Prima pagina

Turistii vanatori au lasat in urma lor 5 milioane de euro

09.01.2004, 00:00 23

Cei aproximativ 1500 de vanatorii straini care au venit anul trecut sa impuste in Romania au cheltuit 5 milioane de Euro pe serviciile oferite de firmele de profil si pe trofeele care le-au revenit dupa impuscarea animalelor.
"Fata de sezonul precedent numarul de turisti a fost acelasi, dar conditiile meteo nefavorabile au dus la o scadere a numarului de actiuni de vanatoare. Foarte multi au plecat fara sa impuste ceva, dar nu cu un gust amar", a declarat pentru Ziarul Financiar, Arpad Sarkanz, presedintele Abies Hunting, o firma care se ocupa cu aducerea vanatorilor straini in Romania. Firma detine aproape 50% din piata de profil, conform afirmatiilor lui Sarkanz si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,2 milioane de Euro.
Nume sonore cum ar fi printul Liechtensteinului, seicul Quatarului sau presedintele producatorului de automobile Seat au venit anul trecut sa doboare o capra neagra sau un urs brun in Romania. Insusi regele Spaniei Juan Carlos are programata pentru aceasta primavara o partida de vanatoare in Carpati pentru un urs carpatin pe care si-l doreste in colectia sa de trofee.
"In general, spaniolii vin in numar foarte mare, urmati de francezi, germani, austrieci, belgieni si italieni. Acestia din urma prefera vanat mic", spune Ioan Iacob, presedintele Dacrom Trade, o alta firma de profil care detine circa 20 de procente din piata si care anul trecut a realizat 800.000 de euro din aceasta activitate. In ultima vreme se remarca un interes din ce in ce mai mare din partea vanatorilor americani pentru Romania. "Pana nu de mult, americanii preferau Africa sau Asia, insa din cauza atentatelor din aceste zone si a situatiei incerte din aceste regiuni s-au reorientat spre destinatii mai sigure. In plus, americanii sunt renumiti pentru atractia lor pentru vanatoare iar Romania este renumita pentru acest lucru", spune presedintele Abies Hunting.
Un sejur de vanatoare dureaza patru zile si costa 1000-1500 de euro de persoana.. Acestor consturi li se adauga taxa de impuscare, care variaza de la 400 de euro pentru un mistret, pana la 2000 de Euro pentru o capra neagra si 7000 de euro pentru un urs. Vanatorile sunt organizate de terenurile Regiei Nationale a Padurilor sau pe cele ale Asociatiilor de Vanatori asupra carora vegheaza Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor din Romania, al carei presedinte onorific este chiar premierul Adrian Nastase. Pe langa aceste terenuri au aparut si tarcurile imprejmuite, care au prins deja in strainatate.
"Pentru sezonul din acest an nu se intrevede nimic spectaculos, insa exista sansele unei usoare scaderi in cazul in care nu vom putea sa imbunatatim serviciile pe care le oferim clientilor. Eu am reusit sa-mi pastrez clientii, care in proportie de 80% sunt cei vechi", afirma Iacob.
La randul sau, Sarkany de la Abies Hunting sustine ca odata cu aderarea Ungariei si Poloniei la UE preturile practicate de operatorii din aceste tari vor creste cu 20 de procente pentru ca nu vor mai putea sa deduca TVA. "Daca ei vor deveni cu 20 de procente mai scumpi ca noi preconizez ca un mare numar de turisti se vor orienta catre Romania si Bulgaria".
Recent, site-ul francez www. GrandPredateurs.com acuza autoritatile romane ca supune populatia de ursi din Carpati unui adevarat masacru prin faptul ca ar raporta o cifra "umflata" a exemplarelor de urs existente pe fondurile de vanatoare pentru a atrage cat mai multi vanatori straini. "In prezent, conform unor statistici, numarul acestora a scazut cu un procent cuprins intre 40 si 60 la suta. Autoritatile au inteles rapid interesul economic al vanatorii in general si in special a celei de ursi, cu mare priza la occidentali", afirma siteul.
Sarkany respinge aceste acuzatii. "Vanatorii straini care vin in Romania nu reusesc sa impuste anual nici macar 30% din planul aprobat in fiecare an de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Alimentatiei si Mediului. In plus, o vanatoare de urs este extrem de scumpa: cu banii platiti pe ea poti petrece 3 saptamani la vanatoare in Africa de exemplu. Ba mai mult, un vanator care a impuscat un urs nu si-l mai doreste pe al doilea in colectie pentru ca vrea sa pastreze unicitatea primului. Si nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca ursul este singura specie care a a avut in ultimii ani o evolutie spectaculoasa numeric", sustine Sarkany. stelian.negrea@zf.ro