Prima pagina

In seifurile Orange a intrat anul trecut un plus de 157 mil. dolari

08.01.2004, 00:00 13



Orange Romania a incheiat anul 2003 cu o crestere de 50% a bazei de clienti si de 42% a cifrei de afaceri in dolari.



Operatorul, una dintre principalii operatori de telefonie mobila din Romania, avea, la 31 decembrie 2003, 3,3 milioane de clienti, cu 1,1 milioane mai multi decat in urma cu un an iar cifra de afaceri a crescut in ultimele 12 luni de la 370 de milioane de dolari la 527 milioane de dolari.



Reprezentantii companiei afirma ca " Orange a avut cea mai mare rata de crestere a unui operator de telefonie din Romania in 2003". Investitiile realizate de Orange Romania au crescut de asemenea cu 74%, de la 72 mil. $ in 2002 la 126 mil. $ anul trecut. Compania nu a precizat oficial ce profit a inregistrat in 2003 insa Bernard Moscheni, directorul executiv al Orange Romania, a declarat Ziarului Financiar ca "rata profitului a depasit 20%", fara alte amanunte. In 2002, Orange Romania a avut un profit brut de 102 milioane de euro.



Compania a inceput sa opereze pe piata romaneasca in 1997 sub denumirea Mobil Rom iar in aprilie 2002 a trecut printr-un proces de rebranding. Operatorul este detinut in proportie de 67,81% de firma-mama Orange, divizia de telefonie mobila a France Telecom. Restul capitalului este in posesia unor fonduri de investitii cel mai mare fiind AIG New Europe Fund.



Valoarea firmei, una dintre cele mai mari din Romania, a fost evaluata de Bernard Moscheni la 1,5 miliarde de dolari.



Pe 31 octombrie, Orange ajungea la un portofoliu de 3 milioane de clienti, in ultimele doua luni ale anului trecut castigand 300.000 de noi utilizatori ai serviciilor sale de telefonie mobila. Un raport publicat de Orange Franta in aceeasi luna arata ca filiala din Romania inregistrase pe primele noua luni o cifra de afaceri de 336 milioane de euro. La randul sau, in noiembrie, Orange Romania anunta venituri pe primele zece luni de 424 mil. $.



"Pentru 2004 estimam o cifra de afaceri de 630 - 650 milioane de dolari, semnificand o crestere in jur de 20% fata de 2003, sustinuta de cresterea numarului de abonati si a consumului acestora, dar si de tendintele in continuare favorabile dezvoltarii telecomunicatiilor mobile in Romania", a afirmat Bernard Moscheni.



Oficialii spera ca anul care tocmai a debutat se va incheia la Orange cu peste 4 milioane de clienti. Investitiile programate pentru 2004 se ridica la 110 milioane de dolari si se vor orienta in principal catre dezvoltarea tehnica a retelei si dar si spre noi servicii si tehnologii.



Operatorul se pregateste sa cumpere o licenta pentru telefonia mobila de generatia a treia in cazul in care Ministerul Comunicatiilor va organiza licitatia in acest an. Pana atunci, Orange va lansa serviciile EDGE (Enhanced Data for Mobile Evolution) care permit clientilor sa faca trafic de date la o viteza mai mare decat in tehnologia GPRS (General Packet Radio Service).



Moscheni se asteapta ca piata sa evolueze similar in 2004 dar procentele nu vor fi la fel de mari. "In termeni de crestere a numarului de clienti piata va avea in continuare o evolutie pozitiva, tinand cont ca la sfarsitul lui 2003 penetrarea telefoniei mobile in Romania a depasit 30%. Si in termeni de crestere a veniturilor operatorilor perspectivele sunt favorabile, dar datorita stabilizarii pietei nu se vor inregistra procentaje la fel de mari ca in 2003", spune seful de la Orange Romania.
iuliana.susanu@zf.ro