Prima pagina

Sistemul de pensii public este pandit de faliment

12.05.2005, 20:10 13

Daca sistemul de pensii nu se va schimba in curand, in cinci ani pensiile nu vor mai putea fi platite deloc, a declarat Mihai Seitan, presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii.

Seitan a comparat sistemul public de pensii cu un "Caritas pe termen lung".

"Piramida pensiilor s-a inversat in toata lumea", a spus el la conferinta "Piata Asigurarilor in 2005", organizata ieri de revista Piata Financiara.

"Atat timp cat numarul contribuabililor era mai ridicat decat cel al beneficiarilor, sistemul a mers foarte bine. Dupa 1990, urmare a reducerii natalitatii si cresterii numarului de pensionari, sistemul a inceput sa dea semne de oboseala si este o adevarata bomba sociala cu ceas".

Potrivit lui, Executivul incearca sa gaseasca o solutie la problema pensiilor, care sa implice un parteneriat public-privat.

"Sunt speriat de ce se poate intampla in maximum cinci ani", a declarat Mihai Seitan. "Deficitul actual din sistemul public de pensii nu mai poate fi acoperit de catre cei care platesc asigurarile sociale, si asa insuficienti. El poate fi acoperit de la bugetul de stat, care acopera si alte cheltuieli din celelalte sectoare ale economiei nationale. Daca se ajunge la un deficit de 6-7% din PIB (4-5 mld. euro-n.red.), dupa toate regulile economice intri in incapacitate de plata. Argentina s-a confruntat cu o astfel de situatie", a adaugat el.

Una dintre probleme ar fi, sustine Seitan, "explozia de pensii anticipate" din ultima perioada, care dovedeste ca "sistemul public de pensii nu mai incurajeaza munca". De asemenea, arata el, sistemul actual de pensii este unul al salariatilor, pe cand pensionarii sunt mult mai multi si provin si din alte domenii. Presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale a explicat ca sistemul de pensii este unul de acumulare, de aceea "trebuie refacut intr-un timp scurt". El este de parere ca este necesara crearea unei comisii autonome de supraveghere si reglementare, care sa fie infintata prin ordonanta si sa finalizeze pana la sfarsitul anului reglementarile pentru pilonul doi si trei de pensii private si, de asemenea, sa pregateasca oamenii care sa supravegheze sistemul.

Potrivit lui Mihai Seitan, legea pensiilor ocupationale va fi modificata in vara.

"Modificarile legislative vor elimina o serie de restrictii care faceau legea privind pensiile ocupationale neatractiva. Sper ca pana in vara sa finalizam proiectul de lege si de la inceputul anului 2006 sa isi produca primele efecte", a mai mentionat presedintele CNPAS.

Pentru a face pensiile ocupationale mai atractive pentru companii, "vor fi reduse cheltuielile cu fondul de garantare, va creste gradul de acoperire si va fi rezolvata problema exceptarii de la taxe", a explicat Mihai Seitan. "In toata lumea, in portofoliul unui asigurator, activele provenite din politele de pensii private depasesc activele corespunzatoare tuturor celorlalte categorii de asigurari".

Modificarea legislatiei in domeniul pensiilor va fi insotita si de reviziuirea prevederilor Codului muncii.

"Vrem sa fie mai flexibil, sa atraga mai multi contribuabili in sistemul asigurarilor sociale. Deja, cota unica de impozitare a veniturilor a adus 100.000 de noi platitori. Nu este mult, dar arata ca asemenea masuri descurajeaza munca la negru", a continuat Seitan. El a mai specificat ca intr-un studiu efectuat de OCDE, referitor la rigiditatea Codului muncii, din 30 de state Romania se afla pe locul 27. ioana.leaua@zf.ro