Un nou gigant auto ar putea sosi în Ungaria? Investiţiile masive chinezeşti injectează deja miliarde de euro în economia maghiară

Autor: Catalina Apostoiu 25.04.2024

Ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto a vizitat gigantul auto chinez Great Wall Motors, relevă o postare recen­tă a acestuia de pe Facebook. Anun­ţul este interesant pentru că au exis­tat rapoarte anterioare că Great Wall Motors ar putea planifica o fabrică în Ungaria, relatează Portfolio.

La începutul lunii, Portfolio a scris că în urmă cu câteva săptămâni un expert chinez a indicat că al optulea mare producător chinez de maşini electrice, Great Wall Motors, va ajun­ge la Bicserd, lângă Pecs. La jumăta­tea lunii martie, mfor.hu a fost primul care a scris aceste informaţii în presa maghiară, acestea fiind pre­luate şi de mai multe ziare guverna­mentale, însă toate articolele au fost şterse la cere­rea cabinetului premie­rului.

În prezent, proiecte chineze de investiţii cu o valoare de aproximativ 6.000 miliarde de forinţi (15,2 miliar­de de euro) sunt în derulate în Unga­ria, acestea creând 25.000 de noi lo­curi de muncă, a declarat Szijjarto în Beijing recent. Oficialul maghiar a purtat dis­cu­ţii cu fostul ministru chi­nez al co­mer­ţului, preşedinte al comi­te­tului finan­ciar şi economic din ca­drul Congre­su­lui chinez, Zhong Shan.

Potrivit lui Szijjarto, vestea creş­te­rii economice a economiei chineze este una bună „şi pentru Ungaria“ pentru că „în afară de economia ger­mană, China are acum cel mai mare impact asupra producţiei economiei Ungariei“.

Szijjarto a arătat că Ungaria a de­venit acum prima destinaţie europea­nă a investiţiilor companiilor chineze.

Proiectele companiilor chineze se concentrează pe industria auto, în care acestea sunt în prezent lideri de piaţă la nivel mondial. Prin urmare, „companiile respective sunt bineve­nite să-şi aducă fabricile în Ungaria“, a declarat Szijjarto.

O altă veste bună, a comentat a­cesta, este că în 2023 comerţul bilate­ral anual a depăşit 10 miliarde de do­lari, iar această performanţă ar putea fi repetată şi în acest an. Nu doar ma­rile companii chinezeşti vin în Ungaria în număr din ce în ce mai mare, a arătat Szijjarto, dar şi companiile maghiare găsesc din ce în ce mai multe oportu­nităţi de business în China.

Acesta a menţionat o subsidiară a MVM care produce sisteme de răcire pentru centrale care a primit contracte de câteva zeci de milioane de dolari şi furnizează astfel de sisteme pentru câteva centrale aflate în construcţie în China.

Ministrul maghiar a anunţat că urmează să se întâlnească cu şefii câtorva companii mari chineze şi că speră ca negocierile cu aceştia să aducă noi locuri de muncă în Ungaria.

În concluzie, Szijjarto a subliniat beneficiile reciproce ale cooperării dintre China şi Ungaria din ultimii ani, proiectând o perspectivă promiţătoare pentru colaborările viitoare, scrie Hungary Today.