Prima pagina

Un grup financiar austriac negociaza preluarea IRIDE

Un grup financiar austriac negociaza preluarea IRIDE
30.01.2004, 00:00 39



Grupul financiar austriac Immofinanz este in negocieri pentru a cumpara unul din cele mai mari parcuri industriale din Romania - IRIDE, in cadrul unei tranzactii ce ar putea depasi valoarea neta de 50 de milioane de dolari, afirma surse apropiate afacerii.



Daca negocierile se vor finaliza cu o intelegere, Immofinanz va prelua IRIDE prin intermediul diviziei sale de investitii imobiliare in Europa de Est - Immoeast.



IRIDE este detinuta in prezent de doua companii italiene - BPD Property Development si Finest - fondul de investitii Romanian Post Privatization Fund (RPPF) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



In cadrul tranzactiei, IRIDE este evaluata la 80 - 90 de milioane de dolari, din care se scad insa datorii in valoare de 30 de milioane de dolari, in special credite bancare acordate de BERD si Raiffeisen Bank, spun sursele citate.



Vanzarea IRIDE catre Immofinanz ar putea fi astfel cea mai mare tranzactie imobiliara de pe piata romaneasca pana in prezent.



"Exista discutii pentru IRIDE insa nu pot comenta nimic in acest moment", a declarat Robert Luke, director general pentru Romania al GED Capital, societatea care administreaza RPPF.



Reprezentantii Immofinanz nu au dorit sa comenteze pe marginea informatiilor privind negocierile pentru achizitia IRIDE.



IRIDE este in prezent cel mai mare parc industrial si de afaceri din Romania, fiind plasat in zona Pipera din Bucuresti.



Printre companiile care au inchiriat spatii industriale sau pentru birouri la IRIDE se numara Raiffeisen Bank, XEROX, JTI, Medicare, Nestle, Moeller Electric sau Whirlpool.



Conform unor surse neoficiale, valoarea chiriilor anuale incasate de IRIDE depaseste 10 milioane de dolari.



In cadrul IRIDE, Raiffeisen Bank a incheiat anul trecut unul din cele mai mari contracte de inchiriere de pe piata imobiliara romaneasca. Banca a inchiriat pe zece ani, in cea mai mare tranzactie din 2003, 10.500 de mp de birouri. La 16 euro/mp pe luna, chiria actuala pentru birourile clasa A, valoarea chiriei anuale platita numai de Raiffeisen este de circa 2 milioane de euro.



Discutiile pentru vanzarea IRIDE au inceput in toamna anului trecut iar saptamana trecuta, vanzatorii si cumparatorul au semnat un protocol (memornadum of understanding) pentru inceperea efectiva a negocierilor de stabilire a pretului, afirma sursele citate.



Decizia de inceperea a discutiilor de vanzare a survenit pe fondul interesului din ce in ce mai mare al companiilor imobiliare internationale sau regionale pentru piata romaneasca.



Piata marilor tranzactii imobiliare din Romania s-a dezmortit anul trecut, cand Opera Center a fost cumparata de fondul de investitii austriac CA IMMO, divizia imobiliara a grupului Creditanstalt. Valoarea tranzactiei a fost de 29 de milioane de dolari.



O alta tranzactie de referinta, incheiata tot anul trecut, a fost achizitia Europe House (unde principal chirias este Orange) de catre Europolis, un vehicul de investitii al companiei austriece Investkredit Bank AG si al BERD. Valoarea tranzactiei a fost de peste 30 de milioane de dolari.



Proiectul IRIDE a fost demarat in 1998 de compania imobiliara italiana BPD Property Development si BERD. BERD este atat actionar cat si creditor al companiei.



In 1999, in afacerea IRIDE au intrat si fondul de investitii Romanian Post Privatization Fund, unul din cele mai importante din Romania, si compania italiana Finest.



IRIDE avea la sfarsitul lui 2002 o suprafata de 8.800 mp pentru birouri si 13.000 mp pentru spatii industriale. Pana la sfarsitul lui 2003 era prevazuta punerea in functiune a inca 22.600 mp pentru birouri si 2.500 mp pentru spatii industriale. Anul acesta este prevazuta o continuare a extinderii cu inca 29.000 mp de birouri si 2.000 mp spatii industriale.



Datorita stabilizarii economice, perspectivei intrarii in Uniunea Europeana dar si suprafatei reduse a spatiilor disponibile pentru birouri sau activitati industriale (in special de depozitare), piata imobiliara romaneasca a devenit foarte atractiva in ultimii doi ani pentru investitorii straini. Mai multe fonduri de investitii imobiliare sau developeri internationali si-au anuntat intentia de a investi cateva sute de milioane de dolari in urmatorii ani pe piata romaneasca.



Acesti investitori incearca in prezent sa identifice terenuri si locatii suficient de mari si bine plasate pentru a construi parcuri industriale, cladiri pentru birouri sau parcuri de agrement.



In ultimii doi ani, pe piata terenurilor intravilane (sau a celor din apropierea marilor orase) au intrat puternic si investitori rusi (in special persoane fizice).



La sfarsitul anului trecut, piata spatiilor de birouri oferea un total de peste 400.000 mp, din care aproximativ 90.500 mp reprezentau spatii noi, intrate pe piata in 2003. Alti 143.000 de metri patrati se pregatesc, potrivit studiilor, pentru anul acesta si anul viitor.



Cea mai mare parte dintre proiectele imobiliare de tip Business Center se vor concretiza in Piata Victoriei si arterele adiacente (Buzesti, Titulescu, Dr. Felix) care concentreaza aproximativ 40% din totalul cladirilor programate a fi livrate in urmatorii doi ani, restul fiind orientat catre zona de nord a capitalei (Piata Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Nicolae Caramfil, Calea Dorobanti, Piata Presei Libere).



Cu toate acestea, oferta de spatii de birouri de clasa A este deocamdata restransa, iar birourile care vor fi livrate in acest an si anul viitor vor fi relativ rapid absorbite. Aceasta inseamna ca desi oferta de spatii de birouri clasa A va creste, aceasta nu se va traduce intr-o scadere a nivelului general al chiriilor ci intr-o mentinere la nivelul actual.
laurentiu.ispir@zf.ro