Prima pagina

Un miliard de euro s-a pierdut prin frigiderele romanilor

Un miliard de euro s-a pierdut prin frigiderele romanilor
13.01.2004, 00:00 8

Romania se indreapta catre un deficit al comertului cu produse alimentare urias in 2003 -de peste un miliard de euro, adica 20% din deficitul comercial total. Importam mai mult decat exportam carne de porc, grau, lapte, smantana, peste proaspat, ceapa, dar si mere, ceapa sau produse de brutarie.           
Datele detaliate privind comertul de produse agroalimentare distrug un mit: Romania nu mai este tara Mioritei.  Nesemnificativ ca valoare, dar cu valoare de simbol pentru neputinta agriculturii romanesti de a satisface cererea interna si de a trimite produse prelucrate pe pietele externe, este deficitul comercial la... zer: importuri de 1,2 milioane euro pe primele zece luni, la exporturi de doar 900 euro. 
Conform datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor, Alimentatiei si Padurilor, economia romaneasca a inregistrat un deficit record de 865 milioane de euro pe primele zece luni ale anului trecut la comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 60 %  fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, care s-a ridicat la 539 milioane de euro. Importurile de produse agroalimentare au fost de 1,2 miliarde de euro in aceasta perioada, cu 42% mai mari decat in 2002, iar exporturile au crescut cu doar 13%, pana la 369 milioane euro.  
Deficitul a fost cauzat atat de cresterea semnificativa a importurilor, in special la cereale, cat si de lipsa unor produse romanesti competitive pentru piata externa. Situatia este cu atat mai grava cu cat producatorii romani sunt acum protejati de taxe vamale (in medie de 20-30%) la importurile din Uniunea Europeana, ceea ce nu se va mai intampla in viitor.
"Deficitul urias este rodul unei lipse de atentii acordate agriculturii in perioada de dupa Revolutie. Situatia va continua in aceeasi nota pentru ca, pe moment ce ne apropiem de aderarea la UE, taxele vamale la import vor scadea treptat. Dupa acest moment va fi un nou imbold puternic pentru importuri. Cred ca abia anul 2008 va marca o scadere a importurilor, dupa ce programele de sustinere a agriculturii isi vor arata roadele", spune Mihai Lungu, presedintele patronatului Romalimenta, care cuprinde asociatii ale producatorilor din panificatie, carne, oua sau lactate.
Ponderea cea mai mare in cadrul importurilor a avut-o pe primele zece luni de anul trecut graul, 169 milioane de euro, urmat de tigari si tutun, cu 135 milioane de euro. 
 Zaharul urmeaza pe locul trei in topul importurilor, cu o valoare de aproape 100 de milioane de euro. "Cresterea importurilor de zahar a fost cauzata de scaderea preturilor pe piata mondiala, dar si de scaderea suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar de catre producatorii autohtoni- de la 80.000 de hectare cat erau planificate, la doar 38.000", spune Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului. El sustine ca pana in 2007 Romania trebuie sa se lupte pentru a putea impune o cota de 300.000 de tone de zahar a productiei interne, restul cererii urmand sa fie acoperit de producatorii din UE.
Insa in afara conjucturii vremii, care a determinat importurile masive de grau, sunt greu de explicat "exploziile" importurilor la produse traditionale. Din statistici, reiese pur si simplu ca pita, slana si ceapa se consuma mai nou din import: ceapa a fost  importata anul trecut in cantitate de peste 64.000 de tone (in valoare de 10 mil. euro), fata de doar 7.700 de tone in perioada similara a lui 2002, cartofii de consum  57.000 de tone (5,8 mil. euro) fata de 12.500, la morcovi, mere, chiar slanina sau grasime de porc situatia fiind asemanatoare.
 "Aceste importuri sunt cauzate de faptul ca in Romania nu exista inca un lant de depozitare si conservare a legumelor si fructelor. Ceea ce se produce in vara se consuma imediat, iar in urmatoarele noua luni suntem dependenti de importuri", afirma Lungu.
Dar ce continua sa exporte, atat cat poate, Romania? Ca si in alte sectoare, mai greu cu produsele prelucrate, deci mai mult "materie prima": oi, cai sau magari. 
Animalele vii au fost anul trecut locomotiva exporturilor, urmate la mare distanta de semintele de floarea soarelui (, legume proaspete si vin. Romania a exportat in primele zece luni ale anului trecut bovine, caprine, ovine, cai, chiar si magari si catari in valoare de peste 111 milioane de euro, ceea ce reprezinta cam 30 de procente din totalul exporturilor.
stelian.negrea@zf.ro