Prima pagina

PIB a crescut cat a spus premierul Adrian Nastase

23.11.2004, 00:00 13



Produsul intern brut a crescut cu 8,1 % pe primele noua luni ale anului, pe baza exploziei din agricultura (plus 20%), dar si a majorarii constructiilor (10%), a anuntat ieri Institutul National de Statistica.



De obicei ultimul trimestru nu aduce mari modificari ale ritmului de crestere economica, asa incat Romania va avea anul acesta la cel mai mare ritm de crestere economica din istoria sa.



Avand in vedere ca PIB-ul a crescut cu 6,6% pe primele sase luni, rezulta ca in trimestrul trei economia a avut un ritm de crestere de peste 10%.



Rezultatele sunt cu mult peste asteptarile initiale ale oficialilor, care luasera in calcul la constructia bugetului pentru acest an o crestere cu aproape 3% mai mica. Pe baza datelor de pe primele sase luni, Comisia Nationala de Prognoza estima o crestere de 7,6% pentru 2004.



"Mai dureaza pana modificam prognoza conform datelor de pe primele noua luni. Dar din experienta anilor trecuti, cresterea economica pe primele noua luni difera cu doar 0,1-0,2% din PIB fata de cea anuala. Trimestrul IV nu aduce de obieci surprize mari", a spus Mircea Panait, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.



Producatorii agricoli stau inca sa calculeze evolutia. "Cresterea din punct de vedere al productiei se sustine chiar sI la nivelul de aproape 20%, insa ramane de vazut daca aceasta crestere se regaseste sI din punct de vedere valoric. Productia a fost foarte buna in acest an fata de anul trecut", spune Ioan Niculae, presedintele holdingului InterAgro ce cultiva 40.000 de hectare.



Romania a realizat o productie de cereale de peste 9 milioane de tone in acest an, tripla fata de cea de anul trecut dar similara cantitativ cu cea realizata de Cehia, de exemplu.



Premierul Adrian Nastase anuntase la sfarsitul saptamanii trecute un nivel al cresterii economice pentru acest an de 8,1%. Institutul National al Statisticii a anuntat datele privind cresterea economica pe primele noua luni mai repede cu doua saptamani decat o face in mod uzual.
sorin.pislaru@zf.ro