Prima pagina

PUR urca la guvernare

24.12.2004, 00:00 19

Dupa ce a ajuns in Parlament alaturi de PSD, PUR intra la guvernare.
PUR a anuntat ieri ca va sustine un guvern al Aliantei PNL-PD si UDMR, fiind reprezentat in viitorul Cabinet printr-un ministru de stat - echivalentul functiei de vice-prim-ministru - si la conducerea a trei ministere.
Cu PUR si UDMR premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu si-a asigurat sustinerea majoritatii in Parlament.
In Parlament, viitorul guvern poate conta, de asemenea, pe votul grupului minoritatilor nationale - 18 deputati - si pe sustinerea celor cinci parlamentari-sindicalisti.
In aceste conditii,  premierul desemnat a renuntat la consultarile cu PSD - formatiune politica alaturi de care a anuntat ca refuza sa guverneze, pentru a nu compromite lupta anticoruptie - si cu PRM.
"UDMR va ocupa patru pozitii in viitorul cabinet dintre care una va fi de ministru de stat fara portofoliu, care va avea in coordonare trei ministere", a anuntat premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu, dupa o noua intalnire avuta ieri cu liderul UDMR, Marko Bela.
Ministru de stat din partea UDMR va fi Marko Bela. El va coordona, fara portofoliu, ministerele educatiei, culturii, integrarii. In ceea ce priveste portofoliile ce vor reveni UDMR, Marko Bela a afirmat ca nu s-a stabilit inca, insa a aratat ca anumite obiective ale formatiunii maghiare vor fi incluse in programul de guvernare.
"Reprezentantii celor doua parti au lucrat la programul de guvernare al Aliantei, care va fi elaborat pana vineri (n.r. astazi) si care va include anumite deziderate ale UDMR. Va fi elaborat, de asemenea, un protocol de colaborare intre Alianta si UDMR in urmatoarele doua zile" a declarat Marko Bela.
Surse din Alianta afirma ca UDMR va ocupa un post de ministru cu portofoliu si doua posturi de ministri delegati.
Dupa oscilatiile din ultimele saptamani si la capatul unei noi discutii, PUR a decis ieri sa intre la guvernare.
"PUR va intra in coalitia care asigura majoritatea parlamentara. Am inceput deja negocierile pentru armonizarea programelor si discutam despre participarea PUR in viitoarea guvernare", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, dupa o intalnire cu presedintele PUR, Dan Voiculescu.
PUR vizeaza ministere economice, potrivit lui Dan Voiculescu.
Inaintea intalnirii cu premierul desemnat, Dan Voiculescu a avut o discutie la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. "Am discutat despre nevoia de stabilitate politica", a afirmat Voiculescu, fara a intra in detalii.
Detasarea umanistilor de PSD, partid pe listele caruia a intrat in Parlament, este criticata de aliatii electorali. "Este regretabil faptul ca PUR nu a mai respectat in final intelegerea politica pe care a avut-o cu PSD", a declarat Titus Corlatean, purtatorul de cuvant al partidului.
Dan Voiculescu spune insa ca a avut o intelegere electorala cu PSD, care nu mai este de actualitate dupa incheierea alegerilor.
Schema viitorului guvern, asa cum s-a conturat pana acum, va include trei posturi de ministru de stat - cate una pentru PD - este vorba de Adriean Videanu -, PUR si UDMR.
Se prefigureaza ca PUR si UDMR vor avea cate trei ministere, iar PNL si PD cate opt ministere. Lista cu ministrii viitorului Guvern va fi prezentata luni Parlamentului, dupa ce duminica ea va fi aprobata de conducerile PNL si PD.



Ministerul Finantelor a facut deja ordonanta cu cota unica
Expertii Ministerului Finantelor pregatesc pana luni un proiect de ordonanta de urgenta privind introducerea cotei unice de impozit de 16%, atat pentru veniturile salariale ale persoanelor fizice, cat si pentru profitul companiilor, au declarat pentru ZF surse din Ministerul Finantelor.
 O prima problema va fi construirea unei grile de deduceri pentru contribuabilii cu un salariu mai mic de circa 7,5 mil. lei pe luna si care ar pierde bani prin introducerea cotei de 16% si eliminarea actualelor deduceri personale suplimentare, precum cele pentru copii si persoane in intretinere. Peste nivelul de 7,5 mil. lei salariu ar urma sa nu mai fie acordata nici un fel de deducere, castigurile obtinute din reducerea de impozit fiind suficient de mari.
Principalii beneficiari ai reducerii de impozite vor fi companiile, care se vor vedea dintr-o data cu sarcina fiscala usurata cu nu mai putin de 9 puncte procentuale (de la 25% impozit pe profit in prezent, la 16%). Expertii Finantelor considera ca pierderile de venituri inregistrate de buget intr-o prima faza va trebui compensata prin majorari ale unor alte impozite.
Astfel, va fi propusa majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 15% pentru persoanele juridice, majorarea impozitului pe castigurile din tranzactii cu valori mobiliare de la 1% la 5%, majorarea impozitului pe veniturile din dobanzi de la 1% la 2%, precum si majorarea impozitului pe veniturile microantreprinderilor de la 1,5% la 2%.
mirela.luca@zf.ro