Guvernul va adopta, joi, o ordonaţă de urgenţă pentru prelungirea înscrierii la vot în Diaspora

Autori: Ana Petrescu , Mediafax 12.09.2019

Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul adoptă, joi, o OUG care vizează extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie. Premierul a precizat că actul normativ prevede şi măsuri care asigură cadrul legal privind preşedinţii birourilor electorale.

„Astăzi (joi - n.r.) vom adopta măsuri pentru a asigura cetăţenilor români din diaspora dreptul la vot şi o mai bună organizare a alegerilor care vor avea loc în această toamnă. Modificăm termenul limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot în străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegători la o secţie de votare organizată în străinătate. Acest termen va fi extins până la 15 septembrie pentru a da posibilitatea cât mai multor români din afara graniţelor ţării să se înscrie în registrul electoral pentru alegerile prezidenţiale din acest an”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Prim-ministrul a mai spus că ordonanţa de urgenţă include măsuri cu privire la preşedinţii birourilor electorale precum şi pentru plata indemnizaţiilor membrilor din secţiile de votare.

„Pentru o bună organizare a scrutinului din această toamnă, ordonanţa de urgenţă pe care o adoptăm include şi măsuri privind desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor votare din străinătate, atribuţiile acestora şi asigurăm cadrul legal pentru plata tuturor indemnizaţiilor membrilor birourilor de votare”, a conchis Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că AEP a decis să menţină aplicaţia de înregistrare deschisă.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.