Profesii

Adevarul din spatele recrutarii online

09.08.2004, 00:00 21



Pentru multi dintre cei care isi cauta un loc de munca recrutarea online este inca o noutate si o provocare in acelasi timp. In plus, miturile care s-au creat in jurul acestei variantede rectrutare, la care se adauga si multitudinea resurselor dispobibile, nu au facut decat sa-i intimideze si mai mult pe cei care recurg pentru prima oara la acest tip de serviciu.



De exemplu, din moment ce este destul de usor sa faci un "clik" pe un site, multi dintre candidati presupun, in mod eronat, ca este la fel de usor sa-ti gasesti si de lucru astfel incat ei renunta sa mai urmareasca anunturile de angajare care apar in diverse publicatii. Nu mai e nevoie sa astepti postasul si nici sa cumperi ziare. Doar atasezi CV-ul si dai "send". Cu toate acestea, cautarea locurilor de munca in varianta electronica presupune aceleasi abilitati ca si in cazul cautarii traditionale, potrivit Career Journal Europe. Candidatul trebuie sa faca anumite cercetari, sa-si stabileasca bine telurile si sa fie rabdator. El nu trebuie sa cada in anumite capcane din cauza unor idei preconcepute:



Imi plasez CV-ul si astept - Si tot vei astepta. Aceasta este una dintre cele mai ineficiente metode prin care sa-ti gasesti de lucru. "Exista credinta ca daca ti-ai plasat CV-ul online si astepti, aceasta este o metoda eficienta sa-ti gasesti de lucru. Numai ca nici un angajator nu va veni la usa ta sa-ti ofere un post in firma sa", spune Pam Dixon, autorul unei carti care trateaza subiectul recrutarii online. "Gasirea unui loc de munca parea destul de usoara, dar, in realitate, nu e. Tot trebuie sa muncesti pentru asta", a adaugat Dixon.



Numai cel mai recent anunt este interesant - Multi dintre cei care sunt in cautarea unui loc de munca evita sa-si plaseze CV-ul daca anuntul este mai vechi de o saptamana. Sigur, este adevarat ca se poate intampla ca unele dintre anunturile mai vechi sa nu mai fie valabile, cum, de asemenea se poate intampla sa pierzi posturi bune care nu s-au ocupat intre timp. Bill Warren, director al unui site de recrutare online, spune ca uneori merita sa fie luate in seama si anunturile care se afla de mai mult timp pe un site. "S-ar putea ca postul sa fie destul de greu de ocupat", explica el. "In mod normal, la trei-patru zile dupa ce a fost postat anuntul, el va cadea undeva in josul paginii astfel ca nimeni nu se va mai obosi sa-l citeasca. Cu toate acestea, astfel se poate pierde o buna oportunitate", a mai spus el.



Cand sunt la munca, nimeni nu stie ca imi caut de lucru in alta parte - Cei mai multi dintre cei care isi cauta de lucru au deja un loc de munca de unde navigheaza pe Internet. "Daca te uiti la statistici, imediat observi ca majoritatea CV-urilor sunt plasate in jurul pranzului. Deci, oamenii isi cauta de lucru in timpul in care se afla la birou. Un alt element care imi sustine aceasta teorie este faptul ca mesajele vin de pe adrese de companii", spune Dixon. "Asta este o mare greseala. Desi poate parea un abuz, angajatorii au posibilitatea de a monitoriza fiecare clik pe care il fac angajatii pe Internet in timpul programului. Ei vor afla astfel si unde au fost trimise mesajele. Deci, nu faceti acest lucru pentru ca s-ar putea sa fiti concediati. Angajatorul are acest drept pentru ca, o fi pauza ta de masa, dar este calculatorul lui cel pe care il folosesti", a mai spus Dixon.



Trebuie sa-mi fixez atentia pe site-urile cu multe oferte - Marile site-uri ofera o larga gama oportunitati, dar nu intotdeauna poti gasi aici ceea ce cauti. Ele pot fi folositoare atunci cand candidatul stie exact in ce domeniu doreste sa lucreze. Brian, de exemplu, si-a plasat CV-ul pe mai multe site-uri. Pe langa faptul ca a primit raspuns doar de la doua dintre acestea, oferta a venit dupa trei luni de la plasarea CV-ului. Intre timp, el a reusit sa-si gaseasca un loc de munca.



Pot sa-mi trimit CV-ul pentru mai multe posturi in cadrul aceleiasi companii - Chiar daca esti calificat pentru doua pozitii diferite, nu este indicat sa trimiti unui angajator mai mult de un CV. Si asta pentru ca CV-urile ajung la aceeasi persoana. Aceasta sau acesta vrea ca ea/el sa decida pentru ce pozitie este mai potrivit aplicantul. "Credeti-ma ca nimic nu este mai suparator decat sa primesti 12 CV-uri de la aceeasi persoana pentru 12 posturi, ca sa nu mai vorbim de situatia in care acestea sunt identice indiferent de job", spune Dixon. O alta greseala pe care o fac aplicantii este aceea de a trimite mai multe CV-uri pentru acelasi post. "Ei au impresia ca este cu atat mai bine cu cat trimit mai multe CV-uri pentru acelasi post. In realitate, nu fac decat sa-si micsoreze sansele de a primi acel job", adauga Warren.



CV-ul trebuie sa se "intinda" pe o pagina, iar la "subiect" pot scrie ceva generic - Referitor la prima parte a afirmatiei de mai sus, aceasta regula nu trebuie neaparat respectata. Multumita e-mail-ului, CV-ul poate fi si mai lung. Angajatorii nu mai stau sa numere paginile trimise. Este bine ca aplicantul sa-si pastreze CV-ul pe o foaie de hartie alaturi de referinte si sa se prezinte cu acestea la interviu. In ceea ce priveste "subiectul" e-mail-ului, este absolut necesar sa se specifice exact despre ce este vorba. Angajatorii primesc foarte multe mesaje electronice intr-o zi si daca subiectul nu este bine prezentat aplicantul risca sa nu-i fie citit CV-ul. Daca o companie cauta un inginer de sistem, scrieti la subiect "inginer de sistem".