Profesii

Noi reglemetari pentru acordarea de credite din fondul de somaj

09.08.2004, 00:00 41



Autoritatile au stabilit recent care sunt modalitatile de acordare si de rambursare a creditelor in conditii avantajoase, acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate.



Potrivit Legii pentru modificarea si completarea Legii 76 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, creditele se acorda cu o dobanda de 50% din bodanda de referinta a Bancii Nationale.



In judetele in care rata medie anuala a somajului pe tara, comunicata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, creditele se acorda in anul calendaristic urmator cu o dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale. De asemenea, pentru crearea de noi locuri de munca pentru someri, se pot acorda, din bugetul asigurarilor de somaj, de la capitolul "Imprumuturi", fonduri nerambursabile. Aceste se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create.



Potrivit normelor metodologice privind acordarea din bugetul asigurarilor pentru somaj de credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile (publicate recent in Monitorul Oficial), intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, asociatiile familiale, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, somerii si studentii pot beneficia de astfel de credite pentru:



* Finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar sau a altor nevoi privind activitatea curenta;



* Cheltuieli de capital, respectiv: utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii speciale, amenajari si dotari, mijloace de transpoart, calculatoare si alte asemenea;



* Finantarea concomitenta a stocurilor de materii prime si a cheltuielilor de capital.



Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create, pentru o perioada de cel mult trei ani, pentru finantarea cheltuielilor de capital, inclusiv perioada de gratie de maximum sase luni, si de un an in cazul creditelor acordate pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale.



Beneficiarii acestor credite trebuie sa contribuie cu cel putin 25% din valoarea proiectului de fezabilitate depus. Aportul propriu poate fi constituit din bunuri (terenuri, cladiri, echipamente, software si capital circulant) legate de investitie, care fac parte din planul de finantare a proiectului (devizul general) cuprins in studiul de fezabilitate.



Cei care primesc un astfel de credit trebuie sa angajeze pe locurile de munca nou-create numai persoane care nu au avut niciodata un loc de munca, care si-au pierdut sau care sunt pe care sa isi piarda locul de munca.





Conditii



Intreprinderile mici si mijlocii si unitatile cooperatiste trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a avea acces la credite in conditii avantajoase:



* Numarul total de angajati sau membrii cooperatori sa fie de cel mult 249 de persoane;



* Sa se oblige prin contractul de credit sa angajeze cu contract individual de munca someri pe cel putin 50%, respectiv 100% in cazul fondurilor nerambursabile, din locurile de munca nou-create;



* Locurile de munca pe care se angajeaza personal in baza obligatiei asumate prin contract sa nu fie vacante ca urmare a incetarii raporturilor de munca ale salariatilor in ultimele 12 luni premergatoare solicitarii creditului;



* Sa mentina raporturile de munca cu persoanele incadrate o perioada de cel putn 3 ani, respectiv 4 ani in cazul fondurilor nerambursabile, de la incadrare, iar in cazul incetarii raporturilor de munca ale unora dintre aceste persoane sa angajeze in termen de 30 de zile pe locurile devenite vacante personal din aceeasi categorie;



* Sa mentina locurile de munca nou-create pentru o perioada de minimum cinci ani;



* Sa realizeze activitatea de baza in productie, inclusiv productie agricola, servicii sau turism:



- daca agentii economici realizeaza venituri si din activitatea de comert, acestea nu trebuie sa depaseasca 49% din totalul veniturilor;



- dovada se face prin raportarea annuala "Rezultate financiare", la data de......, cifra de afaceri fiind evidentiata financiar-contabil pe analitice activitati;



- raportarea va purta viza administratiei financiare;



- in determinarea ponderii activitatii de comert nu se iau in calcul veniturile obtinute din comercializarea produselor proprii prin magazinele producatorului.



* Pe perioada derularii contractului de crditare, angajatorul nu poate reduce numarul de posturi existent in unitate la data acordarii creditului, iar daca unul dintre aceste posturi devine vacant, are obligatia de a angaja in termen de 30 de zile o alta persoana pe respectivul loc de munca;



* In situatia in care contractul individual de munca se suspenda din cauza concediilor fara plata, perioada de suspendare nu este luata in considerare la calcul termenului de 3 ani prevazut de lege pentru ocuparea locurilor de munca nou-create.





Garantii



Garantarea se face, in principal, cu obiectele achizitionate prin creditul respectiv, precum si cu alte bunuri sau valori care apartin solicitantului si/sau girantilor acestuia, care trebuie sa acopere valoarea creditului acordat si a dobanzii aferente, respectiv a fondului nerambursabil acordat.



Bunurile care se constituie ca garantie vor fi asigurate, pe intreaga perioada de derulare a creditului, respectiv a fondului nerambursabil, la una dintre cele trei societati de asigurari agreate de banca autorizata sa acorde creditul.



Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda incepand din trimestrul al IV-lea al anului 2002 credite, din bugetul asigurarilor pentru somaj. In ultimii trei ani, ANOFM a creditat intreprinderile mici si mijlocii cu suma totala de 3.048,4 miliarde de lei (97,794 milioane de euro), astfel fiind finantate 3.128 proiecte. ANOFM spune ca aceste imprumuturi au dus la crearea a aproape 43.000 locuri de munca, dintre care peste 22.000 au fost ocupate de someri. Pentru acest an, fondul de creditare are o valoare totala de 1.500 miliarde de lei, va fi utilizat pana la finele acestui an si este administrat de catre Banca Comerciala Romana, care preia riscul de creditare pe baza analizei fiecarei documentatii prezentate in cadrul programului. Valoarea unui credit depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului, suma acordata pentru fiecare loc de munca fiind de 100 milioane de lei.