Prima pagina

Draxlmaier: Avem costuri cu salariile peste asteptari

23.08.2006, 21:06 14

Grupul german Draxlmaier, unul dintre principalii investitori in domeniul componentelor auto din Romania, spune ca inregistreaza costuri peste asteptari pe piata locala, ceea ce ii va afecta profitabilitatea.
"Deoarece nu putem sa marim preturile in ritmul cresterii costurilor de productie si in acelasi timp sa ramanem competitivi, continuam sa ne optimizam procesele interne la nivel global, iar in Romania am initiat un program de eficientizare a costurilor proceselor de fabricatie", a spus Ferdinand Zilcher, director administrativ al grupului.
Numai anul trecut, spune Zilcher, unitatea de productie pe care germanii o detin la Satu Mare a inregistrat costuri mai mari cu peste 2 mil. euro, ca urmare a schimbarilor taxelor vamale pentru materiile prime importate din Tunisia. "In toate fabricile din Romania a trebuit ca anul trecut sa facem fata unei cresteri a salariilor mai mare decat cea planificata", a spus Zilcher.
Potrivit informatiilor disponibile, in ultima perioada, in Bucuresti si unele zone din Transilvania salariile au crescut foarte mult ca urmare a lipsei de mana de lucru calificata.
"In plus, cresterea costurilor cu materiile prime la nivel global a afectat anul trecut intreaga productie Draxlmaier din Romania, datorita faptului ca peste 95% din materia prima folosita in fabricile de aici provin din exterior", a mai spus Zilcher.
Draxlmaier detine in Romania 5 fabrici, la Codlea, Satu Mare, Timisoara, Hunedoara si Pitesti, investitiile totale depasind 180 de milioane de euro.
Fabricile Draxlmaier din Romania au in prezent aproximativ 17.200 de angajati, adica mai mult de jumatate din numarul de angajati la nivel mondial ai grupului german.
O parte din angajatii Draxlmaier din Romania, aproximativ 300, au fost relocati in noua fabrica a grupului din Mexic, pentru o perioada de trei ani.
Draxlmaier Group produce sisteme de bord moderne, componente de interior si sisteme functionale integrate pentru clienti precum BMW, Mercedes - Benz, Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Lexus, General Motors sau Toyota. Intreaga productie realizata de grupul german in Romania este livrata in strainatate, pentru asamblare.
Cifra de afaceri a Draxlmaier in Romania a crescut cu peste 10% anul trecut, pana la 116 mil. euro.