Prima pagina

Investitii straine de patru ori mai mari in mai

02.08.2005, 20:02 12

Romania a atras in luna mai un volum record al investitiilor straine, nivelul acestora fiind de cinci ori mai mare decat media primelor patru luni ale anului.

Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala, investitiile straine au fost in mai de 466 de milioane de euro, in timp ce in perioada ianuarie - aprilie valoarea acestora a fost de 485 de milioane de euro.

In aceste conditii, nivelul investitiilor straine pe primele cinci luni ale anului se ridica la 951 de milioane de euro, in crestere cu aproape 12% fata de perioada similara a anului trecut.

Datele bancii centrale mai arata si un sold pozitiv al investitiilor de portofoliu in cinci luni de la inceputul anului, in valoare de 15 milioane de euro. In perioada similara a anului trecut, BNR raporta un sold negativ al investitiilor de portofoliu de 121 milioane de euro.

O contributie importanta la atingerea acestui nivel a avut-o privatizarea celor doua filiale Electrica - Banat si Dobrogea. Acestea au fost preluate de catre grupul energetic italian Enel, valoarea totala a celor doua tranzactii insemnand peste 110 milioane de euro.

Si datele publicate recent de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) au aratat o crestere usoara a capitalul social subscris la firmele cu capital strain in primele cinci luni ale acestui an, de la 616,3 milioane de euro in 2004 la 639,1 milioane de euro.

Datele celor doua institutii care masoara investitiile straine nu au coincis niciodata din cauza metodologiilor diferite de calcul utilizate, motiv pentru care este destul de greu de apreciat care este valoare reala a investitiilor in acest moment. Pentru eliminarea acestei probleme, autoritatile si-au propus sa realizeze trimestrial o sinteza comuna a datelor furnizate de BNR, ONRC, Agentia Romana pentru Investitii Straine si Institutul National de Statistica.

Pentru acest an autoritatile tintesc atragerea unui volum de investitii straine directe in valoare de 3,2-3,8 miliarde de euro, in scadere usoara fata de 2004 cand investitiile au atins nivelul record de 4,1 miliarde de euro. De altfel, analistii apreciaza ca acesta este punctul maxim pe care il poate atinge Romania si ca odata incheiate marile privatizari, volumul investitiilor straine va intra pe un trend descendent.