Prima pagina

Iliescu se resemneaza in privinta canalului Bistroe

03.09.2004, 00:00 17

Ion Iliescu a avut ieri o interventie surprinzatoare in chestiunea legata de construirea canalului Bistroe. In plin conflict dimplomatic intre Romania si Ucraina pe marginea acestei probleme si dupa ce se inregistreaza o declaratie oficiala din partea Rusiei, mai precis de sprijin a construirii canalului, seful statului roman considera ca "este o solidaritate, cred, fireasca" intre Rusia si Ucraina. Aceasta este reactia presedintelui Romaniei la declaratia ambasadorului rus la Kiev, Victor Cernomirdin, care spunea ca "Ucraina face ceea ce trebuie sa faca si are dreptate" si cataloga drept "psihoza" protestele internationale formulate de Romania, Uniunea Europeana si Statele Unite.
Reactia presedintelui Iliescu a sugerat si o anume resemnare in privinta eforturilor Romaniei de a determina stoparea constructiei de pe bratul Chilia. Iliescu s-a aratat mai degraba dezamagit ca Ucraina nu a prezentat si Romaniei planurile de constructie a canalului Bistroe. In privinta oportunitatii acestui proiect (realizat in parte deja), presedintele roman sustine, din nou descumpanitor: "ea poate sa aiba rationalitatea ei, eu nu zic nu. Este bratul Chilia care se termina printr-o delta proprie - microdelta Chiliei - si mai multe ramuri de descarcare a apelor spre mare. Ei vor sa adanceasca unul dintre aceste canale (...) Foarte bine, treaba lor!" Asertiunea este urmata apoi de regretul presedintelui ca partea ucraineana nu a prezentat Romaniei planurile tehnice.
In cadrul acestei afirmatii este cuprins si un alt regret prezidential la fine de mandat, de asta data temporal. Iliescu spune ca, inainte, in astfel de probleme, "cu sovieticii se lucra mai bine". Iliescu a invocat si anii 70-80,"cand lucra la ape", dupa cum s-a pronuntat, pe cand a colaborat fara astfel de probleme la consolidarea unor maluri ale Tisei.
Acum insa, in contextul strategic cel putin in care se afla Romania, stat membru al NATO, declaratia ambasadorului rus in Ucraina, Victor Cernomirdin - un fost premier al mandatelor lui Boris Eltin - este de natura sa nu detensioneze relatiile Bucurestilor cu Ucraina. Cu atat mai mult cu cat Cernomirdin a considerat ca acest proiect va aduce beneficii economice nu doar Ucrainei, ci si Rusiei, ca si altor tari care transporta marfuri pe Dunare.
In privinta unor astfel de declaratii din partea Rusiei, ministrul de externe, Mircea Geoana s-a exprimat in ton mai critic. Propriu limbajului diplomatic, Geoana a folosit termenul "surprinzator" atunci cand a comentat declaratiile lui Cernomirdin. In plus, Geoana a mai spus si ca declaratia rusa reprezinta o "diferenta importanta" intre pozitia Romaniei, de condamnare ferma, sustinuta la randu-i de capitalele europene. Nu lipsita de importanta este si remarca ministrului roman de externe la ceea ce el a numit "un inceput de solidarizare a spatiului ex-sovietic", pe care Romania il urmareste cu ingrijorare.
La randul sau, premierul Adrian Nastase a folosit, din perspectiva electorala, aceste declaratii. A ocolit un comentariu in privinta impactului pe care l-ar avea un sprijin rusesc in contruirea canalului Bistroe si a incriminat fosta putere ca nu a negociat cum se cuvine Tratatul cu Ucraina (semnat in 1997). Acuatiile sale au fost respinse de catre presedintele de la acea vreme, Emil Constantinescu. adelina.radulescu@zf.ro