Profesii

Implicatiile schimbarilor de pe piata europeana a muncii

09.08.2004, 00:00 23



Stilul de lucru s-a schimbat fundamental in Europa in ultimii ani si va continua sa o faca, lucru care ridica noi probleme in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca a realizat o serie de cercetari care au aratat principalele tendinte care se inregistreaza pe piata muncii si posibilul lor impact asupra securitatii si sanatatii in munca.



Astfel, expertii Agentiei apreciaza ca se va inregistra o crestere a numarului de intreprinderi mici si mijlocii, care au cele mai mari rate de accidente de munca. Pentru a putea face fata concurentei globale, marile companii vor cauta sa fie mai flexibile si sa raspunda mult mai rapid cererii de pe piata, dar fara sa-si creasca si costurile. In aceste conditii, firmele mari vor apela la serviciile intreprinderilor mici si mijlocii. Analistii spun ca exista riscul ca ritmul crescut de sub-contractari sa creeze confuzia: cine este responsabil pentru securitatea si sanatatea in munca, contractantul sau sub-contractantul?



O alta tendinta care se manifesta pe piata muncii este dezvoltarea intreprinderilor virtuale. "Descentralizarea, teleworking-ul si aparitia retelelor virtuale de angajati pot sa fragmenteze si sa dilueze bunele practici in domeniul securitatii si sanatatii in munca", spun expertii Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca. "Munca virtuala" ar putea antrena un sentiment de pierdere a controlului, care conduce la cresterea stresului. In plus, angajatii nu vor avea un program de lucru fix ceea ce ar putea determina o crestere a volumului de munca.



Schimbari s-au produs si in ceea ce priveste programul de lucru. Cel mai important indicator in acest sens il reprezinta cresterea ratei de utilizare a programelor de lucru part-time: ponderea celor care lucreaza in regim part-time din totalul angajatilor a crescut la nivelul Uniunii Europene de la 14,2% in 1992, la 18,1% in 2002. Analistii apreciaza ca in continuare se va inregistra o crestere a solicitarii angajatorilor pentru utilizarea lucratorilor independenti si a subcontractorilor, lucru care va duce la cresterea numarului de contracte de munca cu timp partial. Aceasta evolutie va avea implicatii si asupra securitatii si sanatatii in munca. Cea mai importanta este cresterea sentimentului de insecuritate a muncii, deseori asociat cu stresul profesional. Acest sentiment poate fi amplificat de lipsa de control, accesul redus la formare precum si alte problematici generate de lipsa unui contract de munca permanent.



Exista, de asemenea, riscul ca intreprinderile sa piarda cunostintele si cultura interna in domeniul securitatii si sanatatii in munca din cauza dependentei tot mai ridicate de forta de munca din exterior, angajata pe perioade scurte de timp. Acest fenomen poate fi nefast pentru personalul angajat temporar sau cu norma partiala, care nu este la fel de bine informat asupra riscurilor potensiale la locul de munca, nu are posibilitatea sa-si insuseasca cunostintele in masura in care ii lipseste formarea si nu are perspective pe termen lung in intreprindere.



In ceea ce priveste structura fortei de munca, analistii au identificat trei tendinte majore:



* Cresterea ponderii angajatilor mai in varsta - Aproape toate statele membre ale Uniunii Europene se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. In aceste conditii, procentul angajatilor de peste 50 de ani va continua sa creasca, iar companiile trebuie sa fie pregatite sa faca fata provocarilor care deriva de aici. Acest lucru va ridica probleme majore deoarece, este un lucru dovedit stiintific, la aceasta varsta oamenii isi pierd din abilitati, iar capacitatea intelectuala scade. Angajatorii vor fi nevoiti sa ofere mai mult suport acestei categorii de angajati pentru a tine pasul cu schimbarile tehnologice. Schimbarea structurii fortei de munca va avea efecte si asupra furnizorilor de training. Angajatii varstnici au nevoie de mai mult timp pentru a acumula cunostinte noi astfel incat programele de taining va trebui adaptate ritmului lor.



* Tot mai multe femei angajate - expertii Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca spun ca ponderea femeilor in totalul fortei de munca a creascut si continua pe acest trend. Aceasta schimbare se produce in conditiile in care inca exista locuri de munca speciale pentru barbati, iar multe dintre cerintele joburilor nu au fost adaptate pentru femei. De exemplu, multe dintre unelte si echipamente au fost concepute pentru a fi utilizate de catre barbati, acest lucru ingreunand activitatea femeilor care patrund in categoriile profesionale respective.



* Imigratia - Deja multe dintre statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu acest fenomen, dar cei mai multi dintre noii veniti au fost persoane care fac parte din categoria angajatilor bine pregatiti si cu multiple abilitati. In viitor insa, multe dintre state se vor confrunta cu intrari de forta de munca necalificata. Dincolo de asigurarea unor conditii menite sa le asigure integrarea in organizatii si crearea unei bune comunicari la locul de munca - probleme specifice pentru prima categorie de personal - vor aparea si problemele legate de necunoasterea limbii tarii respective, care nu vor permite muncitorilor sa participe la traininguri sau sa-si cunoasca drepturile in domeniul securitatii si sanatatii in munca. miruna.lebedencu@zf.ro