Prima pagina

Vosganian: Ne asumam riscul de supraincalzire a economiei pentru ca trebuie recuperate decalajele

Vosganian: Ne asumam riscul de supraincalzire a economiei pentru ca trebuie recuperate decalajele

Varujan Vosganian, ministrul economiei

18.07.2008, 00:00 19

Decizia Bancii Nationale de majorare a dobanzii pana la 10% nu este foarte avantajoasa pentru ca poate crea obstacole in calea mentinerii unui ritm inalt de crestere economica, dar cu toate acestea Romania ar putea inregistra la sfarsitul anului o crestere a PIB de 7-8%, riscul de supraincalzire fiind asumat, afirma Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor intr-un interviu acordat ZF.
"Riscul de supraincalzire este asumat. Trebuie sa mergi mai repede decat altii. Problema este ca atunci cand mergi mai repede ai nevoie de o masina verificata si de un sofer bun. Asta inseamna ca acum, mai mult decat oricand, trebuie sa fim cumpatati. Cumpatarea devine o virtute atunci cand economia creste, pentru ca atunci cand economia scade cumpatarea vine de la sine", spune Vosganian.
Referindu-se la calibrarea mixului de politici macroeconomice, seful Finantelor afirma ca in prezent Guvernul se ocupa de "chestiunea investitionala", iar BNR de domolirea cresterii masei monetare. "Este un mix adecvat pentru Romania. Din dialogul institutional noi am inteles necesitatile BNR de a majora dobanda, desi pentru noi nu este o masura foarte avantajoasa pentru ca ea poate crea obstacole in calea mentinerii unui ritm inalt de crestere economica. Dar asa cum BNR a inteles ca noi avem anumite investitii pe care trebuie sa le facem, in infrastructura de exemplu, asa si noi intelegem. Avem o colaborarea foarte buna cu Banca Nationala si ne sfatuim atunci cand actionam", sustine Vosganian.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit marti la Palatul Victoria cu Vosganian si cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, inaintea discutiilor privind majorarea salariului minim si a rectificarii bugetare. Proiectul de rectificare nu a suferit modificari semnificative in urma discutiilor.
Ministrul recunoaste existenta unor tensiuni in economie legate de inflatie si deficitul de cont curent, dar isi exprima speranta ca in perioada urmatoare ritmul de crestere al acestor indicatori se va tempera.
"Ceea ce se intampla in Romania astazi in zona domeniilor critice nu se datoreaza unor disfunctionalitati ale Romaniei. Inflatia de azi nu este rezultatul arieratelor, al unei economii neperformante, al utilizarii bugetului pentru anularea sau reesalonarea unor datorii, ci se datoreaza in principal impactului de pe pietele internationale. Suntem intr-o perioada in care in UE se vorbeste de o medie a inflatiei intre 4 si 5%."
In ceea ce priveste evolutia deficitului bugetar, ministrul sustine ca va rezista la presiunile care sunt destul de mari, fiind an electoral. "Noi ne-am angajat la un deficit de 2,3% din PIB si in clipa de fata tinem cu dintii de el".
Oficialul MEF aminteste ca Romania a mostenit cateva dezechilibre istorice, nivelul de trai fiind mult mai redus fata de Uniunea Europeana. "Salariul minim este in alte tari europene de 3 ori mai mare decat este salariul mediu la noi. Insa nu se pot face minuni peste noapte. Eu cred ca cel mai bun lucru este sa avem o tendinta spre mai bine pentru ca miracolele nu sunt bune si ele se razbuna", explica Vosganian.
Totodata, el sustine ca cifrele agregate arata ca nivelul de trai a crescut, Romania schimbandu-se in ultimii ani foarte mult pe baza cresterii economice.
Ministrul se declara pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice, dar si pentru finantarea necesitatilor structurale ale economiei, legate de domeniile sanatate, educatie, infrastructura.
Potrivit estimarilor lui Vosganian, ponderea investitiilor va ajunge in acest an la 18% in totalul cheltuielilor bugetare, nivel dublu fata de 2004.
In ceea ce priveste amanarea majorarii salariului minim, Vosganian afirma ca ministerul a cautat o formula care sa impace trei aspecte, respectiv incurajarea dezvoltarii economice care este in sarcina Guvernului, ritmul de crestere a productivitatii muncii si capacitatea patronatelor de crestere a salariilor, precum si rata inflatiei, care este in sarcina BNR.
Referindu-se la majorarea pensiilor, Vosganian a spus ca "bugetul va da solutia", cresterea urmand sa fie operata inca din cursul acestui an doar daca se va inregistra excedent. In acelasi timp, seful Finantelor sustine ca riscul majorarii unor taxe si impozite in 2009 este foarte mic, in ciuda efortului pe care il va presupune majorarea pensiilor.