atat fixe, cat si mobile si de date. « Aceasta strategie a avut un succes deosebit in a doua parte a anului trecut », a mai spus Ted Lattimore.
Connex este interesat sa cumpere si o licenta de telefonie de generatia a treia (3G-UMTS). Daca Ministerul Comunicatiilor va organiza licitatia pentru acordarea acestora in 2004, atunci cel mai probabil reteaua 3G si serviciile nu vor fi gata decat in 2005, estimeaza presedintele operatorului.
Compania nu a precizat valoarea investitiilor realizate anul trecut pe piata romaneasca dar Ted Lattimore considera ca in 2004 o mare parte a acestora se vor indrepta catre extinderea retelei in Transilvania. O alta buna parte a bugetului de investitii alocat pentru acest an va avea ca destinatie terminarea constructiei noului sediu al companiei din Piata Charles de Gaulle (Bucuresti) dar si a unui nou centru de service si a unuia destinat personalului tehnic.
La sfarsitul lui 2002 operatorul avea un numar total de 2,635 de milioane de utilizatori. Dupa un simplu calcul se poate deduce ca baza de clienti a operatorului a crescut in 2003 cu 31,19%, respectiv 822.000 de utilizatori. Conform datelor furnizate de companie, aproximativ 60% din numarul total al clientilor noi au fost atrasi in ultimele trei luni ale anului trecut.
Concurentul principal al companiei MobiFon pe piata romaneasca, Orange, a anuntat zilele trecute ca a ajuns pe 31 decembrie 2003 la 3,3 milioane de clienti.
iuliana.susanu@zf.ro