Prima pagina

Copos: Statul are bani de credite pentru exportatori

17.11.2005, 20:10 17

Exportatorii si intreprinderile mici si mijlocii vor avea acces mai usor la finantare in conditiile in care capitalul social al Bancii de Export - Import a Romaniei Eximbank va fi majorat cu 70 de milioane de lei (aproape 20 mil. euro), iar programul de investitii destinat IMM va continua prin alocarea unor fonduri de peste 200 de milioane de lei (circa 55 de milioane de euro), a declarat ieri vicepremierul George Copos.

Exportatorii pot lua credite de la Eximbank cu dobanda de 7% in lei, mai redusa decat de la alte banci.

Copos a mentionat ca banii pentru IMM trebuie cheltuiti pana pe 24 decembrie.

"Fac un apel catre investitori sa foloseasca acesti bani. Din pacate, in anii trecuti fondurile au fost insuficiente pentru onorarea solicitarilor primite. Intreprinzatorii au nevoie de tehnologie si de echipamente competitive cu cele ale intreprinderilor mici si mijlocii din statele membre", a mai spus vicepremierul, care este responsabil cu mediul de afaceri. Copos este membru al Partidului Conservator, partid care face parte din coalitia de guvernare.

"Sunt doua lucruri care vin in sprijinul unor categorii ce intampina inca diferite probleme de echilibru economic: ma refer pe de-o parte la exportatori si pe de alta parte la IMM", a spus vicepremierul.

Aprecierea cursului din acest an a creat multe probleme exportatorilor care au obtinut venituri in lei mult mai mici atunci cand au schimbat valuta obtinuta din contractele externe. Potrivit ordonantei de urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2005, publicata in Monitorul Oficial, AVAS a fost mandatata sa propuna adunarii generale extraordinare a actionarilor Eximbank majorarea capitalului la care va participa cu 70 mil. lei (aproape 20 mil. euro).

Aceasta suma este prevazuta in bugetul de stat si va fi alocata pana la 31 decembrie. AVAS, in calitate de actionar majoritar, va propune ca toti ceilalti actionari - cele cinci societati de investitii financiare (SIF) - sa isi exprime dreptul de participare la majorarea de capital.

"Eu promit ca daca mai raman in functie pana la anul in primavara reusesc sa aduc capitalul Eximbank la 122 de milioane de euro. Acum am reusit sa obtin aceasta suma (20 mil. euro - n.r.) pentru ca Eximbank sa poata sa dea credite cu o dobanda de 7% in lei", a mentionat Copos.

Vicepremierul spune ca are in plan introducerea a doua legi - una care reglementeaza holdin-gul, cealalta care reglementeaza guvernanta corporativa. De asemenea, el vrea sa modifice si legea patronatelor. De altfel, modificarea actului normativ care reglementeaza miscarea patronala a fost sustinuta de Copos inca inainte de a face parte din actuala echipa guvernamentala, cand conducea Confederatia Nationala a Patronatului Roman.