Prima pagina

Grecii de la Yioula pregatesc investitii de 50 mil. euro la Stirom

26.07.2005, 20:02 56

Grupul elen Yioula Glassworks va derula in urmatorii doi ani investitii in valoare totala de 50 de milioane de euro in producatorul de sticla de ambalaj pentru industria alimentara Stirom din Bucuresti, unde este actionar majoritar.

"Investim in tehnologie si in reducerea costurilor", a declarat Nikolaos Barlagiannis, general manager al Stirom.

Investitiile vor creste capacitatea de productie a companiei la cel putin 150.000 de tone de sticla de ambalaj anual, fata de 110.000 de tone de sticla de ambalaj si 45.000 de tone de sticla de menaj cat este in prezent.

Stirom a contractat deja un imprumut de 20 mil. euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru finalizarea procesului de restructurare si pentru extinderea liniilor de productie.

"A doua faza a contractului cu BERD, in urma careia vom primi o finantare similara, va incepe in martie 2006, imediat dupa ce vom porni productia pe cele trei linii noi, achizitionate in urma primului imprumut", a mai spus Barlagiannis. Contributia grupului grec se va ridica la 10 mil. euro.

Principalii clienti pe segmentul sticlelor de ambalaj sunt producatorii de bauturi racoritoare, de alcool si vinuri, cei de bere, precum si producatorii de conserve. Pe partea de sticlarie de menaj, Stirom distribuie produsele catre depozitele en-gros din tara, dar si in toate lanturile de retail.

Compania vrea sa se concentreze in viitor pe clientii mari, a mai spus Barlagiannis.

Din 2003, de cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Stirom, grupul grec a realizat investitii de 12 mil. euro. "Am alocat trei milioane de euro pentru refacerea sistemului IT si pentru cladirea de birouri, iar noua milioane de euro au fost destinate productiei", a spus Nikolaos Barlagiannis.

Grupul actioneaza in Romania din 1999, prin intermediul unei companii comerciale, care a ajuns la o cota de piata de 35-37% inainte de a exista activitati de productie, potrivit lui Barlagiannis. "In prezent Stirom detine o cota de piata de 50%, iar cota grupului in Romania ajunge la 70%", spune directorul general al Stirom.

El precizeaza ca pentru toate fabricile din grup exporturile sunt extrem de importante. "Pentru oricare dintre fabricile noastre exporturile reprezinta minim 15% din capacitatea de productie. In conditiile in care e oportun, ele pot ajunge la 50%", explica Barlagiannis.

Anul trecut, productia Stirom a fost impartita egal intre piata interna si exporturi, iar anul acesta, livrarile pe pietele externe au fost reduse la 18%, in principal datorita deprecierii euro.

Stirom a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 121 de milioane de lei noi (30 mil. euro), in crestere cu 12% fata de 2003.

"Am bugetat anul 2005 au o crestere de 10% a cifrei de afaceri si a profitului, dar nu cred ca le vom obtine, cel putin nu in lei", subliniaza Barlagiannis.

Pe langa Stirom, pe piata romaneasca mai exista un producator de sticla de ambalaj, compania Stimet din Sighisoara. Yioula Glassworks a achizitionat Stirom in 2003, moment in care a demarat un proces amplu de restructurare si modernizare. Actionarul majoritar este societatea Mediterranean Glass Limited (MGL), cu 53,9% din actiuni. Restul actiunilor sunt in posesia unor actionari minoritari. MGL este un vehicul financiar detinut de compania elena Yioula Glassworks.

Yioula Glassworks este cel mai important producator de recipiente din sticla pentru industria alimentara din Grecia, grupul fiind infiintat in 1947.

Alaturi de doua centre de productie in Grecia, grupul detine doua fabrici de sticla in Bulgaria si una in Romania. Cifra de afaceri consolidata pe toate unitatile sale s-a ridicat in 2004 la peste 180 de milioane de euro. dana.ciriperu@zf.ro