Prima pagina

JP Morgan, la un pas de a castiga consultanta la CEC

JP Morgan, la un pas de a castiga consultanta la CEC
17.09.2004, 00:00 17



Banca internationala de investitii JP Morgan este foarte aproape de a castiga contractul de consultanta pentru privatizarea CEC, asteptand in acest sens doar aprobarea Bancii Mondiale, afirma surse apropiate procesului de selectie a consultantului.



JP Morgan ar devansa astfel ultimii doi contracandidati, bancile de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) si Citibank, dupa ce statul roman a selectat initial sase consortii potentiale pentru consultanta.



Surse din piata spun ca JP Morgan ar putea castiga contractul datorita retainer-ului (partea fixa a montajului financiar) mic cerut, in conditiile in care comisioanele de succes ale competitorilor au fost toate in jurul nivelului de 1,8 - 2%.



Astfel, spun sursele citate, JP Morgan a cerut un retainer de doar 200.000 de dolari, mult mai mic fata de cele de peste 500.000 de dolari ale Citibank sau CSFB.



Nivelul scazut al retainerului cerut de JP Morgan a starnit deja controverse in piata din cauza faptului ca banca va iesi in pierdere daca privatizarea esueaza. Pe langa proprii experti, banca va trebui sa plateasca din retainer si celelelate companii cu care este in consortiu. Este vorba de casa de avocatura londoneza Linklaters, fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund si un consultant imobiliar.



"Nu pot comenta pana nu este anuntat oficial. Tot ce pot spune este ca am avut o oferta competitiva", a declarat pentru ZF Florin Vasilica, country manager al JP Morgan pentru Romania.



Principalul rival al JP Morgan la consultanta pentru privatizarea CEC a fost considerat CSFB, banca de investitii care a asistat statul roman la privatizarea SNP Petrom si a fost consultant al grupului italian Enel la privatizarea a doua filiale Electrica.



Ministerul Finantelor, principalul actionar al CEC, a precizat ca procesul de selectie a consultantului inca nu s-a incheiat. Pe de alta parte, surse din piata spun ca anuntul oficial este asteptat saptamana viitoare.



Privatizarea CEC este una din ultimele afaceri mari de consultanta pe piata romaneasca si care va genera cateva milioane de dolari pentru cel care se va ocupa de acest proces. CEC este evaluata in prezent la circa 300 milioane de dolari.



Banca de investitii Credit Suisse First Boston, impreuna cu echipa care a facut parte din consortiu, urmeaza sa incaseze in jurul a 20 de milioane de dolari pentru consultanta acordata statului roman in procesul de privatizare a Petrom. Acesta a fost cel mai mare contract de consultanta de pe piata romaneasca, valoarea totala a tranzactiei de privatizare depasind 1,4 miliarde de euro.



Statul roman s-a angajat sa privatizeze CEC, viitorul actionar urmand sa fie cunoscut pana la sfarsitul anului viitor.



Batrana institutie financiara are un capital social de 1.497 mld. lei (36,5 milioane de euro) si detinea la sfarsitul lunii iulie active totale in valoare de 46.050 miliarde de lei, adica 1,13 miliarde de euro. Resursele atrase au depasit 39.200 miliarde de lei, iar creditele acordate erau de numai 7.000 miliarde de lei. Profitul brut a fost de 569 miliarde de lei (13,9 milioane de euro).



Ritmul lent de restructurare a CEC, in special in sensul modernizarii si adaptarii la piata, a dus la pierderea constanta a cotei de piata. La jumatatea acestui an cota CEC, din punct de vedere al activelor in total sistem bancar a scazut la 6,37% fata de 7,5%, cat avea la finalul lui iunie 2003.



Pana in prezent, de CEC s-au arata interesate bancile austriece Erste si Raiffeisen. Viitorul actionar va trebui sa investeasca foarte mult in restructurare, in special in sistemele informatice si in personal.



CEC opereaza in acest moment o retea teritoriala formata din 1.424 de unitati si are cam 9.000 de angajati. Multe din bancile din sistem au un profit mai mare cu un numar mai redus de salariati.



Fiind in proprietatea Ministerului de Finante, conducerea CEC a fost numita pe criterii politice, fiecare guvernare aducandu-si proprii oameni. La jumatatea acestui an, Ministerul Finantelor a schimbat presedintele, la presiunile organismelor financiare internationale, care considerau ca procesul de restructurare nu a avansat destul de repede. La conducere a fost adus Enache Jiru, fostul director general al Trezoreriei statului, care l-a inlocuit pe Constantin Teculescu, un influent membru in partidul de guvernamant, PSD.



CEC isi va pierde atuul cel mai de pret, garantarea integrala de catre stat a depozitelor populatiei, ceea ce a constituit un motiv de disputa cu celelalte banci.
laurentiu.ispir@zf.ro