Prima pagina

La mana alegatorilor

La mana alegatorilor
10.12.2004, 00:00 10

Duminica alegem presedintele Romaniei pentru urmatorii cinci ani, dintre Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR, si Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, in cea mai stransa competitie electorala pe care a cunoscut-o Romania postdecembrista, la finalul epocii prezidentiale a lui Ion Iliescu. Am traversat o campanie electorala atipica, iar miza este imensa.
Oricare dintre cei doi lideri politici calificati in turul doi al prezidentialelor va fi ales sef al statului, va avea un rol esential in stabilirea raporturilor dintre institutiile statului. Va avea, potrivit Constitutiei, un cuvant greu de spus in formarea viitorului Guvern si va putea inclina balanta politica in situatii de conflict sau blocaj. Nu este exclusa varianta coabitarii politice, situatie in care viitorul presedinte va fi vocea determinanta in negocierile politice si in stabilirea unei monitorizari reciproce a institutiilor statului.
Fata in fata stau doi lideri politici ai generatiei anilor 90, fosti colegi de guvern, care aspira pentru prima data sa ajunga la Palatul Cotroceni. Sociologii nu s-au incumetat sa indice castigatorul.
Dupa primul tur de scrutin, Nastase, 54 de ani, are un avans de aproximativ 700.000 de voturi in fata lui Basescu, 53 de ani. In primul tur de scrutin, Nastase a obtinut 40,9% iar contracandidatul sau, 33,9%/
Nu se cunosc posibilele viraje ale electoratului care a votat in primul tur cu ceilalti zece candidati inscrisi in cursa. In aceste conditii, ultima carte se va juca duminica la urne.
Un moment de varf al campaniei a fost intalnirea televizata, fata in fata, a celor doi candidati, de la TVR, de miercuri-seara. Confruntarea a fost urmarita de 1,4 milioane de romani, minutul de aur (cu cea mai mare audienta) inregistrandu-se la ora 22.59, cand 1,689 milioane de romani vizionau confruntarea. O asemenea audienta se intalneste numai la emisiunile de divertisment sau la meciurile de fotbal in care joaca echipele romanesti.
 Singura confruntare televizata dintre Nastase si Basescu a parcurs teme legate de politica interna si externa, economie, institutiile statului, biserica. Teme de atac au fost pensiile, coruptia, formarea majoritatii parlamentare in perspectiva guvernarii si ipoteza fraudarii alegerilor din 28 noiembrie.
Un punct divergent intre cei doi candidati a fost formarea majoritatii parlamentare. Ambii candidati si-au facut calcule pentru formarea viitorului guvern, bazandu-se pe aceiasi aliati: PUR, UDMR si deputatii minoritatilor nationale.
Adrian Nastase spune ca a negociat deja cu formatiunile politice si are acordul lor pentru formarea unei majoritati parlamentare. In aceste conditii, a adaugat Nastase, presedintele tarii va trebui sa desemneze primul ministru din Uniunea PSD+PUR. Traian Basescu i-a replicat spunand ca daca el va fi ales presedinte, PUR, UDMR si deputatii minoritatilor nationale vor trece de partea Aliantei D.A. Basescu a invocat un text constitutional potrivit caruia seful statului poate propune un prim ministru din Alianta PNL-PD in conditiile in care nici o formatiune poltica nu a obtinut majoritatea.
Cei doi candidati s-au atacat reciproc cand discutia a ajuns la recorelarea pensiilor. A fost momentul in care Nastase l-a acuzat pe Basescu ca i-a numit pe pensionari "puturosi" si ca se gandeste la pensionari doar in campania electorala. In replica, prezidentiabilul aliantei si-a acuzat contracandidatul ca a acordat reesalonari de taxe si impozite - a amintit cazurile RAFO si SNTR - diminuand astfel bugetul ce s-ar fi intreptat spre recorelarea pensiilor. Basescu a mai spus ca in cei patru ani de guvernare, pensiile nu au crescut in raport cu preturile si, prin urmare, pensionarii traiesc mai greu.
Politica fiscala, vazuta diferit de cei doi candidati, a fost fost prilejul altor acuzatii. Adrian Nastase a declarat ca introducerea unei impozitari unice ar avantaja doar o mana de oameni - aproximativ 1% din salariati - dar ar fi in dezavantajul majoritatii si mai ales a oamenilor saraci. Nastase a evitat insa sa raspunda de ce s-a razgandit in privinta introducerii cotei unice, decizie pe care a sustinut-o in urma cu un an.
Mare parte a emisiunii, discutia s-a oprit asupra ipotezei fraudarii alegerilor din 28 noiembrie. Candidatul Aliantei D.A. a spus ca nu regreta ca a cerut anularea alegerilor dupa primul tur de scrutin si a adaugat ca daca ar fi fost in postura contracandidatului sau, prim-ministru in exercitiu, ar fi cerut o ancheta. Prin declaratiile facute, Traian Basescu considera ca nu a adus prejudicii de imagine Romaniei, asa cum a fost acuzat de Adrian Nastase si Uniunea PSD+PUR. Drept exemplu, el a dat situatia din statul Ohio, unde recent s-a decis renumararea voturilor de la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, decizie luata in urma unor contestatii.
In replica, Adrian Nastase a subliniat, de mai multe ori in timpul emisiunii, ca alegerile din 28 noiembrie au fost corecte, fiind inregistrate doar nereguli. Liderul PSD l-a acuzat pe contracandidatul sau de "iresponsabilitate" pentru ca a cerut anularea scrutinului fara a prezenta probe care sa dovedeasca faptul ca alegerile au fost fraudate.
Replica lui Basescu a fost data intr-un moment de confesiune: "Domnu Nastase, noi avem amandoi o mare problema. (...) Discutam si cu colegii mei in campanie: Ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti? Intre Adrian Nastase si Basescu. In 15 ani nu a aparut unul, sa vina din lumea asta, sa fi fi fost tarat de naravurile comunismului, sa nu fi fost afectat de nimic". Confesiunea lui Basescu s-a incheiat cu concluzia ca Adrian Nastase nu a reusit sa schimbe mentalitatea comunista si sa accepte ca institutiile statului trebuie lasate sa lucreze fara amestec politic.
Replica lui Basescu poate deschide discutia despre absenta din viata politica a unor oameni politici de generatie noua, fara legaturi cu fostul regim comunist. Partidele politice, fara exceptie, si-au facut un merit din promovarea pe listele parlamentare a unor oameni noi. Insa, in functii de decizie sunt pastrati aceeasi politicieni care au intrat pe scena dupa 1990, nelipsiti insa de bagajul politicii fostului regim.
  Confruntarea televizata intre Nastase si Basescu a avut loc pe ultima suta de metri a unei campanii neobisnuite, in care mass-media nu a fost, precum inaintea precedentelor alegeri, suportul transmiterii mesajelor electorale.
Campania s-a calat pe transmiterea directa a mesajelor, in spectacole politico-muzicale organizate in tara. Candidatii au plecat in turnee electorale dar tintele pare sa fi fost orasele mari si mijlocii si mai putin localitatile mici. Au patruns, pentru prima data in aceasta campanie electorala, fluturasii asa zisi "otraviti", prin care erau lansate atacuri la adresa adversarilor politici.
Spre deosebire de precedentele alegeri, in dezbatere au intrat alaturi de vechi teme de discutie - integrarea in UE, coruptie, saracie - si subiecte noi. S-a vorbit, de pilda, in acest an despre fiscalitate, s-au analizat programele economice ale fortelor politice importante. Audienta a avut subiectul privind homosexualitatea, care a provocat acuzatii dure din partea actorilor politici.
Presedintele UDMR, Marko Bela, care in primul tur de scrutin a obtinut aproximativ 500.000 de voturi (5,2%), a indemnat electoratul maghiar sa-l voteze pe Adrian Nastase. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, votat in primul tur de 1.300.000 de alegatori (12,97%) si-a indemnat votantii sa boicoteze turul doi de scrutin insa, personal, a spus ca il prefera invingator pe Traian Basescu.
Prezidentiabilul Aliantei PNL-PD este preferat si de candidatul PNTCD, Gheorghe Ciuhandu insa, el si-a sfatuit electoratul sa voteze cum il indeamna propria constiinta. Mesaje de sustinere au venit, de asemenea, din partea presedintelui Ion Iliescu, in favoarea lui Adrian Nastase, si de la fostul lider liberal, Theodor Stolojan, pentru Traian Basescu.
Alegerile de duminica sunt cruciale. Important va fi, de asemenea, va prezenta la vot sa fie insemnata pentru a legitima popular mandatul viitorului presedinte, oricare va fi acesta.
mirela.luca@zf.ro