Prima pagina

Pentru alegeri, e bun si votul brokerilor

24.05.2004, 00:00 10

Guvernul va lansa saptamana aceasta un program pentru sustinerea pietei de capital romanesti prin listarea la Bursa de Valori a sapte companii mari de stat si prin accelerarea procesului de listare a titlurilor de trezorerie emise de Ministerul Finantelor, spun surse din piata.
Lansarea oficiala a programului va avea loc marti, cand premierul Adrian Nastase va deschide sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori.
Programul va cuprinde, spun sursele citate, termene si angajamente pentru inceperea procedurilor de listare, anul acesta, a sapte companii mari de stat, printre care doua filiale Electrica, Transgaz, Romgaz siTranselectrica.
Listarea companiilor va avea loc prin vanzarea pe Bursa a unor pachete de actiuni reprezentand minim 5% din capitalul social al fiecarei societati.
De asemenea, programul va cuprinde masuri de accelerare a procesului de listare a titlurilor de stat la Bursa de Valori.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Bursei de Valori si ai Guvernului nu au dorit sa comenteze informatiile privind lansarea programului.
"Va fi lansat, intr-adevar, un program pentru sustinerea Bursei de Valori dar nu pot da mai multe detalii despre acesta", a spus Alexandru Popa, consilier al primului ministru pe probleme de piata de capital.
Lansarea programului ar putea fi (daca termenele si masurile sunt respectate) primul pas facut de statul roman in directia sustinerii Bursei de Valori, dupa mai multi ani de promisiuni ramase la stadiul de vorbe.
Oficialii Guvernului si ai Presedintiei, inclusiv premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu, au afirmat de mai multe ori pana in prezent ca incurajeaza dezvoltarea pietei de capital insa cele doua institutii nu au intreprins pana in prezent nimic concret in aceasta directie.
Mai mult, fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS) a luat decizia de a vinde ultimul pachet de actiuni detinut la Banca Romana pentru Dezvoltare (peste 7% din capital) prin negociere directa, in afara Bursei de Valori, desi toti participantii la piata de capital asteptau contrariul.
In conditiile in care companiile mari, strategice la nivel national (care de obicei sustin o Bursa de Valori) sunt inca in portofoliul statului , dezvoltarea bursei depinde de atitudinea proprietarului acestor societati.
Iar cum listarea la Bursa presupune reguli foarte stricte de transparenta si guvernanta corporatista, managerii si reprezentantii statului in aceste companii nu au avut o atitudine favorabila fata de intrarea pe o piata reglementata.
Ultima companie importanta listata la Bursa de Valori este Petrom, ale carei actiuni au intrat la tranzactionare in 2001.
De atunci nu au mai avut loc nici macar incercari de listare, desi Bursa a trecut printr-o perioada foarte favorabila. In ultimii trei ani, preturile au crescut in medie de trei ori iar valoarea zilnica a tranzactiilor, de zece ori.
Continuarea cresterii este conditionata in prezent de rapiditatea cu care Bursa va oferi investitorilor oportunitati noi de plasare a banilor.
Romania este in prezent singura tara din Europa Centrala si de Est unde nu sunt listate la Bursa companii strategice de distributie a gazului sau energiei electrice, din telecomunicatii sau transport.
Investitorii asteapta si listarea Romtelecom, companie din care statul roman mai detine circa 46% din actiuni.
Bursa de Valori Bucuresti are in prezent o capitalizare de 5,8 miliarde de dolari, mult mai mica fata de cea a burselor din Ungaria, Cehia si Polonia. Bursa din Polonia are o capitalizare de peste 40 de miliarde de dolari.
Numarul companiilor romanesti listate care pot oferi investitorilor straini suficienta lichiditate este foarte mic, sub 10.
laurentiu.ispir@zf.ro