Prima pagina

Un austriac cu radacini romanesti la sefia Petrom

16.12.2004, 00:00 126

Austriacul Werner Schinhan,  47 de ani, va ocupa cea mai importanta pozitie in conducerea companiei petroliere Petrom, dupa preluarea acesteia de catre grupul austriac OMV.
Werner Schinhan este Senior Vice President si director al Departamentului de Dezvoltare Corporatista si Strategie in cadrul OMV inca din 2002. Schinhan este singurul austriac din top managementul grupului austriac, care are radacini in Romania, mama sa fiind originara din Banat, dupa cum spun surse din cadrul grupului.
Schinhan si Hilmar Kroat - Reder au fost numiti marti de catre OMV directori interimari la Petrom, mandatul acestora urmand sa inceteze la mijlocul lunii ianuarie, cand isi va intra in atributii noul Consiliu de Administratie si Comitetul Director. Celalalt administrator provizoriu de la Petrom - Kroat Reder are numai 33 de ani si este Directorul Departamentului de Fuziuni si Achizitii, respectiv Juridic.
Dupa aceasta data, Werner Schinhan va prelua pozitia de director general executiv adjunct, fiind responsabil cu activitatile de dezvoltare (corporate development), corporate affairs, trezorerie si produse chimice.
Gheorghe Constantinescu isi pastreaza pozitia de director general executiv la Petrom, insa atributiile sale se vor reduce la comunicare, resurse umane, sanatate, siguranta si protectia mediului. In plus, Gheorghe Constantinescu va ocupa si pozitia de presedinte al Comitetului Director.
Din Comitetul Director vor face parte patru reprezentanti OMV - Werner Schinhan, Reinhard Pichler (ce va fi director financiar), Werner Ladwein (Explorare si Productie) si Tamas Mayer (Comercializare), iar din partea Petrom vor participa Gheorghe Constantinescu, si Florin Constantinescu (fostul sef al departamentului de prelucrare titei si gaze).
Actionarii Petrom vor aproba componenta noului Consiliul de Administratie , format din patru reprezentanti ai OMV - Wolfgang Ruttenstorfer (director general executiv al grupului OMV), Gerhard Roiss (director general executiv adjunct, responsabil pe grupul OMV cu rafinarea si marketing), David C. Davies (director financiar) si Helmut Langanger (director explorare si productie) , doi membri urmand sa fie numiti de Guvernul Romaniei si un membru independent.
OMV a finalizat, marti, preluarea pachetului de actiuni reprezentind 51% din capitalul social al Petrom.
Grupul austric a achitat Ministerului Economiei si Comertului suma de 669 milioane euro pentru achizitia directa a unui pachet de 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu alte 830 milioane euro la operatiunea de majorare a capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara.
Statul ramane cu 40% din actiuni la Petrom, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare intrand cu 2,02% prin conversia unui credit acordat in 2002 companiei. Actionarii minoritari detin 6,2% fata de 7% anterior privatizarii companiei.
Dupa majorarea capitalului social la Petrom de catre austrieci, capitalizarea bursiera a companiei la Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la 4,66 mld. euro, foarte aproape de cea a OMV la Bursa din Viena, de circa 5 mld. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro