Profesii

Ce-si doresc managerii? Sa fie expati!

01.08.2005, 18:23 26

Pentru aproape 40% din directorii executivi, cea mai mare provocare a carierei lor pe care ar fi dispusi sa o accepte ar fi sa ocupe un post de conducere in strainatate, potrivit unui studiu realizat la nivel international de compania de recrutare Korn/Ferry International.

Pe locurile urmatoare la categoria provocari se situeaza schimbarea domeniului de activitate - 33% din cei chestionati si infiintarea propriei firme (19%).

Studiul a mai aratat ca managerii sunt foarte legati de jobul pe care il au, in conditiile in care numai 5% au declarat ca ar fi dispusi sa renunte pentru un an la pozitia lor, iar 2% au spus ca s-ar gandi la posibilitatea de a lucra part-time.

"Pe masura ce situatia economica globala continua sa se imbunatateasca, directorii executivi isi doresc tot mai mult sa-si asume anumite riscuri in cariera si sa accepte noi provocari", spune Bob Damon, presedintele Korn/Ferry pentru America de Nord.

"Din studiile noastre am observat ca cererea pentru manageri talentati a inceput sa creasca aproape in toate regiunile lumii - in special in tarile emergente precum India sau China - si, ca urmare, tot mai multi directori incep sa se gandeasca la posibilitatea preluarii unui post in strainatate", a mai spus Damon.

Studiul realizat de Korn/Ferry International a incercat sa afle si care este perioada minima pe care un director executiv ar trebui sa o petreaca in cadrul unei organizatii.

Aproape jumatate din cei chestionati spun ca doi ani sunt suficienti, in timp ce 42% considera ca ar trebui sa ramana in firma macar cinci ani. Numai 2% au declarat "mai putin de un an".

Rezultatele cercetarii facute de analistii companiei de recrutare a mai aratat ca mai mult de jumatate din cei chestionati (56%) au lucrat pentru un numar de patru, pana la sapte companii de-a lungul carierei lor. Numai 5% au ramas fideli unei singure companii, iar 2% au declarat ca au lucrat in peste 10 firme.

"In economia de astazi a devenit o realitate faptul ca perioada de timp pe care un director executiv o petrece in cadrul unei companii este tot mai mica. In conditiile in care multi angajati isi gandesc ca-riera mai degraba ca pe o saritura ''din piatra in piatra'', decat ca un angajament pe termen lung, este incurajator sa vezi ca un procent atat de mare din manageri a lucrat pentru un numar scazut de companii. Pentru mine acest lucru arata ca exista un anumit grad de legatura intre pastrarea unui post pe o perioada mai lunga de timp si succes la nivel executiv", a mai spus Bob Damon.

Si pentru ca schimband atatea firme, la un moment dat s-ar putea ca un manager sa ajunga sa lucreze si pentru un fost angajator, analistii Korn/Ferry International au incercat sa afle cati directori ar accepta acest lucru.

Rezultatul: 60% din cei chestionati ar face-o fara probleme, lor adaugandu-se si cei 10% care au raspuns ca este posibil. Numai 4% au fost categoric impotriva sa accepte un post intr-o companie in care au mai lucrat.

miruna.lebedencu@zf.ro