Prima pagina

Portofoliul imobiliar al lui Ion Tiriac depaseste un miliard de euro

Portofoliul imobiliar al lui Ion Tiriac depaseste un miliard de euro
11.10.2007, 19:19 84

Omul de afaceri Ion Tiriac a atacat toate segmentele pietei imobiliare, cel mai profitabil domeniu de investitii din Romania si a strans un portofoliu de proprietati cu o valoare estimata acum la peste un miliard de euro.
Anca Ioan, directorul general (CEO) al grupului Tiriac, a dezvaluit in premiera "averea imobiliara" si structura portofoliului detinut de fostul tenisman, intr-un interviu acordat saptamanalului Business Magazin (www.businessmagazin.ro).
In ciuda numeroaselor proiecte in care este implicat, pe termen mediu si lung, cele mai importante proprietati detinute de Tiriac sunt, probabil, cele 210 ha de teren detinute in toata tara. "Toate aceste terenuri au fost achizitionate pentru dezvoltari ulterioare si sunt pozitionate predominant in zone centrale, deoarece le-am cumparat pentru deschiderea de reprezentante auto", a declarat Anca Ioan.
Grupul condus de Anca Ioan are in derulare si in faza de proiect investitii totale de peste doua miliarde de euro.
Majoritatea terenurilor sunt in afara Bucurestiului, la Ploiesti, la Timisoara, Suceava sau Bacau, deoarece strategia grupului prevede raspandirea proiectelor de retail auto si imobiliare in toate orasele resedinta de judet din Romania.
La o valoare medie de 100 euro/mp, tinand cont de pozitionarea in zone centrale si semicentrale, terenurile detinute valoreaza in prezent peste 200 mil. euro.
Firmele conduse de Tiriac au in diferite stadii de dezvoltare cinci proiecte rezidentiale cu o suprafata de 320.000 mp, atat in Bucuresti cat si in Timisoara, Brasov si Sibiu.
Calculele arata ca la un pret mediu de 1.000 de euro/mp, valoarea de piata a proiectelor rezidentiale depaseste 300 mil. euro, cu toate ca, spre exemplu, apartamentele din complexul Residenz din Chitila au un pret de vanzare de 1.600 euro/mp, cu TVA inclusa.
Pe segmentul spatiilor de birouri investitiile lui Tiriac s-au rezumat pana acum la Bucuresti, unde vor fi construite patru proiecte cu o suprafata de 121.000 mp. Luand in calcul o chirie medie de 16 euro/mp/luna si un randament al investitiei de 7% in euro pe an pentru un potential cumparator, valoarea de piata a proiectelor este de circa 330 mil. euro.


Structura investitiilor
210 ha (2,1 mil. mp) teren - suprafata totala achizitionata de grupul Tiriac in toata tara pentru dezvoltari de showroom-uri auto si alte proiecte
121.000 mp birouri - suprafata celor patru proiecte pe care grupul Tiriac le dezvolta in Bucuresti
320.000 mp rezidential - cele cinci proiecte din Bucuresti, Timisoara, Brasov si Sibiu care au si zone rezidentiale
121.000 mp comercial - cele doua mall-uri din Brasov si Timisoara, precum si zonele comerciale din La Stejari si Residenz.