Profesii

Legea privind fondurile private de pensii a fost adoptata de deputati

27.09.2004, 00:00 23



La sapte ani de la prima promovare a proiectului, Legea privind fondurile de pensii administrate privat a fost adoptata saptamana trecuta, pe articole, de Camera Deputatilor. Ea va intra in vigoare la 1 iulie 2006, iar colectarea contributiilor de la participanti va incepe la 1 ianuarie 2008.



Persoanele pana la 35 de ani, care devin pentru prima data asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii, sunt obligate sa participe la un fond privat de pensii. Persoanele, altele decat acestea, de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii. Un participant la un fond de pensii poate sa opteze pentru un alt fond, dar este obligat sa notifice in scris administratorului fondulului pe care il paraseste.



Contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii si se deduce din venitul brut. Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale. La momentul inceperii activitatii de colectare cuantumul contributiei este de 2% din baza de calcul, iar in termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.



Participantul are dreptul la o pensie privata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public. Suma cuvenita ca pensie privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite. Aceasta valoare este ajustata cu indicele de consum al preturilor intervenit intre data platii contributiei si data pensionarii, a transferurilor de disponibilitati si accesoriilor acestora, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale.



In cazul in care activul personal net al unui participant nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime, stabilite prin normele Comisiei de Supraveghere a Fondurilor de Pensii (CSFP), acesta primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.





Minim 50.000 de participanti



Toate fondurile de pensii trebuie autorizate in prealabil de CSFP, care se va infiinta la 1 ianuarie 2007, prin desprinderea din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a departamentului specializat in supravegherea pensiilor ocupationale. Resursele unui fond de pensii sunt sumele provenite din contributiile participantilor si investitiile cu aceste sume. Un fond de pensii, care se constituie prin contract de societate civila, incheiat intre minimum 100 de membri fondatori, trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti. Un fond de pensii nu poate fi declarat in stare de faliment, arata textul din lege.



Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii reprezinta echivalentul in lei, conform cursului de schimb al BNR la data constituirii, al sumei de 5 milioane euro. Activele financiare proprii ale administratorului nu pot fi utilizate pentru: acordarea de imprumuturi sau garantii; garantarea de imprumuturi sau credite, inclusiv emiterea de obligatiuni, care depasesc cumulat 10% din valoarea capitalului social; tranzactiuni sau dobandirea de actiuni si alte valori imobiliare.



Capitole ample din lege se refera la supravegherea speciala si la auditorul financiar. Astfel, CSFP va verifica periodic nivelul si modul de utilizare a fondului de rezerva - pe care fiecare administrator este obligat sa il constituie la inceperea activitatii de administrare - si ia masuri pentru intrarea in legalitate a administratorilor.



In situatii bine precizate, comisia retrage autorizare de administrare a unui administrator. Printre acestea se afla: neadministrarea fondului pe o perioada de trei luni, plasarea rentabilitatii fondului sub rentabilitatea minima timp de opt trimestre consecutiv. Initial, legea stabilea sase luni ca termen limita pentru neadministrarea fondului si patru trimestre consecutiv ca termen la rentabilitatea scazuta.



Plenul a votat toate amendamentele elaborate de Comisia de munca si a acceptat cateva modificari venite din partea deputatilor. Legea a fost adoptata de Senat, iar Camera Deputatilor are calitatea de camera decizionala. Votul final va fi acordat intr-o alta sedinta. diana.sava@zf.ro