Prima pagina

Nastase il ameninta pe Basescu cu blocarea investirii Guvernului

Nastase il ameninta pe Basescu cu blocarea investirii Guvernului
17.12.2004, 00:00 22

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a avertizat ieri ca, in situatia in care presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, nu va tine cont de majoritatea parlamentara formata in jurul PSD si va impune un guvern al Aliantei PNL-PD, parlamentarii partidului sau vor boicota sedinta de investitura a noului Cabinet, ceea ce poate duce la o criza de care s-ar face responsabil noul sef al statului.
In replica, Traian Basescu a spus ca, in calitate de presedinte nu considera ca se creeaza crize atata vreme cat se aplica prevederile constitutionale.
Atitudinea de forta adoptata ieri de liderul PSD este un raspuns la anuntul facut in urma cu o zi de Traian Basescu, care a spus ca il va desemna prim-ministru pe Calin Popescu-Tariceanu, liderul PNL, ca  sef al statului.
Nastase sustine ca a constituit majoritate parlamentara impreuna cu PUR, UDMR si grupul parlamentar al minoritatilor nationale (18 deputati).
Existenta majoritatii nu este insa confirmata de catre liderul UDMR, Marko Bela si nici de liderul minoritatilor Varujan Pambuccian.
PUR nu s-a exprimat ieri in acest sens; Cu o seara inainte, purtatorul de cuvant al umanistilor Bogdan Pitigoi spunea ca PUR va analiza situatia si sugera ca PUR nu se grabeste sa incheie un acord de colaborare parlamentara cu PSD.
Ieri au avut loc negocieri aprige intre UDMR si PUR, atat cu PSD cat si cu Alianta PNL-PD. Cele doua formatiuni politice joaca rol de arbitru in formarea viitorului guvern intrucat, fara sprijinul lor nici unul dintre cele doua blocuri politice nu pot intruni majoritatea parlamentara.
Nastase a sugerat ca prin boicotarea votului de investitura de catre PSD, nu s-ar asigura numarul de voturi necesar pentru validarea noului guvern si, prin urmare, s-ar crea "o situatie de criza" de care responsabil ar fi Traian Basescu.
 "Sigur, din punct de vedere parlamentar, procedural, poate fi invocat art. 39 din Regulamentul sedintelor comune ale Parlamentului, se poate discuta daca se poate merge la votul pentru un astfel de candidat in conditiile in care majoritatea parlamentara nu ar fi prezenta in sala pentru acest vot. Se poate discuta despre art. 146 lit. e din Constitutie, daca nu ma insel. Putem sa intram in nenumarate dezbateri constitutionale", a declarat Adrian Nastase.
Boicotarea sedintei Parlamentului in care se supune la vot investitura noului Guvern ar putea bloca, teoretic, formarea Cabinetului. Practic insa, si in aceasta situatie cheia este la UDMR, PUR si deputatii minoritatilor nationale. Daca doar PSD va boicota sedinta Parlamentului, ponderea acestui partid nu este suficienta pentru a bloca investirea unui guvern al Aliantei PNL-PD, daca ar obtine votul parlamentarilor celorlalte partide.
Presedintele PSD i-a cerut ieri presedintelui ales, Traian Basescu, sa accepte majoritatea parlamentara formata din PSD-PUR-UDMR si deputatii minoritatilor nationale.
"Este anormal, neconstitutional, neserios, ca PSD sa fie dat la o parte pentru ca nu-i este simpatic lui Traian Basescu", a spus Nastase. El l-a acuzat pe Basescu ca "face presiuni", "santajeaza" UDMR si PUR pentru a forma o majoritate in jurul Aliantei D.A.PNL-PD.
Majoritatea parlamentara invocata de Adrian Nastase nu este confirmata de partenerii politici.
Dupa o intalnire in trei, avuta ieri de dimineata cu presedintele PSD, Adrian Nastase si liderul PUR, Dan Voiculescu, presedintele UDMR, Marko Bela a declarat ca "nu s-a hotarat nimic".
 "Nu am hotarat nimic in afara faptului ca vor continua eforturile pentru formarea acestei majoritati parlamentare. In acest moment, o majoritate posibila este formata din PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor. Nu s-a conturat o alta majoritate, daca excludem PRM", a precizat Marko Bela.
Liderul formatiunii maghiare afirma ca exista o contradictie intrucat UDMR incearca in acest moment crearea majoritatii cu PSD, dar, in acelasi timp, exista o declaratie a lui Traian Basescu ca ar dori un prim-ministru de la Alianta PNL-PD si un Guvern al acestei aliante. UDMR va avea sambata o reuniune a Consiliului Reprezentantilor Unionali, for de conducere largit al Uniunii, dar Marko Bela spune ca este posibil ca nici aceasta intrunire sa nu limpezeasca apele.
In paralel, au existat ieri si miercuri seara intalniri succesive intre lideri ai UDMR si ai Aliantei PNL-PD. Potrivit vicepresedintelui executiv al UDMR, Laszlo Borbely, discutiile au ajuns la etapa negocierii pe programe.
In ceea ce priveste PUR, ultima pozitie oficiala a acestui partid preciza ca formatiunea politica va analiza situatia insa, doreste in continuare formarea unui guvern de uniune nationala.
Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian a declarat ieri ca vor continua discutiile cu toate grupurile parlamentare, mai putin PRM.
"Deocamdata nu am hotarat cui acordam sprijin politic si nici pe ce perioada. Ne gandim sa acordam sprijin politic pe o perioada determinata, un an, o sesiune parlamentara", a declarat Pambuccian. mirela.luca@zf.ro