Prima pagina

Henkell&Sohlein a preluat Angelli pentru 11,2 mil. dolari

29.01.2004, 00:00 59



Producatorul german de vinuri spumoase Henkell&Sohlein Group a preluat printr-o tranzactie desfasurata la sfarsitul anului trecut Astese Production Srl firma care produce si comercializeaza pe piata romaneasca vinurile spumoase Angelli.



Oficialii Astese nu au dorit sa ofere informatii referitoare la valoarea tranzactiei. "Informatiile referitoare la aceasta tranzactie sunt confidentiale. Henkell este foarte interesat sa dezvolte marca Angelli", au spus oficialii Astese.



Surse apropiate tranzactiei spun ca aceasta s-a ridicat la 11,2 milioane de dolari, din care 1,2 milioane de dolari reprezinta participatia producatorului german la majorarea capitalului social al Artese, iar restul pretul platit pentru pachetul de 100% din actiuni.



Angelli este lider pe piata romaneasca a vinurilor spumoase cu o cota de piata, conform celor de la Astese, de peste 60%.Ceillati jucatori sustin ca Angelli are o cota mai redusa.



Piata vinurilor spumoase se afla in regres in ultimii ani. Pe langa Angelli care imbuteliaza circa 5 milioane de sticle anual, ceilalti jucatori importantii sunt Panciu (circa 3 milioane de sticle anual), Jidvei, Cramele Prahova si Zarea Bucuresti cu circa 1 milion de sticle fiecare dar si Simleul Silvaniei cu o productie de circa 500.000 de sticle plus alti producatori de mai mici dimensiuni.



"Mi se pare o tranzactie utila pentru piata romaneasca. Henkell testeaza piata romaneasca de vreo noua ani de zile, si-a vandut produsele pe aceasta piata si in cele din urma s-a decis sa cumpere un producator care are o pozitie buna. Henkell a participat acum 8 ani la si privatizarea celui mai mare producator de spumoase din Ungaria", afirma Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin din Romania.



Cu un capital social de 143 miliarde de lei, Astese a fost detinuta in proportie de 100% de un grup de investitori italieni prin intermediul firmei elvetiene Guapa Holding SA.



"Astese a avut anul trecut o cifra de afaceri de 10 milioane de euro intr-o crestere usoara fata de anul precedent. Producatorul german intentioneaza sa investeasca masiv in dezvoltarea societatii", a declarat pentru Ziarul Financiar, Stavre Alexandru Bucoi, general manager la Astese Production. Firma a fost infiintata in 1994, iar la ora actuala are 120 de angajati si o retea proprie de distrubutie dar vinde si prin intermediul a 160 de distribuitori in toata tara.



Sediul a fost stabilit in Bucuresti, iar linia de productie la Craiova in cadrul Statiunii Didactice si Experimentale Banu Maracine. Primele produse sub marca Angelli au fost vinurile spumoase clasice, Gran Moscato - dulce si Cuvee Imperial - demisec, carora li s-au alaturat Cocktail Pesca, Cocktail Fragola, Kir Royal si Cocktail Cerise. Ulterior au fost lansate o gama de lichioruri si de vermuturi. Astese a demarat si a finalizat in 1998, la iesirea din Bucuresti, constructia unei fabrici pentru imbutelierea bauturilor alcoolice cu o capacitate de productie de 40 de milioane de sticle pe an.



Henkell&Sohlein Group - numarul unu in Europa la productia de vinuri spumoase si 5 mondial la vinuri linistite - a avut in 2002 o cifra de afaceri de 624 milioane de euro in crestere cu 0,7 procente fata de anul precedent, din care 73% a fost realizata pe piata germana iar restul peste hotare. Grupul are capacitati de productie in Austria, Ungaria, Polonia, cehia, Slovacia si Franta. Henkell a fost preluat in anul 2000 de catre producatorul din industria alimentara Doktor Oetker care are o cifra de afaceri anuala de 5 miliarde de euro.



Printre brandurile cele mai cunoscute ale Henkell& se numara, vinurile spumoase si linistite Deinhard, berea Trocken si vodca Gorbaciov. Cele cinci sortimente de vinuri spumoase produse de Henkell sunt obtinute din struguri din podgoriile de la Baden, Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz si Rheinhessen.
stelian.negrea@zf.ro