Profesii

Cum sa spui NU sefului fara sa-ti distrugi cariera

04.10.2004, 00:00 170



"Zeii" angajarilor sunt impotriva ta daca spui "Nu". Daca nu te sacrifici, atunci rezultatul iti va provoca o suferinta puternica. Numai ca tu stii cum stau lucrurile in realitate. Este foarte multa munca si aceasta trebuie facuta. Vrei sa fii responsabil si lumea sa se poata baza pe tine, si, cu toate acestea, vrei o viata in afara locului de munca.



"Cred ca aceasta este o problema mai mare decat cred oamenii", spune Ed Turi, trainer pe leadership si comportament organizational la Universitatea Wesleyan din Indiana.



"Trebuie sa gandesti ca ai dreptul sa-i spui ?Nu? sefului tau". Dar cum incepi sa faci acest lucru?



In primul rand, asigura-te ca intelegi scopurile si obiectivele sefului tau, spune Turi. Incerci sa-l pui pe seful tau intr-o lumina buna, asa ca trebuie sa intelegi presiunea la care este supus seful, ca si modul sau de lucru.



"Cu cat ii intelegi mai bine, cu atat mai usor iti poti construi o relatie de lucru puternica", spune Turi. "Daca stii ca seful tau este presat de superiorii sa, stii ca acesta este un punct fierbinte pentru el. Poti face lucruri care sa-i usureze sarcinile".





Intai trebuie sa spui "Da"



Dupa evaluarea ta si a sefului tau, poti lucra cu aceste informatii pentru a descoperi cum sa te comporti la munca pentru a imbina cele doua stiluri si sa afli slabiciunile si punctele forte. Poti chiar sa discuti cu seful tau despre asta.



Nu numai ca, astfel, reusesti sa creezi o relatie de munca cu seful tau si sa maresti eficienta de munca, dar, astfel, ti se pregateste terenul pentru a-ti putea permite sa refuzi sarcini.



"Cand apar nevoi conflictuale, trebuie gasita o solutie de compromis", spune Turi. "Trebuie sa iti creezi o relatie puternica si sa poti spune, totusi, nu."



Lisa Autry, director asociat de relatii umane si dezvoltare organizationala pentru Benicorp Insurance Co., spune ca stabilirea unei relatii te ajuta sa poti spune nu.



"De cateva ori, trebuie sa faci compromisuri; poti spune, apoi "De data asta nu pot face acest lucru. Poate alta data", spune Audry.



Facand sacrificii la inceput de drum, oamenii dezvolta incredere in tine si ai libertatea sa refuzi sarcini. Seful tau nu este singura persoana pe care trebuie sa o cunosti. Este important cum te percepi pe tine. Evalueaza-ti nevoile, slabiciunile si punctele forte, ca si stilul propriu. Mai mult, apreciaza-ti disponibilitatea de a te lasa condus.





Echilibru intre munca si viata personala



"Cum te simti lucrand pentru altcineva? Esti un rebel, nu suporti autoritatea? Ai probleme cu cei care conduc? Ti-e frica, sau esti intimidat de o autoritate?", spune Turi.



Crezi ca faci un serviciu tie si sefului tau daca zici da atunci cand ar trebui sa spui nu? Ti-e frica sa nu pierzi vreo promovare, vreo marire de salariu? Sau ca nu vei fi considerat un bun coleg?



"Cand aprobi lucruri pe care le consideri gresite, tinzi sa ai resentimente si sa devii frustrat", spune Turi. "Sentimentele negative ies la suprafata prin alte cai. Vei rata deadline-urile, vei intarzia la serviciu."



Daca sacrifici echilibrul munca/viata personala, risti sa ai performante scazute, spune Audry.



"In loc sa spui nu, mai bine roaga-ti seful sa te ajute sa iti stabilesti prioritatile. Este cel mai indicat lucru pentru a nu descoperi ca esti supraplin si ca munca ta nu mai este de calitate."