Prima pagina

PSD isi va reduce structura de conducere

01.07.2004, 00:00 6

Presedintele PSD,Adrian Nastase, a anuntat ca in luna august partidul  isi va reduce structura de conducere urmand sa ramana cinci sau sapte vicepresedinti. Liderii organizatiilor locale cu rezultate proaste la alegerile locale va trebui sa demisioneze pana la 5 iulie, a spus Nastase.
Delegatia permanenta a PSD a mai decis ca, in luna august, cand va avea loc congresul acestei formatiuni, sa fie prezentata o noua structura de conducere a PSD.
Acum, sunt 22 de membri in Delegatia Permanenta, din care 20 sunt fie membri ai Guvernului, fie ai Parlamentului.
 Nastase a spus ca, in opinia sa, ar trebui sa ramana in functie doar cinci pana la sapte vicepresedinti si ca ar trebui sa fie pastrata functia de presedinte executiv. In acest post este acum Octav Cozmanca, dar a carui indepartare a fost ceruta de mai multi lideri ai PSD - in sensul desfiintarii acestei functii.
Astfel, in viitoarea Delegatie Permanenta, potrivit liderului PSD, urmeaza sa se traseze mai clar diferentele de atributii intre domeniile administrativ, parlamentar si politic.
Dupa reducerea numarului de membri ai Delegatiei Permanente s-a mai vorbit, la sedinta de ieri, si despre aducerea in structura de conducere executiva a acestui partid a mai multor oameni din filiale.
O alta decizie care va afecta cu siguranta actuala configuratie a ierarhiei PSD este si cea pe care Adrian Nastase a anuntat-o ca fiind una de responsabilizare morala.
El a spus ca toti presedintii filialelor cu rezultate slabe la alegerile locale va trebui sa demisioneze, in semn de asumare morala a esecului, pana la 5 iulie, in urma unor analize care se vor face in cadrul fiecarei filiale locale. Liderul PSD a nominalizat in aceasta categorie primarii de sectoare care au candidat pentru inca un mandat, dar care au pierdut in favoarea Aliantei PNL-PD.
Rezultate sub asteptari au inregistrat mai multe filiale conduse de oameni care acum ocupa posturi importante in ierarhia PSD. Este vorba despre Dan Ioan Popescu (Bucuresti), Viorel Hrebenciuc (Bacau) si Ioan Rus (Cluj). Intrebat daca primii doi ar trebui sa-si dea demisia, liderul PSD a spus ca astfel de decizii se vor lua in cadrul organizatiilor locale, nu in Delegatia Permanenta.
"Viitorul politic depinde de felul in care sunt asumate responsabilitatile", a spus Nastase. El a adaugat ca la sedinta de ieri "nu s-au cautat tapi ispasitori" si a invocat din nou rolul fiecarei filiale de a-si asuma responsabilitatile.
Delegatia permanenta a PSD s-a reunit ieri pentru a discuta rezultatele si masurile care trebuie luate in urma esecului inregistrat la alegerile locale. Chiar daca PSD a obtinut mai multe mandate decat la scrutinul din 2000, rezultatul este sub asteptari avand in vedere ca partidul a pierdut fiefuri traditionale din Moldova si  patru primarii de sector din Bucuresti.
Sedinta de ieri a durat mai bine de sase ore si se anunta furtunoasa, avand in vedere ca mai multi lideri ai PSD si-au lansat reciproc acuzatii de responsabilitate in privinta esecului la alegeri. mirela.luca@zf.ro