Prima pagina

Copos: Mai sunt si altii interesati de Daewoo

28.11.2005, 19:14 17

Producatorii de automobile Renault si Nissan nu sunt singurii interesati sa preia Daewoo Craiova, iar trecerea in proprietate privata a fabricii s-ar putea face in prima parte a anului viitor, a declarat pentru ZF vicepremierul George Copos, responsabil pe zona atragerii de investitii straine.

"Daewoo Craiova este o fabrica foarte interesanta si sunt mai multi jucatori importanti din industria mondiala constructoare de masini care se uita cu atentie la producatorul roman", a spus Copos. Vicepremierul nu a dorit sa precizeze care sunt companiile interesate, dar in urma cu trei luni declara ca autoritatile au avut mai multe discutii cu Ford si cu General Motors pentru a veni la Craiova. Copos a mai spus ca se asteapta ca in perioada urmatoare si ceilalti investitori sa procedeze in acelasi fel in care a facut-o alianta Renault-Nissan si sa depuna scrisori de intentie.

Cei doi producatori au prezentat deja o scrisoare de intentie autoritatilor romane pentru achizitia fabricii Daewoo Craiova, document care indica interesul lor pentru a obtine mai multe informatii despre fabrica de la Craiova, pentru a determina daca vor participa la licitatia de oferte pe care autoritatile romane o vor lansa in curand. Zilele acestea se asteapta ca autoritatile sa semneze contractul de preluare a actiunilor detinute de partea coreeana astfel ca, la noua ani de la inceperea productiei de automobile Daewoo, fabrica de la Craiova va reintra in proprietatea statului roman. "Procesul de privatizare va fi demarat imediat dupa ce statul va deveni actionarul majoritar al Daewoo Craiova, astfel ca este posibil ca fabrica sa fie vanduta in primul trimestru al anului viitor", a mai spus vicepremierul.

Uzina de la Craiova mai poate produce sub marca Daewoo pana la inceputul lunii ianuarie, dupa ce grupul american General Motors a prelungit acordul de licenta care expira luna trecuta. Daewoo Motor detine un pachet de 51% din actiunile societatii de la Craiova. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4% din actiuni.

Fabrica de la Craiova a realizat anul trecut, potrivit Ministerului Finantelor, o cifra de afaceri de aproape 200 mil. euro si un profit net de peste 39 mil. euro.