Prima pagina

Un roman vrea 25 mil. dolari pe popularul soft Kazaa

18.03.2004, 00:00 19

Un programator de origine romana, care sustine ca a realizat codul sursa al aplicatiei Kazaa, destinata descarcarii gratuite de fisiere, a actionat in instanta firma de distributie a programului cerand despagubiri in valoare de 25 milioane de dolari pentru drepturi de autor, informeaza Dow Jones Newswires.
Programul Kazaa este incadrat in categoria celor de tip peer-to-peer (P2P) care permit utilizatorilor de calculatoare sa faca schimb gratuit, prin intermediul Internetului, de fisiere cu muzica, filme, fotografii sau chiar de software. Astfel de programe au dus la dezvoltarea puternica a fenomenului de piraterie prin Internet care a afectat cel mai mult industria producatoare de muzica.
Cea mai recenta versiune a aplicatiei a fost descarcata de peste 335 milioane de ori incepand cu jumatatea lunii noiembrie de pe site-ul Download.com, programul starnind protestele studiourilor cinematografice de la Hollywood, ale caselor de inregistrari, precum si ale altor proprietari de drepturi de autor.
Programatorul Fabian Toader, care locuieste in prezent la Redmond, Washington, sustine intr-o plangere pe care a inaintat-o in instanta ca el este autorul codului sursa pentru Kazaa, elaborat in 2000. La acea data, Toader lucra in Romania, fiind colaborator la Kazaa B.V., companie care a vandut drepturile asupra aplicatiei catre firma australiana Sharman Networks in 2002. Toader afirma ca nu a semnat nici un contract cu Kazaa B.V., dar pretinde ca in baza legislatiei privind drepturile de autor in vigoare in Statele Unite si in Romania el este proprietarul programului si nu Sharman Networks.
Romanul, care in prezent lucreaza ca programator pentru Microsoft, vrea sa obtina o hotarare care sa-i confirme drepturile asupra aplicatiei, precum si daune in valoare de 25 de milioane de dolari. "Cei de la Sharman au facut milioane de dolari utilizand soft-ul meu. Nu vreau decat sa fiu rasplatit in mod corect pentru contributia pe care am avut-o", a afirmat Toader.
Purtatorul de cuvant al companiei Sharman, Rich Chernela, spune insa ca programatorul nu are nici un drept asupra aplicatiei. "Serviciile prestate de Fabian Toader pentru versiuni anterioare ale programului Kazaa Media Desktop se supun unui contract de angajare care stipuleaza in mod clar faptul ca firma Kazaa B.V. detine toate drepturile pentru toate documentele legate de dezvoltarea aplicatiei", a mai spus Chernela. Actiunea in instanta, depusa pe 4 martie la un tribunal din Los Angeles, este doar cea mai recenta batalie dintr-un razboi mai vechi purtat de cele doua parti.
In luna august a anului trecut, Sharman l-a dat in judecata pe Toader prin intermediul instantei supreme a statului Washington, acuzandu-l de santaj. Instanta a decis in favoarea companiei, potrivit lui Chernela.
Pe de alta parte, Sharman a constituit tinta mai multor actiuni in instanta intentate de companii din domeniul divertismentului, cu intentia de a-i sista activitatea, dar si de a opri descarcarea gratuita de fisiere, in conditiile in care inregistreaza pierderi de milioane de dolari din cauza acestui tip de piraterie.
iuliana.cerchez@zf.ro