Prima pagina

CSA va aduce agentii de asigurari "in legalitate"

30.03.2005, 00:00 160

Pana acum, oricine putea fi agent de asigurare. Nu aveai nevoie de nici un fel de certificate, de pregatire de specialitate, nici macar de diploma de bacalaureat, pentru a vinde asigurari. In curand insa, agentii de asigurare vor fi obligati sa se inscrie intr-un registru centralizat si vor fi supravegheati, la fel ca si companiile sau brokerii de asigurari.


Comisia de Supraveghere a Asigurarilor are in prezent in pregatire norma privind Registrul Agentilor de Asigurare. Norma are in vedere profesionalizarea meseriei de agent de asigurare si este proiectata in conformitate cu prevederile Directivei IMD a Uniunii Europene (Insurance Mediation Directive), care a intrat in vigoare in UE la inceputul acestui an.


Asiguratorii vor fi obligati sa-si inscrie intr-un registru special agentii de asigurare cu care lucreaza, cu conditia ca acestia sa nu aiba debite si sa nu fi fost reclamati in mod repetat de clienti. "Asiguratorii vor face inregistrarea primara, iar registrul va fi public", a explicat Paul Mitroi, director general in cadrul Directiei Generale Reglementari a CSA. Ofiterii de credite care opereaza in domeniul asigurarilor, in cadrul parteneriatelor de tip bank-assurance, vor trebui si ei sa fie supusi procedurilor de autorizare.


In prima faza, autorizarea agentilor de asigurare va implica doar inregistrarea lor, nu si atestarea lor profesionala prin cursuri si examinari.


"Incercam sa impunem cele mai bune practici", a explicat Paul Mitroi, "si sa preintampinam patrunderea unor oameni care pot sa prejudicieze interesele clientului". La inregistrare, agentii de asigurare, persoane fizice sau juridice, vor primi un cod unic, care va fi obligatoriu inscris pe toate documentele intocmite de agentii respectivi.


Angajatii persoanelor juridice cu calitatea de agenti de asigurare (agentii de asigurare vor putea fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice) vor trebui si ei inregistrati si vor primi, de asemenea, un cod personal, pe langa cel al companiei pentru care lucreaza. Aceste persoane vor forma, potrivit lui Paul Mitroi, categoria de subagenti de asigurare.


Codul unic, care ar putea fi reprezentat, arata Paul Mitroi, de seria si numarul certificatului de nastere, va permite urmarirea agentilor de asigurare chiar daca acestia schimba societatea pentru care lucreaza. Odata inregistrati, agentii de asigurare vor primi o legitimatie, cu poza, care sa cuprinda datele personale si codul unic. De la 1 ianuarie 2007, autorizatiile eliberate vor fi valabile si pe teritoriul Uniunii Europene.


Agentii de asigurare vor putea lucra pentru mai multe societati de asigurari, dar numai pe clase de asigurari neconcurentiale, iar lista lor va fi afisata pe site-ul CSA.


Potrivit lui Paul Mitroi, organismul de supraveghere va propune ca, incepand cu 1 ianuarie 2006, agentii de asigurare sa poata fi autorizati doar in conditiile in care acestia pot face dovada ca au cel putin studii medii.


Pentru moment, singurele conditii de inregistrare ar fi experienta si debitele inregistrate, urmand ca pe viitor intrarea in domeniul asigurarilor sa se faca pe baza de atestare profesionala, iar agentii sa fie reexaminati periodic.


"Deocamdata se urmareste identificarea celor care lucreaza ca intermediari", a declarat Paul Mitroi. "Pregatirea profesionala si atestarea se vor face si pentru cei care actioneaza deja in domeniu, cu o perioada de gratie", a mai explicat reprezentantul CSA.


Reactiile pietei la initiativa CSA au fost in general pozitive.


"Intentia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este bine venita, dar trebuie sa avem grija sa nu cadem intr-o birocratie exagerata", a comentat Dumitru Mugurel Ceraceanu, directorul general al Asiban, demersurile organismului de supraveghere.


"In Romania nu exista scoli de formare a persoanelor care lucreaza in asigurari. Noi am avut actuari pe care i-am trimis la Budapesta pentru atestare", a mai spus directorul Asiban.


Potrivit lui Romeo Jantea, directorul general al BCR Asigurari, agentii de asigurare sunt autorizati in toata Uniunea Europeana. "Este normal sa fie asa, nu oricine poate sa se cheme agent de asigurare".


"Autorizarea agentilor de asigurare este necesara, dar CSA ar trebui sa ne consulte si pe noi in ceea ce priveste elaborarea normei", a declarat Theodor Alexandrescu, director general adjunct al AIG Life.


"In multe tari licentierea se poate face si de catre asigurator, iar CSA vrea ca inregistrarea sa aiba loc numai la nivel central, ceea ce ar ingreuna procesul", a mai precizat Alexandrescu, care este de parere ca nu toti consultantii care vor dori sa intre in viitor pe piata isi vor putea permite sa acopere costurile implicate de procesul de autorizare (training si asigurare de raspundere civila).


Potrivit normei elaborate de CSA, asigurarea de raspundere civila profesionala pe care trebuie sa o incheie agentii de asigurare persoane fizice si juridice va fi de cel putin un milion de euro pe eveniment si 1,5 milioane de euro pe an.