Prima pagina

PSD si PUR vor guvern de uniune nationala. Alianta, nu

PSD si PUR vor guvern de uniune nationala. Alianta, nu
15.12.2004, 00:00 19

PSD si PUR propun formarea unui guvern de uniune nationala, o idee mai veche a presedintelui Ion Iliescu.  De cealalta parte, Alianta PNL-PD refuza sa se alature unei formule guvernamentale largite, care sa includa PSD. Co-presedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca orice constructie politica incluzand PSD va face imposibila indeplinirea obiectivului principal anuntat de presedintele Traian Basescu, lupta impotriva coruptiei.
Alianta PNL-PD mizeaza pe formarea unei majoritati parlamentare impreuna cu PUR si UDMR. Cu aceste formatiuni insa, PSD a inceput negocieri imediat dupa primul tur de scrutin dar, dupa alegerea ca presedinte a lui Traian Basescu, au dat semne ca ar fi dispuse sa-si schimbe optiunea.
Un atu are Alianta PNL-PD. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei este cel care va propune un candidat pentru functia de prim-ministru. Altfel spus, presedintele ales Traian Basescu va putea trece peste o intelegere a unei coalitii formate din PSD, PUR si UDMR, propunand Parlamentului un prim-ministru din partea Aliantei D.A., care sa formeze guvernul. Chiar si in absenta unei sustineri majoritare in Parlament a unui Guvern al Aliantei D.A., anume in cazul in care ar prezenta un guvern minoritar, exista posibilitatea ca acest Cabinet sa obtina votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Pe de o parte pentru ca acest vot este secret si nu se va putea sti cine din partea opozitie a votat cu noua putere. Iar, pe de alta parte, pentru ca invalidarea unui guvern va deschide calea spre alegeri parlamentare anticipate, solutie deloc confortabila pentru noii parlamentari. Asta in cazul in care un guvern este respins de doua ori in decurs de sase luni.
 In aceste conditii, PUR si UDMR, cele doua partide arbitru ale acestor alegeri, ar putea inclina balanta de o parte sau alta, insa ambele formatiuni ezita sa se pronunte transant in favoarea PSD ori a Aliantei PNL-PD, lasand deschise portite de negociere in ambele parti.
Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a avansat ieri propunerea ca PSD, PUR, UDMR si deputatii minoritatilor nationale sa formeze o majoritatea parlamentara care, ulterior, sa invite Alianta PNL-PD la un "guvern de larga concentrare nationala proeuropeana". Ar fi vorba, asadar, de un guvern de uniune nationala care ar lasa in opozitie doar PRM. In acelasi timp insa, presedintele PUR a spus ca formatiunea sa este deschisa pentru colaborare cu Alianta PNL-PD pentru a negocia formarea unei majoritati in Parlament. Erau anuntate discutii intre liderii acestui partid si copresedintii Aliantei D.A., Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, chiar in cursul serii.
O alta declaratie lasa loc ambelor variante de negociere. Dan Voiculescu a spus ca cea mai buna varianta de prim-ministru a unui guvern din care sa faca parte si PSD este Adrian Nastase. In acelasi timp insa, presedintele PUR a precizat ca daca un guvern condus de premierul desemnat al aliantei Calin -Popescu Tariceanu ar avea o majoritate confortabila in Parlament si ar garanta stabilitate politica, "PUR nu va avea nici un fel de vot impotriva".
Pozitia politica a PUR a fost citita de liderii PSD drept o confirmare ca intelegerea dinaintea alegerii lui Traian Basescu presedinte nu se schimba. PSD sustine totodata formarea unui guvern de uniune nationala care sa includa si Alianta PNL-PD.
Una din primele reactii a venit din partea presedintelui in exercitiu, Ion Iliescu, care in cateva zile se va intoarce in mod oficial in partidul de guvernamant.
Ion Iliescu este in favoarea unui guvern care sa reuneasca fortele parlamentare de la stanga si de dreapta, aceasta fiind, de altfel, una dintre ideile pentru care presedintele a pledat de mai multa vreme. Mai exact, Iliescu a spus ca aceasta varianta de guvernare "ar trebui concretizata" insa a refuzat sa detalieze.  Presedintele in exercitiu afirma ca are semnale ca liderii PSD, PUR si UDMR, Adrian Nastase, Dan Voiculescu si Marko Bela s-au intalnit, iar "ceea ce s-au inteles ramine valabil" si vor lucra impreuna la "construirea unei scheme".
Intrebat daca PSD va face Guvernul, Ion Iliescu a spus ca "este greu de facut pronosticuri".
Referindu-se la discutiile dintre PSD, PUR si UDMR in acest sens, Iliescu a declarat: "Am semnale ca s-au intalnit Nastase cu Voiculescu si cu Marko Bela. Ceea ce au consemnat, ceea ce s-au inteles ramane valabil. Vor lucra impreuna la construirea unei scheme. Sa vedem care va fi cea mai buna".
Prin vocea purtatorului de cuvant, Titus Corlatean, PSD s-a declarat favorabil cooptarii Aliantei PNL-PD la guvernare intr-un guvern de uniune nationala. "Colaborarea politica in sens mai larg este fireasca si necesara pentru Romania iar celelalte forte politice, inclusiv presedintele ales, trebuie sa tina seama de majoritatea parlamentara si de Guvernul care se formeaza", afirma Corlatean. Totodata, purtatorul de cuvant al PSD considera declaratiile presedintelui PUR nu fac decat sa confirme acordul politic stabilit anterior intre cele doua formatiuni, privind formarea majoritatii parlamentare.
In aceeasi cheie sunt citite afirmatiile lui Dan Voiculescu si de Mircea Geoana, premierul desemnat al PSD+PUR.
Mircea Geoana a declarat ca ecuatia politica este deschisa in momentul de fata, dar PSD este increzator si are confirmarea ca partenerii de pana acum, PUR si UDMR, vor respecta ceea ce a fost convenit, iar discutiile dupa primul tur de scrutin ramin valabile.
Intrebat daca, in aceste conditii, crede ca va fi prim-ministru al viitorului guvern, Mircea Geoana a raspuns ca ipotezele si discutiile pe aceasta tema, purtate dupa turul intai al alegerilor raman valabile.
Ecuatia guvernarii, inca variabila, este vazuta dintr-o alta perspectiva de liderii Aliantei PNL-PD.
Copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, respinge orice constructie politica ce include PSD si a cerut din nou, public, sustinerea PUR si UDMR.
O majoritate PSD-PUR- UDMR, considera Tariceanu, ar avea ca scop doar salvarea PSD si a lui Adrian Nastase.
Tariceanu a sustinut ca PUR si UDMR trebuie sa demonstreze responsabilitate fata de votul pe care l-au primit si sa nu paveze drumul unei coalitii in jurul PSD, intrucat ar fi impotriva interesului national.
"Nu putem lupta impotriva coruptiei, impotriva structurilor nemodernizate ale statului, prin mentinerea PSD la guvernare. O coalitie PSD-PUR-UDMR le permite lui Adrian Nastase si PSD sa se salveze. Nu acesta este sensul in care trebuie facuta politica", a subliniat el.
 Tariceanu a afirmat ca a tinut sa faca aceste precizari ca urmare a atitudinii afisate de reprezentantii PUR in ultimele doua zile, "atitudine care creeaza o fluiditate ce impune anumite precizari".
El a mai spus ca intre el si Basescu exista o solidaritate pentru realizarea unei majoritati parlamentare bazata pe Alianta D.A. impreuna cu UDMR si PUR.
"Alianta PNL-PD este o structura politica si parlamentara, care permite crearea unui guvern stabil", care are ca obiectiv fundamental lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, a completat Tariceanu.
Mona Musca, vicepresedinte al Aliantei D.A., exclude, de asemenea, participarea Aliantei PNL-PD la un guvern de uniune nationala alaturi de PSD si aminteste ca, in forurile de conducere ale blocului politic s-a luat decizia sa nu se incheie nici un fel de intelegere politica cu actualul partid de guvernamant. Mona Musca afirma ca o echipa condusa de premierul desemnat al Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu va negocia cu PUR si UDMR formarea majoritatii parlamentare. Liderul aliantei nu a putut preciza daca aceste negocieri vizeaza formarea unui guvern in jurul Aliante D.A. sau sustinerea in Parlament de PUR si UDMR a unui guvern minoritar al aliantei.
In nume personal, Valeriu Stoica, fostul presedinte al PNL, considera ca ar fi bine sa se incerce formarea unei majoritati parlamentare in jurul D.A. cu UDMR si PUR, dar pe baza unui program comun si fara ca unul sau altul dintre partide " sa joace la doua capete". In cazul in care nu ar fi posibila formarea majoritatii parlamentare, Alianta PNL-PD, - al carui artizan este Valeriu Stoica - fostul lider liberal spune ca ar exista doua variante. Fie Alianta D.A. sa ramana in opozitie, fie sa declanseze alegeri anticipate.
"Sunt riscuri dar cred ca Alianta ar castiga, in urma acestor alegeri, majoritatea absoluta". In ceea ce priveste participarea la un guvern de uniune nationala, Valeriu Stoica apreciaza ca "ar fi o idee proasta" intrucat, pentru electoratul aliantei va fi greu de inteles acest lucru. In plus, afirma Stoica, s-ar compromite sansele definitivarii bipolaizarii sistemului politic si s-ar ignora votul "in alb si negru" al electoratului.
 Sunt insa si voci in Alianta D.A. care ar sustine ideea formarii unui guvern de uniune nationala. La un post de radio national Dinu Patriciu s-a exprimat in acest sens. Ulterior insa, contactat telefonic, Patriciu a amanat pentru vineri un comentariu pe aceasta tema.
Liderii Aliantei D.A. mizeaza pe formarea unei majoritati impreuna cu PUR si UDMR. Vicepresedintele democrat Vasile Blaga, sef de campanie al lui Traian Basescu, considera ca si dupa declaratiile liderului PUR Dan Voiculescu sunt posibile negocieri cu umanistii, cu atat mai mult cu cat PSD nu poate asigura majoritatea parlamentara alaturi de UDMR si PUR. Blaga spunea ca aseara urma sa aiba loc discutii cu liderii celor doua formatiuni.
In calcul este luata si formarea unui guvern minoritar de catre Alianta D.A. Presedintele executiv al PD, Emil Boc, propune aceasta solutie aratand ca un asemenea guvern minoritar ar putea fi consolidat, in timp, cu ajutorul altor formatiuni politice.
 "Se poate propune de catre Alianta D.A. un candidat la functia de premier care, la prima vedere, sa nu aiba sustinere, dar care in Parlament sa obtina un vot de incredere pentru proiectul Basescu. Prin incercarea PSD de a forma Guvernul ar avea loc a doua fraudare a rezultatelor alegerilor, deoarece PSD nu accepta proiectul de reforma propus de Traian Basescu, validat de electorat. Un asemenea guvern este contrar vointei electoratului si nu ar avea legitimitate", a spus Boc.
Alaturi de PUR, un cuvant important in ecuatia formarii viitorului guvern va avea UDMR, care a aratat ca se va plia in functie de optiunile PUR. Ieri, vicepresedintele executiv al Uniunii , Laszlo Borbely a ezitat sa se pronunte asupra formarii unui guvern de uniune nationala, insa nu a exclus discutii pentru formarea majoritatii parlamentare cu nici unul dintre blocurile politice. Singura conditie, a spus Borbely, este ca din coalitia formata cu nu faca parte PRM.
Parerile sunt insa impartite in interiorul formatiunii maghiare.
 Veresthoy Attila, unul dintre liderii influenti ai Uniunii, spune ca este posibila formarea unei majoritati in Parlament cu PSD, PUR, UDMR si minoritatile nationale. El nu s-a pronuntat asupra formarii unui guvern largit insa, senatorul Peter Eckstein Kovaci spune ca "propunerea nu are suport". Cunoscut pentru vederile sale liberale, Peter Eckstein Kovaci s-a pronuntat, anterior, in favoarea negocierilor cu Alianta PNL-PD, de care Uniunea ar fi mai apropiata politic.
O alta opinie in favoarea inceperii negocierilor cu Alianta D.A. vine de la presedintele Platformei edificarea natiunii, Vekov Karoly, care afirma ca va propune incheierea unei intelegeri a UDMR cu Alianta D.A. PNL-PD in vederea sustinerii viitoarei guvernari. Vekov, fost deputat UDMR de Cluj, a declarat ca va incerca sa obtina sprijinul si altor platforme din UDMR, precum cea liberala, condusa de senatorul Eckstein Kovacs Peter, sau Initiativa Maghiara Ardeleana.
Anterior, presedintele Marko Bela si Gyorgy Frunda au declarat ca inclina in favoarea incheierii unei intelegeri cu PSD.



Etapele constitutionale ale formarii Guvernului
Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.      Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.        Primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata Presedintelui Romaniei, juramantul de credinta.
 Presedintele Romaniei poate, dupa consultarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si a liderilor grupurilor parlamentare sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
mirela.luca@zf.ro