Prima pagina

Sindicalistii de la Petrom cauta un sfert de miliard de euro

Sindicalistii de la Petrom cauta un sfert de miliard de euro
04.03.2005, 00:00 26



Asociatia Salariatilor din Petrom negociaza cu trei banci obtinerea unei finantari in valoare de aproximativ 250 milioane euro in vederea achizitiei pachetului de 8% din actiunile companiei petroliere, a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Luca, presedintele Asociatiei si liderul sindicatelor companiei petroliere.



Printre bancile aflate in negocieri pentru acordarea imprumutului - cadru se afla Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank, au spus surse apropiate discutiilor, al treilea potential creditor fiind, de asemenea, o banca de talie mare.



"Speram sa contractam aceasta finantare si sa cumparam pachetul de actiuni pana la vara", explica Liviu Luca, care a adaugat ca o finantare de aproximativ 250 milioane euro inseamna stabilirea unui plafon maximal in care s-ar incadra achizitia actiunilor.



Reprezentantii BCR nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.



Oficialii Raiffeisen au infirmat categoric ca banca poarta astfel de discutii pentru acordarea unui credit in vederea finantarii achizitiei de actiuni.



Salariatii Petrom au dreptul de a cumpara pana la 8% din actiunile companiei la acelasi pret cu cel platit de grupul austriac OMV pentru achizitia a 33% din actiuni, adica la un pret de circa 5,25 eurocenti pe titlu.



Astfel, salariatii condusi de Liviu Luca ar urma sa achite 235,2 milioane euro pentru 4,48 miliarde actiuni Petrom, in conditiile in care capitalul social al companiei corespunde unui numar total de peste 56 de miliarde de actiuni.



Pachetul de actiuni vizat de salariatii Petrom valoreaza pe bursa 609,6 milioane euro la ultima cotatie de 4.930 lei (13,6 eurocenti) pe actiune, adica de aproape trei ori mai mult fata de pretul care urmeaza sa fie platit.



Surse din cadrul Ministerului Economiei afirma ca la achizitia actiunilor Petrom de catre salariatii societatii ar putea fi luat in considerare cursul de schimb leu/euro din ziua platii pe pachetul de actiuni. OMV a intrat la Petrom la un curs de 41.156 lei/euro, iar acum moneda europeana este cotata la 36.538 de lei.



Conform legii, salariatii au dreptul sa achizitioneze in prima faza 2% din actiuni, iar ulterior sa-si majoreze participatia in limita a 8%. Daca salariatii vor achizitiona numai 2% in prima faza, ei vor trebui sa achite numai 58,8 milioane euro.



BCR a anuntat luna trecuta ca va contracta un credit sindicalizat de 400 milioane dolari (peste 307 milioane euro) prin intermediul a patru banci de investitii - Bank Austria Creditanstalt, Calyon - banca de investitii a grupului francez Credit Agricole, Citibank si sucursala londoneza a bancii germane WestLB. Imprumutul, cu o maturitate de cinci ani si o perioada de gratie de patru ani , va fi destinat in proportie de aproximativ jumatate pentru scopuri generale de finantare a operatiunilor bancii, iar restul pentru rambursarea anticipata a unui credit sindicalizat.



Austriecii de la OMV au semnat in vara anului trecut contractul pentru achizitia a 51% din Petrom, unul dintre cei mai mari producatori de titei din Europa Centrala si de Est, in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de circa 1,5 miliarde euro.



OMV a cumparat in prima faza un pachet de 33,34% din actiunile Petrom pentru 669 milioane euro si au participat cu un aport de capital de aproximativ 830 milioane euro.



Austriecii au evaluat Petrom in momentul achizitiei (jumatatea lunii iulie 2004 - n.r.) la 2,2 miliarde euro. Miza achizitiei a fost tocmai portofoliul de explorare si productie al companiei, evaluat la aproximativ un miliard de barili de titei.



Dupa virarea banilor de catre OMV in vederea majorarii capitalului social al Petrom, actiunile companiei romanesti au crescut la bursa.



Capitalizarea Petrom a crescut spectaculos pe fondul interesului puternic din partea investitorilor straini pentru titlurile companiei. Valoarea bursiera a companiei a ajuns si la 8 miliarde euro, depasind capitalizarea OMV - principalul sau actionar.



Statul detine in acest moment 40,70%, iar vanzarea actiunilor catre salariati i-ar diminua participatia la 32%.



Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de unul dintre cei mai influenti lideri de sindicat din Romania - Liviu Luca, are o participatie de 50% din afacerea Petromservice.



Petromservice, societate desprinsa din Petrom in urma cu trei ani, a avut in 2003 o cifra de afaceri de 180 milioane euro.



Liviu Luca este cel mai putenic lider de sindicat din Romania si administreaza investitiile sindicalistilor din media, banci, asigurari sau productie.
adrian.mirsanu@zf.ro