Prima pagina

Tiriac a vandut proiectul Praktiker Brasov

Tiriac a vandut proiectul Praktiker Brasov
21.12.2004, 00:00 52

Tiriac Holdings, care apartine omului de afaceri Ion Tiriac, a vandut, saptamana trecuta, compania care a dezvoltat proiectul Praktiker din Brasov catre unul dintre cei mai puternici investitori imobiliari din Europa in cadrul unei tranzactii in valoare de circa 6 milioane euro, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii.
Ballymore Properties, companie detinuta de catre unul dintre cei mai bogati irlandezi - Sean Mulryan, a intrat pe piata romaneasca, dupa o perioada de tatonare, prin achizitia societatii Sungrove Romania SRL, detinuta 100% de catre Tiriac Holdings si care are in proprietate terenul si imobilul inchiriat pe termen lung de catre operatorul german de bricolaj Praktiker la Brasov.
Puternicul investitor irlandez prospecteaza deja marile proiecte imobiliare de pe piata Capitalei pentru viitoare achizitii, mai spun sursele citate.
Dupa ce a facut senzatie deceniul trecut pe piata spatiilor de lux din centrul Londrei, irlandezul Sean Mulryan a trecut in ultima vreme la achizitii masive de proprietati in Praga, Bratislava si Budapesta, intentia sa fiind de a-si construi un puternic portofoliu pe pietele in crestere din Europa Centrala si de Est.
In aceasta strategie, a intrat si piata romaneasca, in special cea a Bucurestiului.
In Ungaria de exemplu, Ballymore Properties va investi pe termen scurt aproximativ un miliard de euro in afaceri imobiliare, de la constructia de apartamente de lux, spatii de birouri si facilitati pentru institutii culturale sau din industria de divertisment, potrivit presei ungare.
Sungrove Romania SRL este un SPV (special purpose vehicle - n.r.) creat de Tiriac Holdings pentru dezvoltarea proiectului Praktiker de la Brasov, randamentul anual al proiectului fiind de in jur de 11%, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Reprezentantii Ballymore Properties si cei ai Tiriac Holdings nu au facut nici un comentariu pe tema tranzactiei pana la inchiderea editiei.
Omul de afaceri Ion Tiriac este cel care a adus practic in Romania grupul german de retail Metro, a carui divizie de bricolaj este Praktiker.
Unitatea Praktiker din Brasov a fost construit in perioada august 2003 - aprilie 2004 de catre compania Alpine SA Brasov, detinuta in proportie de 50% de catre Tiriac Holding. Valoarea contractului de executie a fost de 3,3 mil. euro, beneficiar fiind Sungrove Romania.
Proiectul Praktiker din Brasov dispune de o suprafata de 7.600 metri patrati (magazin parter plus un etaj) la care se adauga platforme si drumuri care se intind pe 13.100 metri patrati.
Afacerea de la Brasov nu este insa prima in care se vinde un proiect in care operatorul german Praktiker este chirias.Holdingul austriac Meinl European Land Limited a cumparat in octombrie proiectul imobiliar Militari Shopping Center din Capitala, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & wooD, in cadrul unei tranzactii in valoare de 20 mil. euro.
Piata de real estate din Romania a devenit foarte atractiva pentru investitorii straini, in special austrieci, dovada fiind chiar tranzactiile incheiate in ultimii doi ani.
Investitori austrieci precum Europolis sau Immofinanz au pregatit fonduri estimate la peste 300 mil. euro pentru achizitii pe piata locala imobiliara, cotata ca noua "stea" a afacerilor din Romania.
Cine este Ballymore Properties?
Sean Mulryan, 50 de ani, este fondatorul si presedintele companiei Ballymore Properties, afacere infiintata in 1982 impreuna cu sotia sa, Bernardine, potrivit informatiilor din presa irlandeza si internationala. Are proiecte in diverse faze estimate la aproximativ 7,7 miliarde euro.
Ballymore Properties si-a infiintat in 1992 o divizie in Marea Britanie, chiar cu putin timp inainte de perioada de "boom" a pietei londoneze. Afacerile prospere din zonele rezidentiale de lux ale Londrei au facut din Sean Mulryan si compania sa, Ballymore Properties, unul dintre "tigrii" irlandezi de temut in afacerile real estate din Europa.
In ultimii ani, s-a orientat pe extinderea afacerilor sale in "noua Europa", intrand pe pietele din Cehia, Slovacia, Ungaria si acum, Romania.
adrian.mirsanu@zf.ro