Prima pagina

Licitatiile electronice au atacat profitul si vanzarile Antibiotice

09.08.2004, 00:00 16

Profitul Antibiotice s-a diminuat pe primele sase luni anului cu 30%, pana la 2,1 milioane de euro, ca urmare a scaderii pretului la medicamente prin licitatiile electronice, pe internet. Competitia acerba intre producatori a dus la scaderea consistenta a preturilor.
Antibiotice este astfel  printre primele companii din Romania care anunta scaderea castigurilor ca efect al introducerii licitatiilor pe internet. Astfel, pentru mentinerea sau cresterea profiturilor companiile care vand prin e-licitatie vor fi nevoite sa faca restructurare si sa devina mai competitive. 
Preturile mai mici practicate la medicamentele distribuite prin spitale au reprezentat factorul cu cea mai mare influenta asupra rezultatelor balantei semestriale. "Aproximativ 35% din productia de medicamente a Antibiotice este destinata spitalelor, iar preturile de vanzare la unitatile medicale au fost cu 30-40% mai mici", a declarat Constantin Nicuta, directorul economic al companiei.
El a explicat ca preturile mici la medicamente sunt determinate si de ofertele generoase ale celorlalte companii farmaceutice care participa la licitatiile electronice organizate de Ministerul Sanatatii.
Organizarea licitatiilor la nivel central si desfasurarea lor prin intermediul internetului, metode prin care Ministerul Sanatatii urmareste obtinerea unor reduceri mari la pretul medicamentelor, au sporit concurenta de pe aceasta piata. Companiile farmaceutice sunt acum nevoite sa isi eficientizeze activitatea, sa reduca din costuri, sa optimizeze alocarea resurselor materiale si umane, deci sa produca cu cheltuieli cat mai mici pentru a putea deveni competitive si prin pret. Compania este dealtfel in mijlocul unui program de restructurare a personalului pentru cresterea productivitatii.
Antibiotice Iasi a avut in primele sase luni o cifra de afaceri de 15,4 milioane de euro, in scadere cu 10% fata de nivelul aferent perioadei similare din 2003. Diminuarea valorii afacerilor societatii s-a datorat insa deprecierii monedei nationale fata de euro, deoarece ca nivel in lei, cifra de afaceri a stagnat in jurul valorii de 625 de miliarde.
Potrivit reprezentantului Antibiotice, cele mai bine vandute medicamente au fost capsulele (doze mari), urmate de comprimate, unguente si supozitoare.
In pofida rezultatelor din aceasta perioada, compania isi mentine previziunile pentru acest an, respectiv cresterea cifrei de afaceri cu 12%, pana la 1.400 de miliarde lei (34 mil. euro), si un profit net de 122 miliarde de lei (2,9 mil. euro).
Antibiotice este certificata GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica de fabricatie) pentru toate cele cinci linii de productie.
Actionarul majoritar al companiei este statul roman prin Ministerul Sanatatii, cu o participatie de 53,02% din capitalul social. Potrivit unui raport al companiei de cercetare Cegedim Romania, Antibiotice ocupa, la sfarsitul anului trecut, locul al saptelea in clasamentul producatorilor de medicamente din Romania, cu vanzari de 21,2 milioane de euro si o cota de 3,5% din piata.
Compania este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.560 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 32 de milioane de euro. andrei.frunza@zf.ro