Profesii

Bani pentru demararea unei afaceri proprii

29.03.2004, 00:00 46



Tinerii care au o idee de afacere, dar nu dispun de resursele financiare pentru a o pune in practica vor avea posibilitatea ca in cateva saptamani sa participe la programul Start, initiat de Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIMM), al carui scop este dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor. In cadrul programului, cele mai bune planuri de afaceri vor putea beneficia de o finantare de maximum 5.000 de euro.



In Romania 1 din 100 de tineri decid sa inceapa o afacere pe cont propriu, fata de 1 din 4 tineri in Cehia, Polonia sau Ungaria, a spus Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele AIMM, prezent la prima editie a Clubului Studentesc de Afaceri, proiect initiat de Agentia Sociala a Studentilor.



Este vorba de o statistica din 2002 si noi am incercat sa aflam cauzele acestei diferente foarte mari dintre noi si celelalte tari membre ale Uniunii Europene sau a altor tari candidate. Raspunsul l-am obtinut de la studenti. Atitudinea aceasta mioritica este cauzata de birocratie, cei mai multi declarand ca este foarte greu sa inregistrezi o firma, dar si de lipsa resurselor financiare, a banilor necesari pornirii unei afaceri , sustine Chirovici.



Programul Start va facilita accesul tinerilor intreprinzatori la educatia antreprenoriala si la finantare. In prima faza, tinerii intre 18 si 35 de ani vor participa timp de doua saptamani la cursuri de pregatire antreprenoriala organizate de AIMM in Bucuresti si in alte sase centre regionale - Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova, Brasov si Constanta si care vor fi sustinute de specialisti in management, marketing, contabilitate, elaborare si implementare a planului de afaceri, capacitati de negociere. Cursurile vor avea un pronuntat caracter practic si aplicativ, finalizandu-se prin intocmirea de catre fiecare participant a unui plan de afaceri, activitate care va dura tot doua saptamani, pe parcursul carora tinerii vor beneficia si de consiliere pentru realizarea acestui plan , explica Chorovici.



A doua faza a programului consta in evaluarea acestor planuri de afaceri, o comisie de specialisti urmand sa le selecteze pe cele mai bune 100 in vederea finantarii. Suma maxima pe care un tanar o poate obtine este de 5.000 de euro. Stim foarte bine ca un tanar nu prea are acces la banci pentru ca nu poate oferi o garantie, dar si pentru ca dobanzile sunt foarte mari. Am negociat cu niste banci si am reusit sa obtinem ca dobanda pentru banii care vor fi acordati tinerilor sa nu depaseasca 5-6 %, fata de 15% cat este in momentul de fata , a mai spus Chirovici.



Presedintele AIMM a adaugat ca este constient ca 5.000 de euro nu reprezinta foarte mult, dar ca este suficient pentru inceput. "De asemenea, tinerii ar trebui sa stie ca problemele legate de infiintarea unei firme sunt acum numai legenda. In urma cu 3-4 ani era intr-adevar foarte greu sa infiintezi o firma, din punct de vedere al timpului si al costurilor, dar, in momentul de fata, acest proces nu este mai greu decat este in Cehia sau Estonia", a adaugat el.



La intalnirea cu studentii a mai participat si Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, care i-a incurajat pe tinerii sa inceapa o afacere proprie, afirmand ca perioada 2004-2006 reprezinta cel mai bun moment din ultimii 15 ani pentru a face acest lucru. "Asistam acum la moartea unei economii cu toate relele ei si la nasterea uneia noua care are mare nevoie de spiritul antreprenorial", a spus Patriciu.